Foliculita

Dona17/02/2023

Pielea, cel mai mare organ al corpului tău, poate acoperi o suprafață de aproape 2 mp. Ea te protejează de microbi și de alți factori nocivi din mediul înconjurător, te ajută să-ți reglezi temperatura corporală, să elimini substanțe chimice de care organismul tău nu are nevoie (cu ajutorul glandelor sebacee și sudoripare) și îți permite să simți atingerea, căldura sau frigul. Ca orice alt organ, și pielea poate avea probleme, iar foliculita, o afecțiune la nivelul firelor de păr, este una dintre ele.

Problemele pielii sunt des întâlnite și afectează atât femeile, cât și bărbații, iar foliculita nu este o excepție. Aceasta este caracterizată de mici inflamații la nivelul pielii, cauzate de infecții bacteriene sau fungice.

Foliculita poate fi confundată cu ușurință cu acneea, în special deoarece apare adesea pe spate, picioare sau în zona feselor. Punctele roșii sunt însoțite de o zonă mai mare de iritație și, de cele mai multe ori, conțin puroi și provoacă mâncărimi.

 

CE ESTE FOLICULITA

Foliculita este o afecțiune dermatologica des întâlnită, atât în cazul femeilor, căt și în cazul bărbaților, indiferent de vârstă. De obicei (dar nu întotdeauna), este cauzată de infecția bacteriană sau fungică a foliculilor piloși (săculeții de la baza firelor de păr, care se găsesc sub piele). La început, în jurul foliculilor afectați pot să apară mici umflături roșii sau pustule cu capătul albicios (asemănătoare acneei). Ulterior, infecția se poate răspândi și pot să apară umflături dureroase, acoperite de cruste.

Foliculita nu îți pune viața în pericol, dar poate fi extrem de neplăcută, iar în formele severe poate duce la pierderea permanentă a părului și la cicatrici. Dacă este vorba de un tip de foliculită mai blând, va trece în câteva zile, dacă iei câteva măsuri simple de îngrijire a pielii. Pentru cazurile mai serioase sau recurente este recomandat să recurgi la consultul unui medic specialist, care să pună un diagnostic și să prescrie un tratament adecvat.

De obicei cauzată de bacterii precum Staphylococcus aureus, foliculita poate să apară în orice zonă a corpului acoperită de păr, dar cel mai des este întâlnită la nivelul feței, al picioarelor, al scalpului și în zona inghinală.

Chiar dacă foliculita poate afecta persoanele sănătoase, de orice vârstă, sunt mai predispuși la aceasta cei care suferă de diabet zaharat, hepatită, cancer, sau alte boli cronice. De asemenea, anumite tipuri de foliculită afectează îndeosebi persoanele infectate cu HIV și pe cele care suferă de SIDA.

Adesea, foliculita, are un impact psihosocial datorită aspectului său.

 

CAUZELE CARE STIMULEAZĂ APARIȚIA FOLICULITEI

Desigur, foliculita nu este o afecțiune care apare întâmplător, fără factori externi sau fără a fi influențată de o cauză mai puțin evidentă. Iată câteva dintre motivele care stau la baza dezvoltării foliculitei la nivelul pielii:
– infecții bacteriene, bacteriile și ciupercile trăiesc pe suprafața pielii, dar odată ce epiderma este afectată de o tăietură sau o rană, acestea pot pătrunde în interior și cauzează apariția foliculitei;
– epilatul, foliculita după epilare este des întâlnită în cazul femeilor și bărbaților deopotrivă. În cazul epilatului cu ceară, de exemplu, stafilococii prezenți la nivelul pielii pot pătrunde adânc în pliul în care se afla firul de păr smuls;
– bărbieritul, aceleași reguli și cauze se aplică și în cazul bărbieritului, moment în care punctele de iritație cu puroi apar pe obraji, bărbie sau în jurul buzelor;
– baia în piscină, foliculita cauzată de contactul cu apa din piscină are ca factor principal bacteria pseudomonas, prezentă în spații igienizate superficial. Cel mai des vor apărea iritații în zonele acoperite de costumul de baie, la un interval de două zile de la contactul cu aceste spații publice, precum piscinele sau dușurile comune;
– transpirația și hainele strâmte, atunci când ieși la alergat sau faci activități precum mersul cu bicicleta este recomandat să porți haine lejere și subțiri. Transpirația blochează glandele sebacee, iar frecarea continuă a materialelor sintetice irită pielea;
– firele crescute sub piele, acest tip de foliculită, cunoscut și ca pseudofoliculita barbae apare cel mai des la bărbați, în urma bărbieritului, dar poate fi și cauza foliculitei inghinale. Firele de păr crescute sub piele se inflamează și provoacă punctele roșii cu puroi;
– imunosupresia, persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau compromis, dar și cele care suferă de diabet sau HIV sunt predispuse la dezvoltarea foliculitei.
Stafilococul auriu este, de cele mai multe ori, cauza apariției foliculitei. Bacteria există pe pielea ta tot timpul și, în mod normal, nu îți cauzează probleme. Însă, dacă ea pătrunde în organism, să spunem printr-o tăietură, atunci poate duce la apariția unor afecțiuni. Dincolo de acest stafilococ, există și alte cauze ale foliculitei, cum ar fi:
– infecția cu o ciupercă (ex.: Candida Albicans, Malassezia);
– infecția cu alte bacterii, cum sunt cele care se pot găsi într-un jacuzzi sau într-o piscină care nu este dezinfectată corespunzător (ex: Pseudomonas aeruginosa);
– infecția cu virusuri ( ex: virusul herpes simplex).

