Hemoroizii

Dona20/06/2022

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii reprezintă o afecţiune destul de răspândită, a căror apariţie este influenţată de mai mulţi factori şi totodată fiind neplăcută din cauza disconfortului creat persoanei afectate. Hemoroizii sau boala hemoroidală este descrisă ca fiind o dilataţie a uneia sau mai multor vene situate la nivelul canalului anal şi al anusului.

În rândul populaţiei este o afecţiune extrem de răspândită, unde una din trei persoane a avut de-a face cu această condiţie medicală la un moment dat. Odată cu înaintarea în vârstă, incidența creşte direct proporţional cu vârsta, unde bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile. Totodată, în rândul femeilor însărcinate creşte riscul apariţiei hemoroizilor.

 

Cauzele apariţiei hemoroizilor

 

Hemoroizii pot apărea din cauza mai multor factori, aceştia fiind:

  • Obezitatea – persoana în cauză trebuie să adopte un regim alimentar pe bază de fibre şi de un consum adecvat de lichide alături de efectuarea exerciţiilor fizice zilnice;
  • Sedentarismul – este una din cauzele principale ale apariţiei hemoroizilor, tinerii şi persoanele ce îşi desfăşoară activitatea la birou ori la volan fiind cei mai afectaţi;
  • Sarcina – din cauza greutăţii mari exercitate, presiunea în zona anală a unei femei gravide este crescută şi favorizează apariţia hemoroizilor;
  • Constipația cronica – din cauza unei defecări îngreunate, presiunea în zona rectului este mărită, formând un obstacol în calea de întoarcere sanguină, astfel cauzând inflamarea vaselor de sânge;
  • Factorii alimentari – un consum crescut de condimente sau condimente picante poate favoriza apariţia hemoroizilor;
  • Consumul redus de lichide – din cauza consumului redus de lichide, tranzitul intestinal este încetinit, fapt ce poate duce la apariţia constipaţiei şi implicit a hemoroizilor;
  • Dieta săracă în fibre – o alimentaţie săracă în fibre şi bogată în proteine poate favoriza constipaţia, ce poate duce ulterior la apariţia hemoroizilor;
  • Consumul excesiv de alcool – alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge de-a lungul tubului digestiv şi a vaselor rectale.

 

Tipuri de hemoroizi

 

În funcţie de localizarea acestora, hemoroizii pot fi de mai multe tipuri:

Hemoroizi interni
Fiind amplasați în interiorul rectului nu se pot vedea sau simți. Acest tip de hemoroizi nu este dureros, unde o sângerare uşoară poate fi singurul semn al acestora;

Hemoroizi externi
Aceştia sunt amplasați sub piele în jurul anusului, zona unde se regăsesc nervi sensibili la durere, de unde şi senzația de durere şi sângerarea. Hemoroizii externi sunt cei dureroși şi inconfortabili, din cauza faptului că în zona apariţiei pielea se suprapune, devine iritată şi erodează;

Hemoroizi micști
Conform medicilor specialisti, categoria de hemoroizi micsi include, hemoroizii interni ce se afla intr-un stadiu mai avansat, ce se intalnesc cu hemoroizii externi. În urma unor analize amanuntite efectuate de catre medicul dumneavoastră vi se va recomanda un tratament.

Hemoroizi prolabați
In aceasta situație, hemoroizii se afla într-un stadiu avansat, coborând odată cu defecația si se pot reduce spontan ori în cabinetul medicului specialist. Tratamentul hemoroizilor prolabati se va face întotdeauna de către un cadru medical.

Hemoroizi trombozați
Aceştia sunt niște hemoroizi externi a căror umflături externe conţin cheaguri de sânge. Acest tip de hemoroizi sunt foarte dureroși, provocând un disconfort considerabil.

 

Simptome

În cazul apariţiei hemoroizilor, unul sau mai multe simptome pot fi prezente:

  • Sângerări la nivelul anusului – ce au loc în timpul miscarilor intestinale;
  • Prurit anal sau iritatii în zona anala;
  • Scurgeri seroase;
  • Arsură;
  • Prolaps hemoroidal;
  • Edem;
  • Dureri şi mâncărimi acute în zona anusului.

Ca în cazul oricărei alte condiţii medicale, si în eventualitatea hemoroizilor este important ca simptomele sa fie recunoscute din timp, pentru ca medicul dumneavoastră sa va recomande un tratament adecvat condiției.

Care sunt stadiile de evoluție a hemoroizilor?

Clasificarea hemoroizilor este realizată în funcţie de modul în care evoluează şi de seriile de complicații pe care le pot dezvolta în patru stadii sau grupe.

Stadiul 1 – în acest stadiu hemoroizii sunt limitați în canalul anal şi nu pot fi vizibili iar la defecare este prezentă o sângerare;
Stadiul 2 – în timpul defecării apare prolaps, dar se retractează şi nu este necesară o intervenție invazivă;
Stadiul 3 – în timpul defecării apare prolaps, dar nu se reduc spontan, fiind necesară o intervenție chirurgicală;
Stadiul 4 – în acest stadiu, prolapsul este permanent şi sunt ireductibili, fiind necesară o intervenție chirurgicală;

 

Complicații

Complicațiile pot apărea în lipsă sau amânarea unui tratament pentru hemoroizi. Cele mai întâlnite complicații sunt:

  • Tromboza hemoroidală;
  • Prolaps hemoroidal;
  • Fisura anală;
  • Sângerări repetate;
  • Anemia secundară sângerărilor locale (chiar și în cantităţi mici)

 

Hemoroizii în sarcina

Până la 50% dintre femeile însărcinate dezvoltă hemoroizi, din cauză:

  • Unui volum crescut de sânge, ceea ce duce la vene mai mari;
  • Presiune sporită asupra venelor din apropierea anusului din cauza fetusului și uterului în creștere;
  • Schimbările hormonale
  • Constipației;

Hemoroizii pot dispărea complet după sarcină și naștere fără niciun tratament, deoarece nivelul hormonilor, volumul sanguin și presiunea intra-abdominală scad după naștere.

 

Tratarea hemoroizilor

Îmbunătăţirea tranzitului intestinal cu ajutorul unei alimentaţii cu un aport crescut de fibre, fără condimente şi alcool, precum şi un consum adecvat de lichide (minim 2 litri de lichide) alături de evitarea sedentarismului sunt factori ce ameliorează simptomele pentru hemoroizii de stadiul 1 şi 2. Băile călduţe după fiecare scaun în practicarea unei igiene locale bune sunt, de asemenea, importante.

Medicaţie

În cazul unui disconfort moderat, medicul poate recomanda unguente, creme sau supozitoare, datorită compuşilor precum lidocaina şi hidrocortizolul, ce combat temporar durerea şi mâncărimile.

Proceduri minim invazive

1. Ligatura cu benzi de cauciuc – amplasarea de către un medic, a unei benzi de cauciuc (sau 2 dacă este cazul) în jurul bazei hemoroidului, pentru a opri circulaţia sângelui de la nivelul acestuia. Hemoroidul în mai puţin de o săptămână se va usca şi va cădea, având o eficientă ridicată.
2. Coagularea – cu ajutorul unui laser sau a luminii infraroşii în tehnicile de coagulare hemoroidul dispare, având efecte secundare minore dar din păcate reapariţia hemoroizilor este posibilă.
3. Scleroterapia – injectarea unei soluţii chimice în ţesutul hemoroidal, ce duce la micșorarea şi dispariţia acestuia.
4. Procedura Raffaello – este o procedură minim invazivă, cu durata de 15-20 minute, desfășurată sub anestezie locală, nedureroasă, cu timp de recuperare foarte scurt.

