Hipertiroidismul pune viața în pericol

Dona24/11/2021

Glandă vitală pentru organismul uman, tiroida secretă hormonii care contribuie la buna funcționare a diverselor organe și ne influențează procesul de creștere, tonusul muscular, rezistența oaselor, nivelul colesterolului, funcționarea inimii, dispoziția mentală, greutatea corporală, ciclul menstrual, sănătatea țesuturilor, viața sexuală și sistemele respirator, muscular şi digestiv.

Tiroida are formă de fluture şi este situată la nivelul gâtului. Greutatea ei variază între 25 și 35 grame, grosimea între 2 şi 2,5 cm, iar lungimea celor doi lobi este de aproximativ 4-5 cm. Această glandă secretă doi hormoni, T3 şi T4, care sunt activi din primul trimestru al sarcinii și pe tot restul vieții, contribuind la dezvoltarea şi maturizarea organelor şi țesuturilor, cu precădere a sistemului nervos.

Funcțiile organismului sunt accentuate

Hipertiroidismul apare când glanda tiroidă produce hormon tiroidian în exces. Boala Basedow-Graves, care constă în secreția în exces de hormon tiroidian, este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism. Aceasta este ereditară. Alte cauze sunt: nodulii tiroidieni sau tiroiditele (organismul produce anticorpi care afectează glanda, în urma unei infecții).

O persoană cu exces de hormon tiroidian are funcțiile organismului accentuate. Este agitată, indispusă, obosită, slăbită, îi tremură mâinile, are aritmii, respirația este dificilă, transpiră abundent, are flatulență și balonări, părul este fin, moale și cade în cantități apreciabile, scade în greutate chiar dacă are o alimentație echilibrată, are gușă, tiroida este mărită, unghiile groase sunt bombate, iar ochii sunt bulbucați.

Poate pune viața în pericol

Se recomandă consultul de urgență dacă o persoană a fost diagnosticată cu hipertiroidism și prezintă irascibilitate, tensiune arterială foarte mare sau foarte mică, senzația de greață, vomă sau diaree, bătăi cardiace rapide sau dureri toracice, febră, confuzie sau somnolență, dificultăți la înghițire și de respirație.

Medicul va propune, pe lângă analizele obișnuite, și un test de stimulare a hormonului tiroidian (TSH), dar și teste pentru măsurarea hormonilor tiroidieni T3 și T4. Dacă nivelurile acestora de sunt crescute persoana are hipertiroidism.

Există trei variante de tratament pentru hipertiroidism. Cele mai utilizate sunt medicamentele antitiroidiene și iodul radioactiv. Foarte rar se recomandă intervenția chirurgicală. Medicul va verifica frecvent nivelul hormonilor tiroidieni pentru a se asigura că dozele de tratament sunt corespunzătoare. Hipertiroidismul se vindecă în proporție de 30 până la 50% dintre cazuri după tratamentul cu medicamente antitiroidiene unul sau doi ani.

Este recomandat maceratul din angelică

Persoana afectată de hipertiroidism trebuie să aibă un regim bogat în proteine și să nu ţină posturi sau regimuri numai cu lichide. Trebuie evitate conopida, varza și broccoli, căci acestea predispun la apariția gușei. Sunt foarte importante eliminarea stresului și odihna zilnică. Ca tratamente naturiste se recomandă maceratul din rădăcină de angelică, o cură cu fructe de ienupăr, o cură cu pelin sau o cură cu roiniță şi rozmarin.

Foarte bune sunt și compresele pe gât cu decoct din scoarță de stejar (30 de minute zilnic), dar și gargara cu ceai proaspăt de sânziene şi de nalbă, de zece ori pe zi.


Aboneaza-te la Newsletter