
Hipertensiunea gestațională care debutează după naștere
Dona03/10/2019Este o afecțiune gravă, de aceea e tratată cu seriozitate
Hipertensiunea arterială în perioada sarcinii prezintă unul din factorii de risc pentru sănătatea și viața mamei și a fătului. Se declanșează din cauza modificărilor și a efortului depus de sistemul cardio-circulator în timpul sarcinii. Este una dintre cauzele importante de morbiditate și mortalitate maternă, fetală și neonatală, de aceea medicul ginecolog și medicul de familie urmăresc îndeaproape valorile tensiunii arteriale la fiecare consultație, dar mai ales în trimestru 3, în apropierea momentului nașterii și după naștere. Hipertensiunea arterială complică sarcina în până la 15% din cazuri și este cauza internării în spital a viitoarei mame în 4 din 10 cazuri.
Dacă te-ai întrebat de ce medicii sunt foarte minuțioși și recomandă multiple seturi de analize și investigații periodice sau de ce te verifică de multe ori după naștere și trebuie să stai spitalizată 2-3 zile chiar dacă te simți bine, atunci în acest articol vei găsi câteva răspunsuri.
Revenind la subiectul nostru, preeclampsia este forma cea mai severă a hipertensiunii arteriale gestaționale și se poate declanșa în perioada sarcinii sau imediat după naștere.
În anumite cazuri, deși ar trebui să se amelioreze odată cu nașterea, hipertensiunea arterială gestațională se acutizează după acest moment. La puține paciente, momentul nașterii marchează și momentul de debut al hipertensiunii gestaționale și al preeclampsiei.
Anumite femei au risc mai mare de a facehipertensiune arterială (șipreeclampsie)
Factorii de risc pentru preeclampsie sunt:
- Nuliparitatea (absența unor sarcini anterioare)
- Sarcina multiplă
- Un interval de peste 10 ani între sarcini
- Vârsta mai înaintată a gravidei (peste 40 de ani)
- Un istoric familial de preeclampsie
- Un istoric anterior de hipertensiune gestațională sau de preeclampsie
- Obezitatea înainte de concepție și acumularea multor kilograme în timpul sarcinii (BMI ≥35kg/m2)
- Afecțiuni vasculare preexistente
- Afecțiuni renale preexistente
Aceste femei cu risc ridicat de a dezvolta hipertensiune arterială (preeclampsie) sunt mai atent monitorizate
Echipa medicală le acordă multă atenție în timpul și după naștere tuturor mamelor, deoarece nașterea poate prezenta multe complicații și la o gravidă sănătoasă. Dar dacă există factori de risc sau complicații, precum hipertensiunea arterială și preeclampsia, atunci monitorizarea va fi și mai atentă. Iar la externare, lăuzelor cu risc li se atrage atenția să anunțe imediat medicul dacă au anumite simptome (epigastralgii – dureri în capul pieptului, cefalee – dureri de cap, tulburări de vedere, li se agravează edemele). Tratamentul și indicațiile medicului trebuie urmate cu strictețe după externare.
Preventiv, chiar dacă totul merge bine după naștere, medicul te va chema la controale ulterioare (la 2 și la 6-8 săptămâni). În mod normal cu tratament, hipertensiunea arterială ar trebui să scadă în cca 8 săptămâni după naștere. Însă, dacă persistă după această perioadă, medicul ginecolog sau medicul de familie recomandă consult cardiologic deoarece implicațiile sunt complexe.
Dacă ai avut astfel de probleme de sănătate în timpul sarcinii, trebuie să fii atentă pe termen mediu și lung
În primul rând trebuie să știi că hipertensiunea arterială de sarcină este un factor de risc cardiovascular independent și poate reapărea și la următoarea sarcină. De aceea, păstrează dosarul acestei sarcini ca să i-l poți da medicului data viitoare.
În al doilea rând, femeile cu istoric de preeclampsie au un risc dublu de a dezvolta boala cardiacă ischemică, atac vascular cerebral și evenimente trombo-embolice într-o perioadă de 5-15 ani după sarcină. Tot la acestea, riscul de a face hipertensiune arterială cronică este aproape cvadruplu comparativ cu celelalte femei.
Doar o monitorizare periodică, adoptarea unui stil de viață echilibrat și unei alimentații echilibrate pot contribui la scăderea acestor factori de risc.