Hipertiroidismul

Hipertiroidismul trebuie tratat

Dona16/09/2020

Hipertiroidismul este o disfuncție a tiroidei care conduce în timp la complicații dacă nu este diagnosticat din timp, tratat și monitorizat periodic.

Tiroida este glanda în formă de fluture situată în zona gâtului, mică, dar cu un rol esențial în reglarea metabolismului, în sinteza proteinelor și în reglarea funcțiilor vitale ale organismului nostru. Fără glanda tiroidă nu putem trăi dacă nu ne administrăm artificial hormoni tiroidieni (levotiroxină).

Un mic dezechilibru în funcționarea sa se traduce, în timp, într-un dezechilibru major la nivelul organismului. De ce? Tiroida contribuie la reglarea funcțiilor vitale (respirația, activitatea inimii, mai precis tensiunea arterială și pulsul), la funcționarea sistemului nervos central, metabolismului, mușchilor, văzului.

În general, problemele de funcționare ale glandei tiroide înseamnă, în general, fie că aceasta nu secretă suficienți hormoni tiroidieni (hipotiroidism), fie că secretă în exces (hipertiroidism). Simptomele nu îi sunt proprii, așadar fără investigații specifice precum analize de laborator pentru măsurarea nivelului hormonilor tiroidieni (T3 și T4), TSH (hormonul de stimulare a tiroidei secretat de glanda pituitară) sau examen ecografic, nu se poate pune un diagnostic corect.

Cum se manifestă hipertiroidismul

Cauzele hipertiroidismului sunt: Boala Graves (provocată de o combinație de factori genetici, afectarea sistmului imun, vârstă, hormoni sexuali și stres); gușa nodulară toxică (frecventă la persoanele peste 60 de ani cu deficit de iod), nodul tiroidian cald, tiroidite, supradozaj de medicamente pentru hipotiroidism și exces de iod din alimentație sau suplimente alimentare.

Trebuie spus că simptomele hipo- și hipertiroidismului sunt similare, de aceea numai o evaluare endocrinologică poate să stabilească tipul de afecțiune tiroidiană. În cazul hipertiroidismului, cele mai frecvente simptome sunt: nervozitate, anxietate și iritabilitate, schimbări de stare, tulburări de somn, oboseală persistentă și slăbiciune generală, sensibilitate la căldură, gușă, palpitații, tremur, scăderea în greutate.

Hipertiroidismul trebuie tratat și monitorizat

Netratată, această disfuncție a tiroidei conduce în timp la complicații deoarece, deoarece tiroida noastră are un rol foarte important în organism reglându-i funcționarea. O supraactivitate necontrolată a tiroidei cauzează probleme oculare (iritații, vedere dublată, modificarea aspectului ochilor), complicații în timpul sarcinii (preeclampsie, naștere prematură sau pierderea sarcinii), determină tulburări de ritm cardiac care ne suprasolicită inima și ne pot pune viața în pericol și crește riscul de osteopenie și osteoporoză.

Tratamentul vizează suprimarea producției de hormoni tiroidieni cu medicamente, iod radioactiv sau prin intervenție chirugicală.


Aboneaza-te la Newsletter