 

Proceduri chirurgicale

În situaţia în care procedurile minim invazie nu au avut rezultatul scontat sau în cazul hemoroizilor mari, medicul poate recomanda o procedură chirurgicală.
1. Hemoroidectomia – îndepărtarea ţesutului cu ajutorul mai multor incizii la nivelul anusului; se va efectua o anestezie totală sau locală; această procedură este ambulatorie, unde pacientul poate merge acasă chiar după procedură. Hemoroidectomia este cea mai eficientă și completă metodă de a trata hemoroizii severi sau recurenți. Complicațiile pot include dificultăți temporare la golirea vezicii urinare, care pot duce la infecții ale tractului urinar. Această complicație apare în principal după anestezia rahidiană.

2. Capsarea hemoroizilor – procedură este folosită pentru hemoroizii interni ce blochează circulaţia sângelui de la nivelul țesutului hemoroidal. Această procedură, deşi implica o durere mai mică decât hemoroidectomia este asociată cu un risc mai mare de recidiva şi de apariție a prolapsului rectal. Complicațiile pot include, de asemenea, sângerare, retenție urinară și durere, precum și rareori, o infecție a sângelui care pune viața în pericol (sepsis).

 

Prevenirea hemoroizilor

Prevenirea apariţiei hemoroizilor precum şi reducerea simptomelor se poate face urmând aceste sfaturi:

  1. Având o alimentație bogată în fibre scaunul dumneavoastră va fi mai moale şi vă va ajuta să evitați încordarea care poate provoca hemoroizi.
  2. Consumul de lichide – menținerea scaunelor moi cu ajutorul unui aport adecvat de lichide (fără alcool);
  3. Nu vă încordaţi în timpul scaunelor;
  4. Mergeţi la toaletă imediat ce simţiţi nevoia, nu amânaţi;
  5. Exerciţiile fizice – cu ajutorul acestora preveniţi constipaţia şi este redusă presiunea asupra venelor din cauza sedentarismului;
  6. Evitaţi perioadele îndelungate de şezut – stând prea mult timp, în special pe toaletă, poate creşte presiunea asupra venelor din anus.
  7. Aplicarea tratamentelor locale – creme şi supozitoare ce conţin hidrocortizon;
  8. Efectuarea a 2-3 bai de şezut pe zi;
  9. Menţinerea curăţeniei a zonei anale;
  10. Evitarea folosirii a şerveţelelor umede cu alcool şi/sau parfum;
  11. Evitarea folosirii hârtiei igienice;
  12. Folosirea şerveţelelor umede speciale;
  13. Folosirea analgezicelor în anumite situații;

 

Recomandare

Proctinum Crema este un produs cu acțiune calmantă și protectoare, recomandat persoanelor ce suferă de hemoroizi interni si externi, fisuri sau iritaţii anale.
Proctinum Cremă – ajută la calmarea durerii, are acțiune protectoare, lubrifiantă și revigorantă, creând o bariera hidrolipidică ce protejează țesutul perianal si contribuind la reducerea colonizării cu bacterii.

Mod de utilizare: Se aplică în canalul anal și în zona perianală pentru a ameliora simptomele asociate hemoroizilor și iritației anale.
– Aplicare externă – în cazul disconfortului din zona anala exterioară, se poate aplica Proctinum cu degetul și se masează ușor. Alternativ, poate fi utilizat și înainte de evacuarea scaunului pentru a facilita procesul (întotdeauna se spală bine zona afectată și mâinile înainte și după utilizare).
– Aplicare internă – Proctinum are un aplicator special și acesta poate fi înșurubat pe tub permițând aplicarea cremei în canalul anal.
Pentru menținerea unui tranzit intestinal regulat va recomandam Colon Protect cu fibre naturale ce oferă o senzație de sațietate și rețin substanțele toxice și iritante din intestin.

 

Surse:

1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
2. https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/digestive_disorders/hemorrhoids_85,P00374
3. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
4. https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/hemorrhoids
5. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/treatment
6. https://www.healthline.com/health/hemorrhoids#what-are-hemorrhoids


Aboneaza-te la Newsletter