igiena și alimentația

Igiena și alimentația echilibrată ne mențin sănătoși

Dona10/03/2020

Igiena și alimentația ne ajută să ne menținem sănătoși și să facem mai ușor față perioadelor de boală. Mai ales în sezonul de gripă sau în infecții.

Periodic trecem prin episoade de epidemii. În 2009 a fost A(H1N1), acum este COVID-19. Persoanele din categoriile de risc (bolnavi cronici, gravide, copii, bătrâni) vor avea mereu un risc mai ridicat de complicații la orice tip de infecție, mai ales la cele cu transmitere rapidă precum infecțiile respiratorii.

Indiferent din ce categorie facem parte, trebuie să respectăm întotdeauna niște reguli de bază privind stilul de viață și igiena.

Trebuie să ne odihnim în fiecare zi și să avem o alimentație echilibrată, fără excese.

Nutrienții din alimentația zilnică ne ajută organismul să funcționeze la foc continuu și să facă față. Legumele, vegetalele, fructele trebuie să aibă cea mai mare pondere în farfurie. Nu trebuie să sărim peste micul dejun, deoarece ne aduce 30% din necesarul de energie. Pentru prima și cea mai importantă masă a zilei putem alege cereale integrale cu iaurt sau fructe cu iaurt și diferite alune, nuci, semințe. Alegem mai degrabă carne albă și pește, reducând consumul de carne roșie. Zahărul nu ne ajută. Pofta de ceva dulce ne-o putem satisface în mod sănătos cu o salată de fructe sau mâncând anumite fructe preferate.

Trebuie să consumăm multă apă, în care putem pune felii de lămâie (după ce am curățat coaja deoarece este injectată cu substanțe chimice) și/ sau frunze de mentă proaspătă.

Igiena personală este cea mai importantă, la orice vârstă

Mâinile trebuie spălate cu apă (ideal caldă) și săpun, timp de minim 20 de secunde, frecând bine unghiile, degetele și spațiile dintre ele; le uscăm cu un prosop de hârtie de unică folosință sau la un uscător cu aer cald dacă nu suntem acasă. Mâinile pot fi dezinfectante și cu geluri speciale pe bază de alcool.

Deschidem robineții și ușile din spațiile publice folosind un șervețel de hârtie, în eventualitatea că au fost contaminate de cineva care nu respectă regulile de igienă.

Tușim, ne suflăm nasul și strănutăm în batistă de unică folosință pe care o aruncăm imediat la coșul de gunoi fără a atinge alte suprafețe. Nu ducem mâinile nespălate la ochi, la nas, la gură.

Spațiile/ camerele trebuie aerisite de câteva ori pe zi. Anulăm efectele benefice dacă facem cele de mai sus, dar nu dormim suficient, consumăm alcool și/ sau fumăm. Fumatul, inclusiv pasiv, slăbește răspunsul imunitar și ne face mai susceptibili la infecții.


Aboneaza-te la Newsletter