Ghimbirul, un remediu la îndemână

Dona03/10/2019

Ghimbirul (Zinziber officinale) este unul dintre ingredientele folosite în mod curent în bucătărie, înrudit cu turmericul și cardamonul. De la această plantă folosite îndeosebi în Orient se folosește rădăcina, ca atare sau prelucrată (confiată) sau praf pentru gătit, sau ca extract comercializat ca supliment, sub forma unor tablete. Însă, îl putem consuma și sub formă de ulei sau suc.

Conține uleiuri esențiale, substanțe fenolice, gingerolul fiind principalul compus bioactiv care prezintă beneficii pentru sănătatea noastră, cu efecte antiinflamatorii și antioxidante . Administrarea internă este recomandată pentru combaterea stărilor de greață (inclusiv în timpul sarcinii), vărsături, rău de mare, de mașină și de altitudine (rol entiemetic), în bolile reumatismale, în sindromul dispeptic gastric sau indigestie cronică (rol inflamator și analgezic). În perioadele cu viroze, ne ajută să ne vindecăm mai repede fie că îl adăugăm în ceai, îl consumăm crud sau uscat/ confiat.

Tot administrat intern, ghimbirul ne ajută când avem dureri musculare și contribuie la procesele antiinflamatorii, inclusiv în osteoartrită. Astfel, se va reduce din cantitatea de medicamente antiinflamatorii și analgezice care trebuie administrate pe termeni lung, deci și din efectele secundare ale acestora.

În cazul pacienților cu diabet de tip II,  conform rezultatelor unui studiu publicat în 2015, administrarea zilnică a 2g de ghimbir (pudră) a contribuit la scăderea valorilor glicemiei, îmbunătățirea unor parametri și scăderea riscului apariției unor complicații cronice secundare.

Conform altui studiu publicat în 2009, ghimbirul s-a dovedit la fel de eficient la femeile cu dismenoree primară (dureri menstruale) precum ibuprofenul. Femeile participante la acest studiu au luat din prima zi a menstruației câte o capsulă de 250mg de pudră de ghimbir, de 4 ori pe zi, timp de 3 zile.

Extern, ne ajută în cazul micozelor cutanate.

Poate interfera cu medicația antiplachetară și warfarină (îi poate intensifica efectele). Se administrează cu prudență în timpul sarcinii deoarece, în doze mari, poate declanșa contracții uterine în doze mari. Se recomandă prudență în cazul bolnavilor cu depresie și a celor cu afecțiuni cardiace, deoarece dozele mari ar putea cauza aritmii.

Dozajul probabil eficace fiind între 0,5 și 1g/ 3-4 ori/ zi).

Știai că?

În anumite regiuni din Asia, ghimbirul a fost folosit ca să ajute femeile în timpul nașterii sau ca antidot pentru intoxicațiile alimentare.

În Malaezia, localnicii folosesc decoctul de rizom împreună cu usturoi și ardei uscat pentru reducerea inflamațiilor abdominale și durerilor de stomac.

În Orient, ghimbirul este recomandat să fie consumat zilnic împreună cu alte condimente cu uleiuri esențiale active și alimente picante, crezându-se că datorită gustului picant acestea stimulează apetitul, reduc transpirația excesivă, stimulează și curăță sistemul circulator, intensificând metabolismul grăsimilor și împiedicând apariția reacțiilor alergice. De asemenea, protejează împotriva parazitozelor. Alături de ghimbir, printre aceste condimente și alimente se regăsesc ardeiul roșu, piperul, coriandrul, usturoiul.


Aboneaza-te la Newsletter