streptococ beta-hemolitic A

Infecția cu streptococ beta-hemolitic de tip A

Dona08/08/2020

Streptococul beta-hemolitic de tip A este una dintre cele mai comune bacterii care afectează copiii din colectivități deoarece se transmite foarte ușor între copii și apoi, al membrii familiilor acestora. Transmiterea se face direct prin picături de salivă (tuse, strănut sau contact direct) așadar igiena personală și a spațiilor este esențială.

Cât de frecvent este și pe cine afectează

Cauzează 5-10% dintre infecțiile respiratorii care se manifestă cu dureri în gât. Nu discriminează pe criterii de vârstă, ci de imunitate. Așadar afectează deopotrivă copiii foarte mici și mic sau școlarii în primii ani și adulții fumători, obosiți sau din categoriile de risc (care au și imunitatea mai scăzută și sunt perceptibili la infecții).

Trebuie testate și tratați toți membrii familiei. Conform statisticilor, dacă copilul are infecție cu streptococ beta-hemolitic de tip A, cel puțin una din 4 alte persoane va lua bacteria în decurs de 2-7 zile.

Diagnosticul infecției cu streptococ beta-hemolitic de tip A

Diagnosticul este pus în urma unui exsudat care va evidenția prezența germenului chiar și la purtătorii asimptomatici. Aceștia trebuie diagnosticați și tratați deoarece sunt vectori de transmitere în familie și în comunitate și au risc să facă una dintre complicații.

Cum se manifestă

O persoană cu infecție cu streptococ poate resimți brusc dureri în gât într-un interval de 1-5 zile după ce a intrat în contact cu un purtător.

Alte simptome sunt:

  • Unele nespecifice – oboseala, febra (38.3-40°C), uneori cu frisoane, durerile de cap, durerile musculare, umflarea ganglionilor limfatici, stările de vomă, crampe abdominale, halenă, dificultăți de înghițire și lipsa poftei de mâncare, dureri de cap (cefalee), limbă roșie și încărcată
  • Altele frecvente în cazul acestei infecții și un indicator al faringitei streptococice – amigdale inflamate cu puncte sau pete galbene (indică puroi), cerul gurii poate fi de un roșu aprins și cu puncte mici roșii
  • Erupția caracteristică pe piele (exantem, la 12-48 de ore de la apariția febrei) care apare mai întâi la nivelul gâtului, spre torace și extremități și dispare în cca 5 zile. Pielea va continua să se descuameze pe o perioadă de una-trei săptămâni (ca în cazul arsurilor solare), în special pe degetele de la mâini și de la picioare.
Infecție cu streptococ beta-hemolitic de tip A trebuie tratată deoarece prezintă risc ridicat de complicații

Fie că e purtător asimptomatic, că are doar faringită streptococică sau face scarlatină, pacientul de orice vârstă necesită un tratament specific. Antibiograma efectuată cu exsudatul va indica antibioticul potrivit. Tratamentul va distruge bacteria în primele 10-12 zile, dar pentru certitudine, pacientul va trebui să repete exsudatul la câteva zile de la ultima doză de antibiotic.

În cazul scarlatine, organismul reacționează la toxinele eliberate de streptococ și apare riscul unor complicații care nu pot fi ignorate: adenite, adenoflegmoane regionale, pneumonii, abcese pulmonare, miocardită, hepatită toxică, nefrită, meningită, encefalită, artrită. Altele sunt tardive, precum: eritemul noduros, glomerulonefrita poststreptococică sau (mai rar) reumatismul articular acut

Neglijarea tratamentului sau un tratament incomplet poate afecta pacientul pe viață

Infecția streptococică poate cauza febra reumatică dacă nu este tratată deloc sau corect. Această complicație  este o afecțiune autoimună cu prevalență ridicată la copii și tineri (cu vârsta cuprinsă între 5-15 ani) și care poate afecta permanent inima și poate cauza insuficiența cardiacă. dar statisticile arată că riscul este mai ridicat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani.

Simptomele acesteia sunt: articulații inflamate, roșii și dureroase care prezintă semne exterioare (încheietura mâinii, coate, genunchi și glezne), febră înaltă, paloare, dificultăți de respirație, palpitații și retenția fluidelor.

 


Aboneaza-te la Newsletter