greață vărsături

Greața și vărsăturile

Dona20/03/2021

Ți se întâmplă uneori să ai senzația de rău, de greață sau chiar să vomiți? Unii dintre noi reacționăm astfel involuntar la stres sau la situații neplăcute. Alteori dintr-o cauză medicală. Iată ce trebuie să știi despre greață și vărsături și ce poți face ca să fii mai bine.

Care sunt posibilele cauze

Greața și vărsăturile apar adesea la anumite categorii de pacienți cu

  • diaree, infecție cu norovirus sau toxiinfecție alimentară,
  • răceală sau gripă care au și dureri de cap și febră
  • probleme de aciditate gastrică sau de reflux sau care se balonează și au senzația de preaplin după masă
  • obstrucție gastrică sau intestinală, probleme ale tractului gastrointestinal – de exemplu, colecistită, boală ulceroasă gastroenterita acută, ingestii a unor substanțe toxice
  • migrene – dureri de cap frecvente cu sensibilitate crescută la zgomot și/ sau lumină
  • amețeli (vertigo) și rău de mișcare
  • sarcină – frecvent în primul trimestru
  • infecții sistemice
  • cancer
  • consum de alcool
  • expunerea la radiații, toxicitate medicamentoasă, cetoacidoză diabetică
Există și cauze neurologice și psihologice

Pot să aibă o cauză neurologică în urma creșterii presiunii intracraniene, apariției unor dureri,  sau meningită, traumatisme ale sistemului nervos central sau tumori.

Există și cauze psihogene, când vărsăturile  sunt autoinduse sau voluntare atunci când treci printr-o situația neprevăzută neplăcută sau un stres. Sau când este reacția la un comportament cultural format și, de exemplu vezi sau te gândești la ceva ce știi sau ai învățat că este repulsiv.

În cazul copiilor, aceștia pot avea greață și vărsături când se supără foarte tare sau sunt au accese de furie.

Ce poți face

Așadar cauzele sunt foarte diverse, iar unele sunt grave. Mai ales dacă greața și vărsăturile persistă sau se repetă fără a avea o cauză comună (febră, gripă), ar trebui să mergi la un medic pentru consult de specialitate.

Vărsăturile pot deveni o problemă imediată de sănătate dacă sunt severe și cauzează deshidratare. Iar dacă se repetă în timp, cauzează și malnutriție.

Ca să te simți mai bine, ai nevoie de aer proaspăt și să îți distragi atenția. Ascultă muzică, fă ceva care să îți amelioreze starea de spirit. Bea apă rece cu înghițituri mici la intervale regulate de timp, ideal ceai de mentă și/ sau ghimbir deoarece au proprietăți antiemetice (taie greața).

După ce îți revii, mănâncă puțin și des, mestecând încet, și obligatoriu alimente ușoare. Evită alimentele și băuturile fierbinți, prăjelile, grăsimile.

Nu sta jos sau întins după ce mănânci, ci fă o plimbare ușoară (nimic care să presupun un efort)! Nu bea multe lichide în timpul mesei și ai grijă să te simți confortabil în hainele tale ca să nu ai o presiune nedorită în jurul abdomenului.

 


Aboneaza-te la Newsletter