
Grupa de sânge
Dona26/05/2022Ce este grupa de sânge
Grupa sanguină a unei persoane depinde de genele pe care le-a moștenit de la părinți. Aceasta depinde de antigenele (aglutinogeni) și anticorpii (aglutinine) din sângele dumneavoastră. Antigenele sunt o combinație de zaharuri și proteine care acoperă suprafața eritrocitelor din sânge. În funcție de combinația pe care o aveți, pe suprafața globulelor roșii se pot găsi:
• niciun antigen
• antigen A
• antigen B
• atât antigene A, cât și B
Un alt antigen de pe suprafața celulelor roșii este factorul Rh (Rhesus). De asemenea, în partea clară a sângelui numită plasmă, se găsesc anticorpi (anti-A, anti-B).
Care sunt principalele elemente ale sângelui
Principalele componente ale sângelui sunt:
• globulele roșii (eritrocite/hematii), care transportă oxigenul în organism;
• globule albe (leucocite), elemente esențiale ale sistemului imunitar;
• plasma, care este un lichid gălbui (90% apă) ce conține proteine și săruri;
• trombocite (plachete), care participă la coagularea sângelui.
Antigenele se află pe suprafața eritrocitelor, iar anticorpii sunt formați de leucocite. Antigenele nu trebuie sa intre în contact direct cu anticorpul specific acestora deoarece se va produce coagularea hematiilor. Anticorpii recunosc orice antigen “străin” și îi spun sistemului dumneavoastră imunitar să îl distrugă. Acesta este motivul pentru care a primi sânge din grupa OAB greșită poate pune în pericol viața.
Care sunt tipurile de sânge
Există 8 grupe sanguine principale definite de sistemul OAB și Rh:
O pozitiv (O+ sau I+),
O negativ (O- sau I-),
A pozitiv (A+ sau II+),
A negativ (A- sau II-),
B pozitiv (B+ sau III+),
B negativ (B- sau III-),
AB pozitiv (AB+ sau IV+),
AB negativ (AB- sau IV-).
Grupa A (II)
Suprafața globulelor roșii conține antigenul A, iar plasma are anticorpi anti-B. Anticorpul anti-B ar ataca celulele sanguine care conțin antigenul B.
A pozitiv – a doua cea mai frecventă grupă de sânge în lume (27%) și prima în România (37%).
Grupa A pozitiv este donator de sânge pentru grupele: A pozitiv și AB pozitiv.
Grupa A pozitiv poate primi sânge de la grupele: A pozitiv A negativ O negativ O pozitiv
A negativ – aproximativ 2% dintre donatori în lume și 6% în România.
Grupa A negativ este donator de sânge pentru: A negativ, A pozitiv, AB pozitiv, AB negativ
Grupa A negativ poate primi sânge de la grupele: A negativ, O negativ.
Grupa B (III)
Suprafața globulelor roșii conține antigenul B, iar plasma are anticorpi anti-A. Anticorpul anti-A ar ataca celulele sanguine care conțin antigenul A.
B pozitiv – aproximativ 23% dintre donatori în lume și 14% în România.
Grupa B pozitiv este donator de sânge pentru grupele: B pozitiv și AB pozitiv.
Grupa B pozitiv poate primi sânge de la grupele: B pozitiv, B negativ, O negativ, O pozitiv.
B negativ – aproximativ 1% dintre donatori în lume și 2% în România.
Grupa B negativ este donator de sânge pentru: B negativ, B pozitiv, AB pozitiv, AB negativ.
Grupa B negativ poate primi sânge de la grupele: A negativ, O negativ.
Grupa AB (IV)
Globulele roșii au atât antigeni A, cât și B, dar plasma nu conține anticorpi anti-A sau anti-B. Persoanele cu grupa AB pot primi orice grupă de sânge ABO.
AB pozitiv – aproximativ 6% dintre donatori în lume și 7% în România.
Grupa AB pozitiv este donator de sânge pentru grupele: doar AB pozitiv.
Grupa AB pozitiv poate primi sânge de la grupele: toate grupele de sânge.
