HIPERPIGMETĂRILE, ce trebuie să știm despre ele și ce putem face ca să le mascăm

Dona06/06/2019

Dacă ar fi să facem un top al problemelor care ne marchează pe noi, femeile, de-a lungul vieții, printre acestea se va regăsi și pielea. Ne confruntăm cu acnee, alunițe, diferite schimbări sau pigmentări. Ne căutăm îndelung produse dermato-cosmetice care să ni se potrivească, testăm multe produse de machiaj, creme de hidratare și de protecție până să găsim ceva care să ne mulțumească. De ce? Aspectul nostru de zi cu zi contribuie la stima de sine și de aceea este important cum arătăm.

Printre problemele serioase cu care ne confruntăm sunt hiperpigmentările – adică zone ale pielii mai colorate din cauza unor modificări la nivelul celulelor.

Din diferite cauze, în anumite celule apare excesul de melanină și ne apar pete pe piele, unele care pot fi simpatice și ne diferențiază dacă nu sunt în exces (cum sunt pistruii), altele ne deranjează foarte tare căci ne strică aspectul mâinilor, feței sau umerilor. Poate fi vorba de ceva trecător sau permanent – melasma de sarcină sau petele cauzate de înaintare în vârstă sau anumite probleme de sănătate (hepatice).

Să vedem care sunt principalele cauze ale hiperpigmentărilor

Cauzele sunt de mai multe categorii. Unele sunt medicale, de exemplu pigmentarea în exces apare la persoanele care au anumite afecțiuni: hepatice, endocrine (precum boala Addison) sau hemocromatoza (acumularea fierului în organism la valori ridicate).

Schimbările hormonale sunt o altă cauză. În cazul celor normale, specifice sarcinii, în 10-15% din cazuri determină la gravide apariția unei măști specifice la nivelul feței și se numește melasmă; dar aceasta poate să apară și la anumite femei (10-25%) care iau pilule contraceptive, fiind vorba tot de cauze hormonale. Tot printre cauzele medicale se regăsesc anumite substanțe din medicamente, unele putând fi curente (antibiotice), altele nu (chimioterapie).

Anumite persoane se confruntă cu hiperpigmentări post inflamatorii – de exemplu, după acnee, anumite zone se pot pigmenta temporar sau permanent mai mult în urma anumitor tratamente cosmetice cu laser sau substanțe chimice). Trebuie să respectați cu strictețe recomandările dermatologului deoarece după astfel de intervenții există un protocol special de urmat care protejează pielea și o ajută să se refacă.

Mai pot fi și cauze genetice – de obicei pistruii apar dacă există și la alți membri ai familiei. Pe perioada anotimpului rece sau când soarele își pierde din intensitate nu sunt la fel de vizibili.

Există și cauze fiziologice, mai greu de controlat, precum înaintarea în vârstă. Nu de puține ori observăm cum bătrânilor noștri, pe măsură ce trec anii, le apar anumite pete.

Trebuie să avem grijă și la expunerea constantă și prelungită la căldură a anumitor zone ale corpului (pătură electrică, sticlă cu apă fierbinte, chiar și apropierea de un laptop). Sunt cazuri în care vom observa apariția unor hiperpigmentări pe piele în zonele respective.

Expunerea la soare necontrolată, nerațională, fără protecție este una dintre cauzele pe care, însă, le putem controla, dacă vrem acest lucru. Solarul nu este recomandat nici persoanelor fără nicio problemă dermatologică, cu atât mai puțin nu este deloc indicat celor care au mai multe alunițe sau au hiperpigmentări.
Alegerile noastre, stilul de viață sunt 100% sub controlul nostru, de aceea trebuie să știm că expunându-ne în exces și fără protecția potrivită la soare, în timp nu numai că ne pot apărea hiperpigmentări, dar ne expunem și riscului apariției cancerului de piele.

Identificarea cauzelor hiperpigmentărilor se va face cu ajutorul medicului. Medicul de specialitate, dermatologul, este cel care ne poate recomanda anumite produse dermato-cosmetice speciale care să ne ajute să mascăm hiperpigmentările astfel încât să nu le permitem să ne afecteze stima de sine. În farmacii și  în cabinetele de specialitate există astfel de produse. În plus, să nu uităm de factorul de protecție solară. Cu atât mai mult aceste zone cu o concentrație mai mare de melanină trebuie protejate pentru toate tipurile de ultraviolete și trebuie să ne alegem creme și produse de machiaj cu factor de protecție mai ridicat.


Aboneaza-te la Newsletter