
Gastrita: cauze, simptome, tratament, prevenție
Dona06/08/2021Ce este gastrita
Gastrita este inflamația acută sau cronică a mucoasei gastrice. Inflamația mucoasei stomacului poate avea diferite cauze: precum infecția cu Helicobacter pylori, consumul anumitor substanțe (inclusiv anumite medicamente și droguri), consumul de alcool, fumatul, un stres ridicat sau o cauză ereditară autoimună.
Într-o proporție mai redusă, anumiți pacienți suferă de gastrită erozivă, care, pe lângă cauzele deja enumerate, mai poate fi declanșată de infecții virale (cu citomegalovirus), leziuni și traume directe, de obicei cauzate de anumite manevre (precum sondele nazogastrice).
Care sunt simptomele gastritei
La mulți dintre noi, simptomele trec neobservate sau nu se manifestă deloc. La alții apar hemoragii la nivelul tractului gastrointestinal, indigestie și dispepsie, adică senzația de arsură la nivelul stomacului, balonare, disconfort/ stare de rău, senzația de regurgitare și senzație de prea plin.
Durerile, sângerările și ulcerul apar în cazul gastritei erozive, acute, subacute sau cronice, adică atunci când mucoasa gastrică este erodată.
Diagnosticul este stabilit în urma unor investigații de specialitate (test pentru H. pylori, test cu bariu, endoscopie și biopsie endoscopică în cazul gastritei atrofice metaplazice autoimune).
Tratamentul adresează cauza apariție gastritei, ușurarea simptomelor (supresia acidă) și administrarea de antibiotice dacă este vorba de infecție cu H. pylori.
Trebuie să mergi la medicul gastroenterolog dacă
- Ai o indigestie sau simptome de indigestie și disconfort la nivelul stomacului care durează 7 zile sau mai mult de o săptămână sau îți cauzează dureri severe
- Bănuiești că problemele gastrice cu care te confrunți sunt cauzate de un tratament pe care îl iei
- Vomiți sânge sau ai scaunul de culoare foarte închisă (negricios) eventual cu urme de sânge
Ce trebuie să faci dacă ai gastrită
- Elimină factorii de risc care țin de stilul de viață (consumul de alcool, fumatul, stresul)
- Regândește-ți planul de mese astfel încât să mănânci porții mai mici, la mai multe mese
- Evită anumite alimente și băuturi care contribuie la creșterea acidității gastrice, prăjelile și alimentele condimentate sau iuți (grăsimi animale, roșii, citrice, ceai, cafea de orice fel, băuturi carbogazoase, ciocolată)
- Fă mișcare zilnic și ai grijă să te odihnești bine în fiecare noapte. Stresul este unul dintre factorii de risc și potențialele cauze, așadar fă orice te ajută să te simți mai bine!