AB negativ – cea mai rară grupă de sânge, aproximativ 0,4% dintre donatori în lume și 1% în România.
Grupa AB negativ este donator de sânge pentru: AB pozitiv, AB negativ.
Grupa AB negativ poate primi sânge de la grupele: A negativ, B negativ, AB negativ, O negativ.
Grupa O (zero;I)
Plasma conține atât anticorpi anti-A, cât și anticorpi anti-B, dar suprafața globulelor roșii nu conține niciun antigen A sau B. Deoarece acești antigeni nu sunt prezenți, o persoană cu orice grupă sanguină OAB poate primi acest tip de sânge.
O pozitiv – cea mai frecventă grupă în lume (37%) și a doua în România (28%).
Grupa O pozitiv este donator de sânge pentru grupele: A pozitiv, B pozitiv, AB pozitiv, O pozitiv.
Grupa O pozitiv poate primi sânge de la grupele: O negativ, O pozitiv.
O negativ – aproximativ 3% dintre donatori în lume și 5% în România.
Grupa O negativ este donator de sânge pentru: toate grupele de sânge.
Grupa O negativ poate primi sânge de la grupele: doar O negativ.
Importanța grupelor de sânge
Grupele sanguine OAB au o influență profundă asupra hemostazei. Ele exercită efecte majore asupra nivelului plasmatic al factorului von Willebrand și al factorului VIII (factori ai coagulării sângelui). O asociere crescută a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral ischemic și a tromboembolismului venos este observată în cazul grupelor sanguine A și AB. Un risc mai mare de tromboză venoasă cerebrală a fost raportat la grupurile non-O. A fost raportată o asociere semnificativă a grupurilor OAB cu prevalența preeclampsiei, unde grupul AB s-a dovedit a fi asociat cu un risc crescut de 2,1 ori. Studii preliminare au sugerat o asociere a sistemului OAB cu tumorile maligne. A fost demonstrată o corelație pozitivă între grupa de sânge A cu infecția cronică cu hepatita B, cancerul pancreatic și grupa de sânge B cu cancerul ovarian.
Ce este factorul Rh
Sistemul Rhesus este al doilea cel mai important sistem de grupe sanguine după OAB. În prezent, sistemul Rh constă în 50 de antigene identificate, dintre care doar cinci sunt importante. Cel mai frecvent antigen este reprezentat de proteina D, iar prezența sau absența acesteia determină grupa de sânge.
Rh pozitiv
Dacă pe suprafața eritrocitelor se găsește antigenul D, grupa de sânge se consideră pozitivă. Majoritatea persoanelor sunt Rh pozitive (aproximativ 85%).
Rh negativ
Dacă pe suprafața eritrocitelor nu se găsește antigenul D, grupa de sânge se consideră negativă. Spre deosebire de sistemul OAB, anticorpii anti-Rh nu sunt prezenți în sângele persoanelor Rh negative. Singura modalitate de formare a acestor anticorpi este contactul direct cu sânge Rh pozitiv. Acest lucru se poate întâmpla în cazul sarcinii (când mama este Rh negativă iar copilul Rh pozitiv) sau în cazul transfuziilor (când o persoană Rh negativă primește sânge Rh pozitiv). Anticorpii anti-RhD care se formează sunt reprezentați de imunoglobulina G (IgG) care poate traversa placenta și prin urmare avea efecte negative asupra fătului.
Importanța compatibilității grupelor de sânge
Compatibilitatea grupelor de sânge este esențială atunci când se fac transfuziile de sânge. Există reguli stricte care trebuie urmate pentru a putea primi sângele unui donator. Dacă acestea nu sunt respectate, consecințele pot fi grave sau chiar letale. De asemenea, se ia în calcul compatibilitatea grupelor sanguine când se planifică o sarcină.
