Infectia urinara cu Escherichia coli

Dona28/01/2019

Infectiile urinare sau cistitele, asa cum sunt denumite in limbajul popular, sunt determinate de actiunea unei bacterii asupra tractului urinar.

Infectiile urinare sau cistitele, asa cum sunt denumite in limbajul popular, sunt determinate de actiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Femeile sunt mai predispuse la infectii urinare, 50% dintre acestea suferind cel putin o data in timpul vietii de o forma de infectie urinara. Barbatii tineri sunt rareori afectati de infectii urinare, in schimb, barbatii peste 50 ani, cu afectiuni ale prostatei, sunt mult mai expusi riscului de infectii urinare. Datele statistice arata ca, la nivel  mondial, infectiile urinare sunt cele mai raspandite infectii, mai des intalnite chiar decat infectiile respiratorii cu tuse si expectoratie.

Care sunt cauzele?

In 85% din cazuri, bacteria implicata este Escherichia coli (E. coli), germen care se afla in mod normal la nivelul colonului si anusului. Aceasta bacterie colonizeaza si infecteaza tractul urinar,determinand aparitia uretritei, cistitei, pielonefritei, dar si abcesul de prostata. Infectiile sunt adesea recurente, al doilea episod producandu-se in 50% din cazuri in acelasi an. E. coli este o bacterie comuna, care se regaseste in intestinele omului si ale animalelor. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, majoritatea bacteriilor de acest gen sunt inofensive, insa unele tipuri pot  produce boala diareica sau infectii urinare care pot duce la complicatii grave daca nu sunt tratate corect, la medicul specialist urolog.

Patrunderea germenilor in caile urinare se realizeaza fie pe cale sangvina, fie prin contaminarea uretrei cu germeni eliminati prin scaun, care se gasesc in zona anala si perineala. De cele mai multe ori o igiena precara, dar si contaminarea printr-un act sexual sunt vinovate de patrunderea germenilor in in caile urinare.

De asemenea, anumite modificari hormonale cu care se confrunta femeile la menopauza, dar si in timpul sarcinii au un rol important in declansarea infectiei.

De exemplu, in cazul femeilor aflate la menopauza, are loc o scaderea a nivelului de estrogen, fapt ce va determina mucoasa sa devina mai sensibila la infectii.

Principalele simptome ale infectiei urinare sunt:

•Mictiuni frecvente

•Senzatia continua de a urina

•Dureri in partea de jos a spatelui

Febra

•Greata, stari de voma, ameteli

•Urina tulbure si care prezinta un miros urat, alterat.

Pentru diagnosticarea acestui tip de infectie este nevoie ca pacientul sa faca un sumar de urina si un examen citobacteriologic al acesteia. Pentru efectuarea unui examen citobacteriologic corect este necesara respectarea conditiilor de prelevare a urinii, respectiv: toaletare corecta a zonei perineale, recoltarea urinii din jetul urinar mijlociu si din prima urina de dimineata, care este cea mai concentrata. Dupa rezultatul analizelor de laborator, medicul specialist va constata daca este nevoie de examene suplimentare, precum ecografia abdomino-pelviana sau urografie.

Atentie! Numai medicul specialist urolog poate recomanda, in urma analizelor si in functie de particularitatile prezentate de pacient, tratamentul si durata acestuia.

Astfel, acesta va recomanda administrarea antibioticului la care bacteria este cea mai sensibila, iar tratamentul poate fi completat cu antiinflamatoare nesteroidiene si un antispastic.

Cum se previne boala?

Pentru a preveni infectia urinara cu bacilul E. coli, este indicat sa ai o igiena stricta in zona perineala. Acestei conditii i se adauga si necesitatea de a consuma minimum 1,5 litri de apa pe zi (pentru mentinerea functiei renale), dar si evitarea abuzului de analgezice.


Aboneaza-te la Newsletter