hiperhidroza transpirația excesivă

Hiperhidroza sau transpirația excesivă

Dona29/07/2021

Una dintre cele mai neplăcute afecțiuni este hiperhidroza sau transpirația excesivă. Este una dintre tulburările glandelor sudoripare și poate fi focală sau difuză, cu multiple cauze.

Este vorba de hidroforeză focală când, de obicei, transpiri axilar, la palme și pe tălpi. Cauzele sunt ca urmare a unui stres puternic care ne provoacă o emoție puternică (entuziasm, anxietate, furie, frică).

Există și transpirație gustativă, care apare în jurul gurii și buzelor, atunci când mâncăm icant sau ceva foarte fierbinte. Cazuistica arată că o astfel de transpiraței excesivă, deși nu îi sunt înțelese cauzele, apare frecvent în anumite afecțiuni precum: diabetul complicat cu neuropatie diabetică, în herpes zoster facial, leziuni sau boli ale sistemului nervos central, leziuni ale glandei parotide (care a fost afectată de o intervenșie chirurgicală, de o infecție sau un traumatism).

Transpirația difuză (fără să fie specifică anumitor zone) poate fi cauzată de o tumoră, de infecții sau afecțiuni endocrine, de aceea medicul va recomanda o serie de analize și investigații ca să identifica cauza prin eliminare.

Discutăm de transpirație excesivă generalizată atunci când transpirăm pe o mare parte din corp. Cauzele sunt, de obicei endocrine (hipertiroidismul, hipoglicemia, hiperpituitarism), sarcină și menopauză, anumite medicamente (în special antidepresive, aspirina, AISN, cafeina, teofilina), sevraj, neuropatia autonomică, leziuni și/ sau boli ale sistemului nervos central.

Transpirația noctură este cauzată de anxietate, dar poate fi cauzată și de anumite tipuri de cancere, precum limfomul sau leucemia) sau de anumite infecții (TBC, endocardită, infecții fungice sistemice)

Hidroza se tratează

Există produse speciale, terapii medicale și tehnici (iontoforeză în apă, toxină botulinică) dar și chirurgical.

Ce poți face?
  1. Dacă iei deja un tratament, urmează-l!
  2. Fii pregătit/ă cu produse speciale
  3. Alege haine lejere din materiale naturale care să ascundă faptul că transpiri excesiv
  4. Poți purta șosete care absorb umezeala și să le schimbi de câte ori simți nevoia
  5. Poartă și pantofi din piele, interior și exterior, și ai grijă să te simți confortabil în ei.
  6. Mănâncă sănătos și echilibrat, renunțând complet la alcool și la mâncăruri foarte condimentate
  7. Întreabă farmacistul DONA ce opțiuni de produse ai ca să te simți mai bine în pielea ta.

Aboneaza-te la Newsletter