Antitrombotice

Ia-ți tratamentul cu antitrombotice la timp

Dona14/02/2021

Dacă ești unul dintre pacienții sub tratament cu anticoagulante și antiplachetare, este foarte important să urmezi întocmai recomandările medicului, să mergi la toate consultațiile și să efectuezi analizele periodice necesare.

Afecțiunile trombotice sau apariția cheagurilor de sânge la pacienți cu risc, pot conduce la complicații severe și chiar deces, indiferent de vârsta pacientului, așadar nu e de glumit în această privință. Poate fi vorba de anticoagulante cu substanțe precum warfarina sau heparina sau antiplachetare precum banala aspirină, administrată în doză fracționată.

În plus, cum se întâmplă în multe cazuri, dacă ai și alte afecțiuni, atunci trebuie să îți iei la timp toate medicamentele în dozele recomandate și la intervalele precizate de medicii care te urmăresc. Printre categoriile cu risc semnificativ ridicat de a face infecții respiratorii și COVID-19  cu complicații severe, te poți număra și tu.

Experiența medicilor în această pandemie arată că o incidență crescută a complicațiilor trombotice (apariția cheagurilor de sânge) și inflamațiilor la pacienții cu COVID-19. Astfel, conform unor studii clinice, administrarea anticoagulantelor și antiplachetarelor la cazurile moderate internate în spital au redus severitatea complicațiilor și nevoia de a interveni pentru a menține funcțiile vitale, precum cea respiratorie.

Ce altceva poți face în această perioadă pandemică
  • Respectă măsurile preventive privind păstrarea distanței sociale, igiena mâinilor, purtarea măștii, limitarea deplasărilor sau prezenței tale în medii aglomerate sau cu risc.
  • Acum mai mult decât oricând e important să mănânci echilibrat. Aportul de apă este esențial la pacienții cu afecțiuni trombotice, așadar bea cei 2l de apă pe zi!
  • Fă zilnic mișcare, ideal cei 10.000 de pași pe zi sau 30 de minute de exerciții moderate acasă, dacă nu poți ieși la o plimbare în aer liber. Sedentarismul nu are impact negativ doar asupra circulației sângelui, ci și greutății tale favorizând apariția kilogramelor în plus.
  • Evită ortostatismul! E important să alternezi perioadele de stat jos cu cele de activitate sau exerciții fizice ușoare. Seara poți să îți ridici 15 minute picioarele pe o pernă sau pe marginea canapelei.
  • Evită fumatul activ sau pasiv, consumul de alcool și redu consumul de cafea și sare (sodiu).
  • Alege dușurile sau băile cu apă caldă nu fierbinte, mai ales dacă ai varice sau probleme de circulație la picioare.
  • Dacă trebuie să călătorești, discută cu medicul. Călătoriile cu avionul sau cele prelungite cu mașina (chiar de câteva ore) ar trebui pregătite, unii pacienți având nevoie de mărirea dozelor de tratament și de pauze frecvente.
  • Ai grijă să ai tratament de rezervă la îndemână, iar persoanele din jurul tău să știe ce probleme de sănătate ai și ce trebuie să facă la nevoie.

 

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter