infarctul miocardic

Infarctul miocardic este o urgență medicală

Dona15/11/2020

Infarctul miocardic este o urgență medicală de aceea este important să îi recunoaștem simptomele la noi sau o altă persoană pe care o putem ajuta. Infarctul medical survine când o arteră de la inimă este blocată și alimentarea cu sânge a mușchiului inimii este oprită putând cauza distrugerea acestuia și decesul pacientului.

Simptomele infarctului

Dacă observăm unul sau mai multe dintre următoarele simptome de alarmă la noi sau la o altă persoană, trebuie să sunăm la urgențe, la serviciul 112 sau alt număr dacă suntem pe teritoriul unei alte țări, de exemplu, în timpul unei călătorii:

  • Dureri în piept – care apar brusc, ca o presiune asupra inimii care poate radia în sus către gât și maxilar, sau către brațe și dorsal. La unii pacienți pot fi severe și un simptom important. Alteori, sunt mai moderate și pot fi similare celor cauzate de indigestie.
  • Senzația că nu avem sau are aer (dispnee)
  • Senzație de slăbiciune și/ sau amețeală (leșin) care nu poate fi explicată
  • Anxietate
  • Transpirații reci, paloare.

Dacă trăim sau observăm o combinație din aceste simptome și durează mai mult de 10 minute, nu trebuie să stăm deloc pe gânduri căci fiecare secundă câștigată este o șansă la viață.

Cei de la serviciul de urgențe ne vor spune ce putem face cât așteptăm echipajul de urgență. În primul rând va fi important să ne menținem pe cât posibil calmul deoarece emoțiile negative vor agrava situația noastră sau a persoanei în cauză.

Cauzele infarctului miocardic

Cel mai adesea, principala cauză este boala arterială coronariană și blocarea arterei de către un tromb (cheag de sânge). De aceea urmarea tratamentului antitrombotic pentru pacienții cu risc sau aflați în monitorizare și tratament pentru anumite afecțiuni este vitală.

Care sunt pacienții cu risc

Riscul apariției infarctului miocardic este ridicat la următoarele categorii:

  • Persoanele cu afecțiuni sau risc de afecțiuni cardiovasculare, în special boală arterială coronariană, colesterol ridicat
  • Fumători și/ sau consumatori de alcool
  • Persoane supraponderale și obeze
  • Persoane sedentare care sunt și fumătoare și/ sau obeze și /sau au afecțiuni cardiovasculare

 

 

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter