Incontinența urinară, o afecțiune de care ne rușinăm

Dona03/10/2019

Incontinența urinară este o afecțiune larg răspândită în rândul adulților, dar diagnosticată și tratată la un număr mai mic decât cel real de pacienți deoarece aceștia se jenează să se adreseze medicului. Prevalența formelor ușoare și moderate la femei este de până la 20%, bărbații fiind mai puțin afectați (statisticile arată că incontinența urinară afectează de cca 2 ori mai mult femeile decât bărbații). Este o afecțiune cu implicații nu doar asupra organismului, ci și implicații socio-economice și profesionale deoarece afectează și aceste aspecte ale vieții pacientului.

Pentru cei mai mulți este jenant să și recunoască în sinea lor că aceste pierderi involuntare de urină sunt o problemă de sănătate, de aceea ajung târziu la medic.

Tipuri și cauzele incontinenței urinare

Cauzele sunt multiple și diferite la femei decât la bărbați, însă la pacienții cu vârsta înaintată cresc prevalența și severitatea.

La femei, incontinența urinară este legată de frecvența anumitor afecțiuni renale (infecțiile), de sarcină și schimbările hormonale, de nașterea vaginală și modificările la nivelul abdomenului și poziției organelor. La bărbați incontinența este legată de afecțiuni specifice masculine, precum cele ale prostatei.

Specialiștii vorbesc despre șase tipuri de incontinență

  1. Incontinența de stres afectează cel mai mult femeile și numai 10% dintre bărbații cu incontinență urinară (IU). Stresul din denumire se referă la slăbirea din varii motive a mușchilor la nivelul pelvisului, așadar, la orice presiune, apar scurgeri involuntare de urină, fie că râdem, tușim, facem o mișcare de efort (sport). Apare în timpul sarcinii, după naștere și după vârsta de 40 de ani, din cauza schimbărilor hormonale.
  2. Incontinența imperioasă se manifestă cu apariția bruscă a nevoii de a urina urmată pe care o resimțim sau nu conștient, imediat de pierderi involuntare de urină. Vezica este hiperactivă, nevoia de a urina fiind mai frecventă decât media (4-8 ori pe zi), cu valori ridicate în timpul nopții. Este extrem de neplăcut, știind că este greu să ai mereu aproape o toaletă. Acest tip de incontinență este, mai degrabă, specific, bărbaților, fiind asociat cu problemele de prostată.
  3. Ambele sexe pot avea: incontinență funcțională (asociată cu anumite afecțiuni, precum boli fizice sau psihice); incontinență mixtă (primele – IU de stres și imperioasă) sau tulburări neurologice ale vezicii urinare (controlul vezicii urinare și a micțiunii nu este normal, cauza fiind o boală.
  4. Bărbații se confruntă cu două tipuri specifice de incontinență și anume: scurgeri de urină post-micțiune (cauza fiind slăbirea mușchilor planșeului pelvian) și IU din prea plin (cauza putând fi o obstrucție sau deteriorarea nervilor).

 

Ce este de făcut în cazul incontinenței urinare

În primul rând, să conștientizăm că este o afecțiune ca oricare alta, adică nu e rușinoasă. Acesta este primul pas pentru a  putea recunoaște că avem o problemă reală de sănătate și că trebuie să ne adresăm unul medic ginecolog sau / și urolog. Ideal este ca, dacă ne adresăm unui medic de familie, să beneficiem ulterior de un consult urologic și ginecologic pentru a stabili cauzele și diagnosticul corecte.

În al doilea rând, trebuie să ne repetăm că incontinența urinară este un simptom, un semnal de alarmă pe care nu îl ignorăm, dimpotrivă. Imediat mergem și ne adresăm medicului. Efectuăm toate investigațiile recomandate pentru a avea un tablou clinic complet.

Există soluții, există tratament care să ne facă viața mai ușoară. Există soluții sanitare (tampoane speciale) care să reducă pe cât de mult posibil impactul negativ la nivelul vieții socio-profesionale.

Nu puține sunt cazurilor femeilor trecute de 50 de ani care au descoperit că au rămas cu ruptură de perineu în urma manevrelor ginecologice pentru nașterea vaginală efectuate acum zeci de ani în spitale și se confruntă și cu prolapsul organelor la nivelul abdomenului inferior. În astfel de cazuri poate fi nevoie de intervenții chirurgicale care să repare situația.

Cu cât amânăm mai mult, cu atât devine mai dificil de tratat, se cronicizează și ne recuperăm atât fizic, cât și mental mai greu.

Câteva sfaturi practice

  • Alegeți un stil de viață cât mai echilibrat. Mișcarea, alimentația, consumul de apă, Reducerea sau chiar eliminarea consumului de alcool, reducerea stresului, reducerea surplusului în greutate la orice vârstă – toate acestea au beneficii pe termen lung și ne ajută să îmbătrânim frumos, cu mai puține probleme.
  • Mergem la baie când avem nevoie, nu amânăm.
  • Tratăm toate infecțiile urinare și vaginale cu seriozitate.
  • Efectuăm toate consulturile obligatorii și de screening. Să nu uităm că după 40 de ani, prostata la mulți bărbați începe să manifeste simptomele hiperplaziei benigne.
  • Ne menținem mușchii pelvisului în priză. Prin contractarea zonei de mai multe ori pe zi, ne menținem tonusul muscular care împiedică apariției incontinenței urinare.

Aboneaza-te la Newsletter