De ce se tratează infecția cu streptococ beta-hemolitic de tip A și la purtătorul sănătos

Dona07/02/2020

Infecția faringiană cu streptococ beta-hemolitic de tip A este una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere foarte rapidă în colectivitățile de copii cu vârsta sub 10 ani, mai ales în sezonul rece. Această bacterie cauzează 5-10% dintre infecțiile respiratorii și, din păcate, nu există încă un vaccin, iar copiii mai mici nu capătă imunitate și pot face boala repetat. Din fericire, când copiii noștri cresc, sistemul lor imunitar este mai puternic și rata îmbolnăvirii cu streptococ beta-hemolitic de tip A scade considerabil.

Infecția cu streptococ beta-hemolitic se tratează cu antibiotic și la purtătorul sănătos

Deși nouă părinților nu ne place deloc, în cazul acestei infecții nu avem încotro și trebuie să îi dăm copilul antibioticul prescris de medic. Chiar dacă copilul este doar purtător sănătos, fără alte simptome, acesta va trebui să ia tratamentul. Iar după un interval de 48-72 de ore de la administrarea ultimei dozei de antibiotic, trebuie să repete testul rapid sau exsudatul faringian ca să ne asigurăm că a scăpat de bacterie.

De aceea este bine să ne adresăm constant aceluiași medic de familie sau pediatru și să păstrăm dosarul medical cu istoricul tratamentului. Mai ales în cazul antibioticelor, trebuie să știm să îi reamintim medicului de fiecare dată când i-am administrat copilului ultima dată antibiotic, pentru ce diagnostic, dozele și durata, deoarece trebuie alternate diferitele substanțe în timp.

De ce se tratează infecția chiar și la purtătorul sănătos

Infecția cu streptococ beta-hemolitic de tip A poate declanșa faringită streptococică (amigdalită) și scarlatină. Aceasta din urmă este o afecțiune gravă și cu multe riscuri și complicații. Unele dintre aceste complicații pot să apară imediat (adenite, adenoflegmoane regionale, pneumonii, abcese pulmonare, miocardită, hepatită toxică, nefrită, meningită, encefalită, artrită). Dar altele apar mai târziu – eritemul noduros, glomerulonefrita poststreptococică sau în cazuri rare, reumatismul articular acut.

Netratată deloc sau netratată corect, infecția streptococică poate cauza febra reumatică, o boală autoimună, deci necontagioasă, care poate afecta permanent inima și poate cauza insuficiența cardiacă. Statisticile arată că riscul apariției acestei boli este mai ridicat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Semnalele de alarmă pentru febra reumatică: inflamarea dureroasă a articulațiilor care devin și roșii (încheietura mâinii, coate, genunchi și glezne), febră mare și posibil paloare, dificultăți de respirație, palpitații și reținerea fluidelor.

Putem preveni infecția cu streptococ beta-hemolitic de tip A?

Din păcate, chiar cu respectarea regulilor de igienă personală și igienizarea periodică a spațiilor, în colectivități transmiterea acestei bacterii se face foarte ușor, prin picături de salivă. În plus, se transmite ușor și în familia unde este un copil sau un adult purtător (una din 4 persoane va lua bacteria in decurs de 2-7 zile).

Când suspectăm o infecție cu streptococ beta-hemolitic și ce facem

Preventiv, dacă auzim că în colectivitatea sau anturajul copilului sunt cazuri, inclusiv purtători sănătoși, trebuie efectuat un exsudat faringian sau un test rapid. În cazul unei infecții în gât cu această bacterie, apar dureri în gât, asociate cu stări de oboseală și/ sau febră (38.3-40°C). Mai pot apărea și alte simptome care nici acestea nu sunt specifice acestei boli, de aici necesitatea testelor pentru stabilirea corectă a cauzei – frisoane, dureri de cap, dureri musculare, umflarea ganglionilor limfatici și stare de vomă.

Medicul pediatru va suspiciona o infecție streptococică dacă la examinarea gâtului copilului, pe amigdalele inflamate și roșii apar și puncte sau pete galbene (de puroi). Uneori astfel de puncte mici și roșii pot apărea și în alte zone ale cavității bucale.

În cazul scarlatinei, apar simptome bruște la o perioadă foarte scurtă de la contactul cu un purtător (1-4 zile): febră, frisoane, angină faringiană (dureri în gât), adenopatii latero-cervicale bilaterale care dor la palpare, dureri de cap (cefalee), oboseală și oboseală musculară, dureri abdominale, greață sau vărsături, limba roșie și încărcată. Caracteristică acestei boli este erupția sau exantemul care apare în primele 12-48 de ore de la primul episod febril. Erupția apare mai întâi la nivelul gâtului, apoi pe torace și extremități. De la primele simptome copilul trebuie dus urgent la medic, deoarece boala se poate complica și poate avea efecte negative asupra organismului pe termen lung.


Aboneaza-te la Newsletter