Impactul somnului insuficient asupra copiilor

Dona28/01/2019

Somnul este esential pentru toate persoanele, de orice varsta, insa in cazul copiilor acesta este cu precadere important deoarece contribuie la dezvoltarea armonioasa a acestora, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. In ultima vreme, insa, din cauza ritmului mai alert de viata si al impactului din ce in ce mai pregnant al tehnologiei si dispozitivelor mobile – nu intotdeauna pozitiv – cei mici tind sa se confrunte cu tulburari de somn, de multe ori depistate tarziu de parinti.

Exista nenumarate cercetari stiintifice care au analizat impactul lipsei de odihna asupra copiilor, iar concluzia generala a fost ca somnul insuficient poate fi responsabil de dezvoltarea unor tulburari de comportament, dar si de probleme de sanate, care se pot manifesta fie in prezent, fie mai tarziu in viata.

Unul dintre studii, realizat la Universitatea Western New England din SUA, sugereaza ca lipsa somnului suficient poate afecta negativ copiii, provocand iritabilitate, somnolenta in timpul zilei, un coeficient de inteligenta mai mic mai tarziu in viata, risc de obezitate si anxietate la varsta adulta, autovatamare, comportament sfidator, impulsivitate, agresivitate si chiar probleme de dezvoltare precum tulburari din spectrul autismului. Aceste probleme afecteaza nu numai viata copiilor, ci si pe cea a parintilor, care resimt stres, tensiune si presiuni asupra relatiei de cuplu.

Privarea de un program de odihna sanatos poate fi cauzata de obiceiurile gresite deprinse din familie, dar si de anumite afectiuni.

Necesitatile de somn ale copiilor difera in functie de varsta. Astfel, nou-nascutii obisnuiesc sa doarma in cicluri de cate 40-60 de minute, bebelusii trecuti de trei luni pot dormi sase-opt ore fara intrerupere, iar cei cu varsta intre sase si douasprezece luni chiar si 12 ore. Apoi necesarul de somn scade usor, copii intre 18 luni si 6 ani avand nevoie de circa 11 ore de somn in conditiile in care nu dorm ziua. Chiar daca ei se trezesc pentru scurte perioade de timp, singuri sau cu ajutorul parintilor adorm la loc, fapt ce este considerat normal.

Scolarii au nevoie, in general, de peste opt ore de somn pe noapte, iar dupa varsta de 12 ani necesarul mediu este de nou-zece ore de somn pe noapte. După varsta de 16 ani, timpul alocat somnului e bine sa fie de circa opt-noua ore pana la maturitate cand sunt recomandate cel putin sapte ore de odihna neintrerupta.

Un copil care manifesta tulburari de somn prezinta simptome precum imposibilitatea de a adormi in 15-30 de minute dupa ce este culcat, se trezeste foarte greu si prezinta lipsa de energie si somnolenta in timpul zilei.

Aceste simptome trebuie depistate de timpuriu de parinti si, dupa caz, de invatatoare ori diriginte.

Printre motivele insomniei se numara anumite obiceiuri cu care copiii s-au obisnuit si care sunt intrerupte brusc, precum dormitul alaturi de unul sau ambii parinti, leganatul, ascultarea unor sunete, prezenta unei surse de lumina, mangaiatul si altele. Acest lucru poate cauza anxietate si chiar panica, cei mici resimtind senzatia de abandon.

De asemenea, lipsa unei rutine in modul de viata, precum ore regulate se somn, de trezire, de masa si de joaca, isi poate spune cuvantul prin manifestarea insomniei.

Daca bebelusii si prescolarii au nevoie de cel putin o ora de somn in timpul zilei, copiii mai mari nu ar trebui obisnuiti sa doarma altcandva decat noaptea deoarece astfel ei pot manifesta dificultati la adomire seara sau se pot trezi in timpul noptii.

Un alt motiv de insomnie este apneea de somn obstructiva, o afectiune serioasa, care interfereaza cu capacitatea copiilor de a se odihni. In cazul copiilor, aceasta poate fi cauzata de obstructionarea cailor aeriene ca urmare a inflamarii amigdalelor ori a polipilor nazali.

Insomniile copiilor pot fi cauzate si de unele afectiuni. Prezenta unor alergii sau a unor infectii ale tractului respirator ii poate face sa adoarma greu sau sa se trezeasca des in timpul noptii. De asemenea, astmul, colicile, durerile de urechi, stomatologice sau de alt tip pot perturba somnul, iar in acest caz rolul parintilor este esential in depistarea simptomelor care trebuie descrise in amanuntime medicului pediatru pentru aplicarea celui mai eficient tratament.

Nu trebuie uitat nici ca televizorul, calculatorul si dispozitivele mobile i-au facut pe multi copii dependenti de ecran si in dormitor astfel incat multi dintre ei nu mai pot adormi fara prezenta acestor obiecte sau le utilizeaza pana la ore tarzii in loc sa se odihneasca. Cauza o reprezinta productia de melatonina, un hormon ce induce starea de somn si a carei secretie naturala determinata de scaderea intensitatii luminii naturale este impiedicata de lumina albastra a ecranelor. Astfel, este deosebit de important ca parintii sa limiteze accesul copiilor la aceste dispozitive pe timpul noptii si sa le explice de mici care este perioada de odihna si de ce este ea importanta.


Aboneaza-te la Newsletter