Sarcina, importanța Rh
Dacă mama are sânge Rh negativ, iar copilul are Rh pozitiv, acest lucru poate reprezenta un risc în timpul sarcinii și al nașterii. Un număr mic de globule roșii din circulația fătului poat traversa placenta și intra în fluxul sanguin al mamei. Astfel, în plasma mamei se vor produce anticorpi anti-RhD, într-un proces cunoscut sub numele de sensibilizare. În cazul primei sarcini, acest lucru nu va avea consecințe asupra mamei sau a copilului. În cazul următoarelor sarcini cu un copil Rh pozitiv, anticorpii formați în sângele mamei vor traversa placenta și vor ataca eritrocitele fătului, proces numit hemoliză. Acest lucru poate determina anemie severă în cazul fătului și poate avea efect letal.
Pentru a preveni formarea anticorpilor și eventualele complicații se poate administra imunoglobulina anti-RhD. Aceasta este prescrisă de către medic daca mama este Rh negativă iar tatăl Rh pozitiv. Administrarea se face în săptămâna 28 de sarcină și se repetă în primele 72 de ore după nașterea copilului. Tratamentul se va repeta în cazul fiecărei sarcini cu un copil Rh pozitiv. Imunoglobulina anti-RhD nu se indică pacientelor care au deja anticorpi formați pentru că nu va avea nici un efect asupra acestora.
Transfuzii de sânge
Înainte ca o persoană să primească sânge prin transfuzie, plasmă sau alte produse din sânge, medicii vor efectua teste riguroase pentru a determina dacă acesta este compatibil. Puteți primi sânge de la un donator cu aceeași grupă de sânge ca și dumneavoastră. De asemenea, puteți primi sânge de la un donator cu o grupă de sânge compatibilă.
Dacă o persoană cu antigen de grup B primește globule roșii de la cineva cu antigen de grup A, organismul său va declanșa un răspuns imunitar și va respinge transfuzia. Anticorpul anti-A din plasma primitorului va ataca și va distruge globulele roșii ale donatorului cu antigen A. Atunci când plasma primitorului atacă și distruge celulele donatorului, sângele se poate aglutina. Acest lucru poate duce la formarea de cheaguri de sânge. Alte posibile efecte adverse includ reacții alergice și anafilaxie.
Întrebări frecvente
Cum afli ce grupă de sânge ai?
Grupa sanguină a unei persoane poate fi determinată de un test de sânge. O cantitate mică de sânge se amestecă cu trei soluții diferite pentru a vedea cum reacționează. Fiecare soluție va conține anticorpi anti-A, anticorpi anti-B sau factor Rh. În fiecare caz, anticorpii vor determina reacții diferite. Dacă sângele este incompatibil, acesta se va aglomera. Spre exemplu, dacă sângele tău se va aglutina la un contact cu o soluție care conține anticorpi anti-A, asta înseamnă că pe suprafața eritrocitelor ai antigene A. Dacă nu se produce nici o reacție cu anticorpii anti-A și anti-B, înseamnă că ai grupa de sânge O. În funcție de aceste reacții, se va determina grupa OAB și Rh.
Care este cea mai rară grupă de sânge?
Cea mai rară grupă de sânge atât în lume (0,4%) cât și în România (1%) este grupa AB negativ.
Care este grupa considerată primitor universal?
“Primitorul universal” este considerată grupa AB pozitiv, care poate primi transfuzii de la oricare altă grupă sanguină. Acest lucru se datorează lipsei anticorpilor anti-A, anti-B și anti-RhD în sânge. Astfel, nu vor exista condiții necesare producerii hemolizei sanguine.
Care este grupa considerată donator universal?
Grupa O negativ este adesea numită „donator universal”, deoarece poate fi utilizată în transfuzii pentru orice grupă de sânge. Aceasta nu are pe suprafața sa antigene A, B sau Rh și, prin urmare, anticorpii celorlalte grupe nu vor avea ce să atace. Grupa O este în mod obișnuit deficitară și foarte solicitată de spitale. Donarea de sânge poate salva vieți.
https://www.nhs.uk/conditions/blood-groups/
https://www.blood.co.uk/why-give-blood/blood-types/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/218285
https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type_distribution_by_country#ABO_and_Rh_distribution_by_country
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4260296/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rh-factor/about/pac-20394960
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21053-rh-factor
https://www.redcrossblood.org/donate-blood/blood-types.html?icid=rdrt-blood-types&imed=direct&isource=drupal