igiena

Igiena, cea mai importantă măsură de prevenție în colectivitate

Dona04/11/2019

Așa cum ne învățăm copiii să vorbească, să scrie, să fie politicoși, trebuie să îi învățăm și regulile de bază ale igienei personale. Deoarece prevenția celor mai multe boli începe cu un gest banal, și anume spălatul corect al mâinilor. Aceasta este considerată a fi cea mai importantă măsură de prevenție și control a transmiterii diferitelor tipuri de infecții, atât în cadrul unităților medicale, cât și în afara acestora.

Folosirea frecventă a apei și săpunului și spălarea corectă a mâinilor este una dintre lecțiile de viață esențiale pentru copii. Aceasta contribuie de la prevenția transmiterii unor afecțiuni banale de sezon (a virusurilor gripali, a enterovirusurilor), la transmiterea unor germeni care prezintă risc ridicat pentru sănătatea copiilor.

Spălarea simplă cu apă și săpun este de bază în igiena personală

Pe mâinile noastre există două categorii de microbi și anume flora rezidentă (organisme care trăiesc în mod normal pe suprafața pielii) și flora microbiană tranzitorie, formată din enterobacterii, virusuri, levuri, ciuperci care nu se multiplică. Acestea din urmă pot fi luate din colectivități, spații comune/ publice sau unități medicale și pot fi îndepărtate, de multe ori, chiar prin spălarea normală (lavajul simplu) cu apă și săpun. Prin spălarea antiseptică (efectuată cu substanțe antiseptice) sunt eliminați și germenii care se pot multiplica pe piele în absența unor măsuri normale de igienă zilnică și care contribuie la scăderea rezistenței organismului (de exemplu, stafilococul auriu de care părinții aud frecvent în perioada copilăriei).

În cazul persoanelor care lucrează în instituții medicale, apar microbii sau germenii rezistenți (responsabili de infecțiile nozocomiale/ intraspitalicești) care rezistă la igiena mâinilor cu produse obișnuite; pentru acestea sunt necesare produse antiseptice profesionale.

Lavajul simplu, sau spălarea cu apă și săpun este indicată și eficientă în majoritatea cazurilor

De aceea trebuie să insistăm de fiecare dată, cu multă răbdare, până va intra în reflex atât copiilor, cât și celorlalți membri ai familiei. Nu este o sarcină ușoară, trebuie spus, deoarece statisticile arată că avem un consum redus de săpun și produse de igienă personală, comparativ cu alte state europene.

Copilul trebuie învățat să insiste câteva minute pe fiecare zonă a mâinii, inclusiv între degete, conform indicațiilor din afiș. Apoi să își șteargă mâinile sau să le usuce folosind sistemele speciale, fără a folosi la comun, la școală, de exemplu, prosoapele. De asemenea, este important să învețe să nu atingă direct, după spălarea mâinilor, robinetul, capacul de toaletă, chiuveta, capacul de la recipientul de deșeuri sau mânerul ușii de la baie (nu cea de acasă, evident) pentru a evita contaminarea cu anumiți microbi. Pentru asta poate folosi un șervețel sau chiar ultimul șervețel folosit pentru a-și usca mâinile.

Nu e nevoie să folosim geluri sau produse antibacteriene care oferă o protecție sporită de fiecare dată, ci în situații speciale – de exemplu, în parc, în transportul public sau la venirea din locuri publice sau foarte frecventate, care prezintă un risc mai ridicat de transmitere a unor germeni (locuri de joacă, școală).

Insistarea spălării mâinilor de fiecare dată după folosirea toaletei și înainte de a mânca (chiar și o gustare) va crea în timp un reflex salvator.

Această măsură va fi explicată și dublată de efectuarea și măsurilor de igienă, precum: spălarea fructului/ legumei și manipularea corectă  a alimentelor sau evitarea așezării pe sol/ podea a genților sau într-o încăpere/ spațiu public/ mijloc de transport a unor obiecte de uz personal.

O igienă susținută a mâinilor însă, modifică nivelul de hidratare al pielii chiar și la o persoană fără nicio problemă de sănătate. Vom avea nevoie de un plus de atenție în cazul copiilor cu sensibilități (de exemplu, dermatită sau alergii). Pentru aceștia va fi nevoie de produse de igienă și de îngrijire speciale și de folosirea unor tehnici care să nu irite suplimentar pielea (de exemplu, uscarea mâinilor se va face prin tamponare).


Aboneaza-te la Newsletter