
Fumatul, cea mai importanta cauza evitabila a bolilor cronice
Dona30/10/2019Fumatul este un obicei practicat de om din vremuri stravechi, dupa unii specialisti chiar din preajma anului 4000 i.Hr., in zona Americilor, cand se obisnuia inhalarea fumului provenit de la arderea frunzelor de tutun si a altor plante, in special in cadrul unor ritualuri religioase.
Dupa sosirea europenilor in acele regiuni ale globului, in secolul al XVI-lea, consumul, cultivarea si comertul cu tutun s-au raspandit rapid, s-a ajuns la inventarea, iar utilizarea acestora a luat, in doar cateva decenii, o amploare incredibila, ajungandu-se de la un simplu obicei la o adevarata epidemie condamnata acum la nivel global si responsabila, direct dar si indirect, de milioane de decese.
Fumatul, inclusiv fumatul pasiv, are efecte dezastruoase asupra sanatatii, afectand toate organele corpului care unde ar trebuie sa ajunga oxigenul si care au nevoie de acesta.
Aproximativ 5 milioane de persoane mor anual, in intreaga lume, din cauza bolilor asociate fumatului. Acestora li se adauga aproximativ 600.000 de decese corelate cu fumatul pasiv, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
In cazul in care masurile de reducere a poverii fumatului nu vor fi intensificate, in cat mai multe regiuni de pe glob, prin politici restrictive si programe de supraveghere, aproximativ 1 miliard de persoane vor muri, in decursul secolului acestuia, in intreaga lume, doar din cauza fumatului.
Inhalarea fumului de tigara poate avea urmari nefaste asupra sanatatii. Acesta contine peste 4.000 de substante chimice, dintre care multe sunt toxice si iritante, iar unele dintre acestea sunt asociate cu dezvoltarea unor tipuri de cancer.
Si fumatul pasiv are repercusiuni serioase asupra aparatului cardiovascular si respirator, fiind un factor de risc major pentru boala coronariana si cancerul pulmonar.
In acest sens, este bine de stiut ca fumul de tigara poate sa persiste in aer, pana la circa 2,5 ore, chiar si cu fereastra deschisa!
Fumatul afecteaza aparatul respirator, fiind implicat in aparitia bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC), a astmului bronsic, a pneumopatiilor interstitiale si a cancerului pulmonar.
O persoana fumatoare are un risc de cancer pulmonar de 23 de ori mai mare, in cazul barbatilor, si de 13 ori mai mare, la femei.
In plus, riscul de deces prin BPOC este de 12-13 ori mai mare la fumatori. Aceasta este o boala a plamanilor, care nu se vindeca, despre care OMS estimeaza ca va deveni a treia cauza majora de mortalitate pana in 2030, depasind in urmatorii ani diabetul zaharat.
Printre consecintele fumatului asupra sistemului cardiovascular se numara infarctul de miocard, prin ocluzia arterelor inimii, accidentul vascular cerebral, prin ocluzia arterelor creierului, arterita la nivelul membrelor — pana la gangrena si amputatie.
In acest sens, pentru fumatori, renuntarea la fumat inseamna in primul rand reducerea riscurilor pentru bolile cardiovasculare, precum infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral.
Insa, este util de stiut ca riscul cardiovascular al fumatorului ajunge sa fie egal cu al nefumatorului spre doi ani zile de la intreruperea completa a fumatului, potrivit Societatii Romane de Cardiologie.
Printre efectele substantiale pe termen scurt ale renuntarii la fumat se numara: revenirea treptata in limitele normale ale tensiunii arteriale, scaderea nivelului de monoxid de carbon din sange, imbunatatirea circulatiei sangvine, in cateva saptamani, imbunatatirea functiilor plamanilor, in cateva luni, si imbunatatirea simturilor — miros, gust. Totodata, pe termen lung, renuntarea la fumat scade riscul de cancer, de boala cardiovasculara si riscul de aparitie al altor boli cronice netransmisibile, dar poate ajuta si rata de fertilitate.
De altfel, consumul de tutun este recunoscut pe plan mondial a fi cea mai importanta cauza evitabila a bolilor cronice astfel incat renuntarea la acest obicei se asociaza cu cea mai semnificativa imbunatatire a indicatorilor care reflecta sanatatea.
Ca in cazul oricarei dependente, cea mai eficienta metoda pentru a renunta la fumat este apelarea la ajutor specializat in acest sens. Astfel, un specialist poate oferi cele mai bune raspunsuri, poate stabili o strategie eficienta, poate identifica o cauza ”ascunsa” a dependentei si poate prescrie produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic, conform site-ului Centrului National pentru Renuntare la Fumat, stopfumat.eu.