
Incontinența urinară, o afecțiune de care ne rușinăm
Dona03/10/2019Incontinența urinară este o afecțiune larg răspândită în rândul adulților, dar diagnosticată și tratată la un număr mai mic decât cel real de pacienți deoarece aceștia se jenează să se adreseze medicului. Prevalența formelor ușoare și moderate la femei este de până la 20%, bărbații fiind mai puțin afectați (statisticile arată că incontinența urinară afectează de cca 2 ori mai mult femeile decât bărbații).
Este o afecțiune cu implicații nu doar asupra organismului, ci și socio-economice și profesionale deoarece afectează și aceste aspecte ale vieții pacientului.
Pentru cei mai mulți este jenant să și recunoască în sinea lor că aceste pierderi involuntare de urină sunt o problemă de sănătate, de aceea ajung târziu la medic.
Tipuri și cauzele incontinenței urinare
Cauzele sunt multiple și diferite la femei decât la bărbați, însă la pacienții cu vârsta înaintată cresc prevalența și severitatea.
La femei, incontinența urinară este legată de frecvența anumitor afecțiuni renale (infecțiile), de sarcină și schimbările hormonale, de nașterea vaginală și modificările la nivelul abdomenului și poziției organelor. La bărbați incontinența este legată de afecțiuni specifice masculine, precum cele ale prostatei.
Specialiștii vorbesc despre șase tipuri de incontinență
- Incontinența de stres afectează cel mai mult femeile și numai 10% dintre bărbații cu incontinență urinară (IU). Stresul din denumire se referă la slăbirea din varii motive a mușchilor la nivelul pelvisului, așadar, la orice presiune, apar scurgeri involuntare de urină, fie că râdem, tușim, facem o mișcare de efort (sport). Apare în timpul sarcinii, după naștere și după vârsta de 40 de ani, din cauza schimbărilor hormonale.
- Incontinența imperioasă se manifestă cu apariția bruscă a nevoii de a urina urmată pe care o resimțim sau nu conștient, imediat de pierderi involuntare de urină. Vezica este hiperactivă, nevoia de a urina fiind mai frecventă decât media (4-8 ori pe zi), cu valori ridicate în timpul nopții. Este extrem de neplăcut, știind că este greu să ai mereu aproape o toaletă. Acest tip de incontinență este, mai degrabă, specific, bărbaților, fiind asociat cu problemele de prostată.
- Ambele sexe pot avea: incontinență funcțională (asociată cu anumite afecțiuni, precum boli fizice sau psihice); incontinență mixtă (primele – IU de stres și imperioasă) sau tulburări neurologice ale vezicii urinare (controlul vezicii urinare și a micțiunii nu este normal, cauza fiind o boală.
- Bărbații se confruntă cu două tipuri specifice de incontinență și anume: scurgeri de urină post-micțiune (cauza fiind slăbirea mușchilor planșeului pelvian) și IU din prea plin (cauza putând fi o obstrucție sau deteriorarea nervilor).
Află aici ce trebuie să faci concret în cazul incontinenței urinare