protectia copiilor in vacanta

Gata de vacanță în siguranță cu copilul?

Dona11/06/2021

Cu pași repezi vine vacanța de vară. Te-ai pregătit pentru ea? Mai ales dacă pleci cu copilul, ai nevoie să iei anumite măsuri de siguranță. Unele sunt uzuale, valabile oricând, altele sunt specifice perioadei pandemiei.

Acum este mai complicat deoarece pandemia ne impune restricții care se schimbă periodic. Așadar iată ce ar trebui să ai în vedere:

Verifică măsurile și restricțiile impuse de pandemie, mai ales referitor la teste și dovada vaccinării pentru călătorii

Acestea se pot schimba rapid, așadar caută informații doar din surse oficiale și verifică periodic actualizarea lor. Dacă planifici o călătorie în străinătate, atunci trebuie să verifici sursele de informare privind călătoriile externe (Ministerul Afacerilor Externe, informații consulare oferite de ambasade și consulatele României și ale statului unde vrei să călătorești).

Chiar dacă vei călători în România, trebuie să ai în vedere că pot să apară noi restricții în funcție de nivelul de alertă din diferitele județe/ regiuni.

Pe lângă acte în original, ia și câte o copie sau salvează o copie într-un fișier disponibil pe telefon ca să le ai la îndemână, disponibil chiar dacă ai o conexiune de telefonie mai slabă.

Asigură-te că unde mergi sunt respectate condițiile de siguranță

Locurile aglomerate prezintă un risc ridicat. Chiar dacă tu respecți regulile, vor fi mereu alții care le vor încălca sistematic și nu ai ce să le faci. Așadar, alege destinații și locații unde poți să te bucuri de vacanță împreună cu cei dragi fără să te stresezi permanent. Altfel nu va mai fi vacanță, nu?

Planifică-ți traseul și află din timp ce opțiuni ai pentru mese, vizite turistice, activități pentru copii, plajă și drumeții în siguranță! Nu mai este o opțiune bună să lași copilul la locuri de joacă sub supravegherea altora. Copiii pot fi purtători asimptomatici ale noilor variante de coronavirus și pot transmite cu ușurință infecția.

Chiar dacă s-a tot spus că la copii incidența formelor grave sau complicațiilor COVID-19 este mică, toți părinții trebuie să evite infectarea copiilor lor. Pe lângă complicațiile pulmonare cunoscute, există și riscul sindromului inflamatoriu multisistem și a unor complicații neurologice cauzate de COVID-19, care sunt foarte grave trebuie să ne determine să fim mai atenți.

Așadar, nu trebuie să faci rabat de la condițiile de igienă și aerisire a spațiilor, de igienă personală (spălarea mâinilor de fiecare dată cu apă și săpun sau dezinfectarea cu soluții speciale), purtatul măștii în zone aglomerate chiar și de către copil și păstrarea distanței sociale de siguranță față de alte persoane.

Pregătește haine, accesorii și produse cu factor de protecție solară

Toată familia are nevoie să se protejeze de soare, dar copiii au o sensibilitate. Ei cresc în fiecare zi, așadar au nevoie de haine și încălțăminte noi în fiecare sezon și de accesorii adaptate noilor lor nevoi – de exemplu, saltea de plajă, colac, ochelari de soare, pălării și șepci cu factor de protecție UV, creme sau spray-uri speciale, sticle și gentuțe termoizolante.

Insolația, arsurile solare și deshidratarea nu sunt niciodată de dorit, mai ales în vacanță. Urmărește semnalele lor, folosește corect cremele cu factor de protecție solară la intervalele recomandate de timp.

Nu uita de brățări cu date de contact, ceas sau alte gadget-uri de urmărire

Copiii sunt foarte activi și se pot amesteca printre alți oameni sau chiar se pot rătăci, mai ales dacă sunt mai mici și mai năzdrăvani. Din fericire există brățări, ceasuri cu GPS care ne ajută. Bineînțeles, e bine ca cei mici să știe cum îi cheamă, datele de contact ale părinților și un număr de telefon de urgență la care oricând putem fi contactați.

Pregătește un minikit de urgență, suficiente măști de protecție, șervețele și dezinfectante

Înainte de orice călătorie este bine să te asiguri că nu există o problemă medicală acută și știi dozele corecte de uz pediatric pentru anumite medicamente (de exemplu, antitermice, antihistaminice, antispastice, antidiareice).

Când ești în deplasare și nu ești direct responsabil de pregătirea și păstrarea mâncării, există oricând un risc de toxiinfecție alimentară. Așadar, fii pregătită pe lângă mici accidente inerente (julituri, contuzii) să ai la îndemână ce îți trebuie pentru febră, răceală, diaree, dureri de burtă sau reacții alergice.

Ia suficiente produse necesare pentru pandemie – măști, gel și servețele dezinfectante și poartă de siguranță 1-2 în plus, permanent la tine.

Nu uita de asigurarea de călătorie, date de contact ale ambasadei sau consulatului, numere de urgență, fonduri de rezervă

Dacă pleci din țară, atunci ai nevoie de  asigurare de călătorie și asigurare medicală, de datele de contact ale ambasadei sau consulatului și numere de urgență. Acum Facebook îți permite să stabilești ce conținut vezi cu prioritate, așadar, pentru o perioadă poți pune la Favorite paginile de unde ai putea primi informații de urgență la zi necesare în timpul vacanței.

Vacanță plăcută!


Aboneaza-te la Newsletter