mic dejun sănătos

Începe-ți ziua cu un mic dejun sănătos

Dona16/08/2020

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei cu un aport caloric și de nutrienți de 25-30% din totalul celor 3 mese principale și 2-3 gustări pe care trebuie să le iei. Orice s-ar întâmpla, nu sări peste micul dejun, iar dacă ai copil, creează-i acest obicei de mic și nu accepta excepții de la regulă deoarece multe studii au arătat că românii adulți nu mănâncă micul dejun.

Corpul tău are nevoie de nutrienți pentru o nouă zi

După somnul de noapte, organismul are nevoie de energie și, mai ales, de nutrienți de calitate pentru a face față  fizic și emoțional încercărilor unei noi zile.

Iar pentru ca energia eliberată în urma digestiei să îți ajungă cât mai multe ore și să nu simți nevoia să ronțăi tot felul de prostioare hipercalorice, alege cu atenție ce mănânci.

Poți alege un mic dejun precum cel din dieta South Beach sau pe stil germanic (ouă, omletă, carne/ bacon cu legume și verdețuri, și brânzeturi slabe în principal cu sau fără pâine prăjită și suc/ lapte/ iaurt/ apă/ cafea) sau al unui mic dejun bazat pe o combinație de lapte sau lactate, fructe și cereale integrale cât mai puțin procesate, de exemplu fulgi de ovăz, de grâu cu lapte cu lapte sau iaurt, fructe și semințe.

Oricare din combinațiile de mai sus pun accentul pe prezența proteinelor, lipidelor, carbohidraților ideal cu eliberare prelungită din cereale integrale, fibre, minerale, vitamine și antioxidanți (în special din fructe și legume).

Obligatoriu hidratează-te de dimineață după trezire! După multe ore de somn, corpul tău are nevoie de apă și electroliți, așa că creează-ți un obicei din a bea mai multă apă în prima parte a zilei.

Evită sursele de glucide rapide, mai ales cele cu un aport ridicat de carbohidrați (dulciurile rafinate, fast-food, fructele uscate/confiate cu extra zahăr). Contrar a ceea ce pare, te vei simți plin/ă de energie imediat, dar apoi vei simți dintr-odată cum îți încetinesc motoarele interne și vei avea nevoie de o gustare rapidă, de obicei și ea hipercalorică.

Ignorarea micului dejun este strâns legată de kilogramele în plus

Fie că este vorba de supraponderali sau obezi, specialiștii spun că există o legătură directă între kilogramele în plus și obiceiul de a sări peste micul dejun și a compensa absența lui cu gustări sau mese ulterioare hipercalorice.

În plus, vei constata că în prima parte a zilei vei suferi de lipsă de energie, dificultăți de atenție, concentrare și de memorie. Organismul nostru are glicemia scăzută după trezire și are de alimente care să o ridice în limitele normale fără a crea dezechilibre ulterioare.

Respectând programul de 3 mese pe zi și 2 gustări poți să respecți piramida nutrițională, împărțind echilibrat numărul de calorii recomandat zilnic în mai multe porții mai mici. În plus, astfel te vei asigura că la fiecare masă vei mânca moderat și variat, în combinații sănătoase și apetisante, alimente din toate grupele.

 


Aboneaza-te la Newsletter