Hipotiroidismul dă peste cap tot corpul

Dona15/02/2022

Tiroida poate fi considerată cea mai importantă, chiar vitală, glandă endocrină. Ea secretă hormoni care sunt indispensabili pentru buna funcționare a diverselor organe și influențează procesul de creștere, buna funcționare a inimii, ritmul cardiac, dispoziția mentală, greutatea corporală, ciclul menstrual, sănătatea tuturor țesuturilor, viața sexuală și sistemele respirator, muscular şi digestiv.

Această glandă are formă de fluture şi se află la nivelul gâtului. Greutatea sa variază între 25 și 35 de grame, grosimea este între 2 şi 2,5 cm, iar lungimea celor doi lobi este de aproximativ 4-5 cm.

Tiroida secretă doi hormoni, T3 și T4, care sunt activi din primul trimestru al sarcinii și pe tot restul vieții, contribuind la dezvoltarea şi maturizarea organelor şi ţesuturilor, cu precădere a sistemului nervos.

Femeile de 30-60 de ani sunt cele mai afectate

Atunci când buna funcționare a glandei tiroide este perturbată și apare un ansamblu de tulburări provocate de o insuficientă secreție hormonală a glandei tiroide se vorbește despre hipotiroidism.

Conform statisticilor realizate până în prezent, afecțiunea este mai des întâlnită la femei (în circa zece ori mai multe cazuri) şi survinte cel mai adesea la vârste între 30 şi 60 de ani.

În general, această afecțiune este cauzată de o cantitate scăzută de iod. Hipotiroidismul poate fi dobândit pe perioada vieții, dar poate fi și congenital, în cazul în care copilul se naşte cu unele tulburări cauzate de insuficienţa hormonilor tiroidieni. De asemenea, se poate întâmpla să apară în urma unor tratamente chirurgicale la nivelul tiroidei, după expunerea la radiații, ca rezultat al unor infecții virale și bacteriene sau a unor medicamente ce pot interfera cu producerea de hormoni tiroidieni. Nu trebuie trecută cu vederea nici moștenirea genetică – datele statistice spun că aproximativ unul din 4.000 de nou-născuți manifestă probleme funcționale la nivelul glandei tiroide.

Boala poate perturba și sistemul nervos

Pentru a recunoaște hipotiroidismul trebuie să aveți în vedere următoarele tipuri de manifestări: tulburări ale aparatului cardiovascular (aritmie, bradicardie, apariţia de lichid în pericard, dureri pericardice), probleme ale aparatului respirator (greutate în vorbire), afecțiuni ale pielii (paloare, uscăciunea tegumentelor şi mucoaselor), probleme ale părului, scăderea poftei de mâncare, tulburări la nivel digestiv (vărsături, greţuri, constipaţie cronică, acumulare de lichid în abdomen), suferință a aparatului renal, perturbări ale sistemului nervos (memoria şi capacitatea de exprimare se reduc mult, persoana devine agitată, astenică, maniacă), apariția gușei, dar și disfuncţii la nivel sexual (sterilitate, libidou scăzut, întârzierea pubertăţii).

Se recomandă consultul de specialitate pentru simptome care persistă, ca de exemplu: oboseală, apatie sau slăbiciune, afectarea memoriei, depresie, deficiență de concentrare, intoleranță la frig, piele uscată, unghii friabile, constipație și perioade de menstruație abundente sau neregulate.

Important de reținut este faptul că hipotiroidismul netratat la adulți poate duce la complicații multiple. Printre acestea se numără pericardita (acumularea de lichid în jurul inimii) și creșterea nivelului de colesterol și trigliceride (care crește riscul pentru boli ale arterelor coronare și pentru accidente vasculare cerebrale).

În cazul în care apare hipotiroidismul grav, acesta poate duce la complicații serioase, cum ar fi coma mixedematoasă.

Cu tratament, simptomele dispar rapid

Pentru confirmarea diagnosticului se fac teste sanguine, ecografia tiroidiană și computer tomografie.

Tratamentul trebuie început cât mai repede din momentul diagnosticării bolii. Se folosesc medicamente de substituție cu hormoni tiroidieni. După începerea tratamentului se revine regulat la control pentru monitorizarea dozelor de medicament. Din fericire, în majoritatea cazurilor, simptomele hipotiroidismului se ameliorează în prima săptămână după debutul tratamentului și dispar în câteva luni.

De asemenea, pentru a ajuta tratamentul, se recomandă un regim alimentar care să cuprindă multe crudităţi, lactate şi nu foarte multe lichide. Este foarte important să se mănânce cât mai puţină carne, în special carne de porc, alimente procesate şi grăsimi animale. Din dietă este bine de exclus soia deoarece aceasta blochează sinteza de hormoni tiroidieni.

Dintre tratamentele naturiste care pot ajuta în caz de hipotiroidism se remarcă o cură cu ulei de levănţică şi ulei de rozmarin, câte zece picături de două ori pe zi și consumul frecvent de ceai de măceșe sau de ceai de ghimpe (două căni pe zi timp de șase luni, fără întrerupere).


Aboneaza-te la Newsletter