 

CUM APARE FOLICULITA

Epidermul, dermul și hipodermul sunt cele trei straturi ale pielii. Fiecare fir de păr crește dintr-un folicul pilos (un săculeț acoperit de tecile epiteliale – interne și externe) aflat în derm. Practic, foliculul pilos este cel cu ajutorul căruia firul de păr, format din keratină (proteina fibroasă), stă ancorat în piele.

În partea inferioară a foliculului este un bulb, unde celulele se divid și cresc ca să formeze firul de păr. La baza acestui bulb sunt mai multe vase de sânge prin care pătrund nutrienți, hormoni care modifica structura firului de păr și modul în care acesta crește. În partea superioară a foliculului (în hipoderm) este glanda sebacee, care ajută la lubrifierea firului de păr.
În momentul în care apar leziuni la nivelul foliculilor piloși pot pătrunde virusuri, bacterii și ciuperci, ajungându-se, astfel la infecții, cum este și foliculita. În formele simple, ea afectează partea superioară a foliculului pilos și pielea din imediata lui vecinătate. Foliculitele mai grave afectează foliculul în adâncimea lui, putând avea impact asupra întregului folicul.

Sunt câteva situații în care poți provoca traume la nivelul foliculilor piloși, cum ar fi fricțiunea hainelor cu pielea, bărbieritul sau epilatul.

Când pielea ta este umedă și fierbinte, riscul de a-ți afecta foliculii piloși crește. De pildă, atunci când mergi pe bicicletă într-o zi toridă și porți haine foarte stramte, care se freacă de pielea ta. Alte situații de risc sunt atunci când ești în jacuzzi sau te duci la piscină. În acest caz, semnele foliculitei pot să apară pe zonele pielii care au fost acoperite de costumul de baie. Cei mai mulți oameni observă manifestările foliculitei într-un interval de 12 până la 48 de ore de când au fost la piscină sau în jacuzzi.

 

TIPURI DE FOLICULITĂ

Pentru a înțelege mai bine această afecțiune, iată tipurile de foliculită cel mai des întâlnite în rândul populației:
– foliculita bacteriană, foliculita bacteriană este cauzată cel mai des de Staphylococcus aureus, o bacterie comună la nivelul pielii, dar care odată ce ajunge sub aceasta poate provoca iritații inconfortabile, specifice foliculitei. Acesta este și cel mai obișnuit tip de foliculită;
– foliculita pseudomonas, foliculita specifică spațiilor publice precum piscinele, jacuzzi-urile, dușurile publice și bazinelor este cauzată de o bacterie specifică spațiilor întreținute necorespunzător. Aceasta afectează foliculii de păr și cauzează o iritație care prezintă mâncărimi;
– pseudofoliculita barbae, acest tip de foliculită apare în mod special la bărbații cu păr creț, ale căror fire de păr cresc sub piele în urma bărbieritului și duc la inflamarea zonei de sub piele. Se recomandă evitarea lamelor pentru bărbierit, deoarece în timp, aceste iritații pot lăsa cicatrici permanente. O vizită la medicul dermatolog poate rezolva problema, iar acesta poate chiar să prescrie produse pentru cicatrici;
– foliculita pityrosporum, în cazul acestui tip de foliculită, pustulele apar pe gât, piept și spate, produc o senzație de mâncărime și pot deveni chiar dureroase. Adesea foliculita pitysporum este confundată cu acneea, dar aceasta este cauzată tot de infecția cu o bacterie;
– furunculi, furunculii sunt o combinație între două sau mai multe puncte iritate, cu puroi, cauzate de foliculită. Aceștia au dimensiuni mai mari, sunt dureroși și pot prezenta scurgeri de puroi și, de multe ori, necesită tratament local sau oral pentru a fi tratați.

Foliculita inflamatorie apare ca urmare a unei traume cutanate (iritație cronică sau ocluzia foliculilor piloși declanșate de mecanismele de epilare, căldură, umiditate, fricțiune), reacții imune aberante, autoimunității, excesului de androgeni, seboreei sau medicației (ciclosporine, tacrolimus, carbamazepine).

Foliculita mecanică este cauzată de purtarea blugilor (strâmți), mecanisme de epilare (epilare cu lama, ceară sau orice proces de smulgere a firelor de păr) sau la persoanele care petrec mult timp în poziție șezândă (șoferi de tir/autobuze,etc). Foliculita datorată iritației apărute ca urmare a creșterii firelor de păr (după bărbierit, epilare cu ceară, electroliză, smulgere) este sterilă (probele prelevate din pustule nu identifică bacterii sau alte microorganisme). În zona bărbii, foliculita iritantă este cunoscută ca pseudofoliculita barbae (sau foliculita barbae dacă este asociată cu o infecție), afecțiune frecvent întâlnită la persoanele de culoare sau la persoanele cu părul creț.

Foliculita iritantă este, de asemenea, frecventă pe membrele inferioare ale femeilor (cunoscută ca iritația după ras). Adesea este foarte pruriginoasă și se asociază cu fire de păr sub piele cu puroi.

Foliculita poate fi indusă chimic de substanțe chimice precum uleiuri, gudroane, hidrocarburi halogentate sau medicamente precum corticosteroizii și sărurile halogenate. Pentru prevenția ei se recomandă folosirea de produse fără ulei (oil free), care evită ocluzia foliculară sau se recomandă evitarea agenților cauzatori.

Foliculita poate fi cauzată de medicamente, în special de corticosteroizi (acnee steroidiană), androgeni (hormoni masculini), hormon adrenocorticotrofic (ACTH), litiu, izoniazidă (INH), fenitoină și vitamine din complexul B. Tratamentele cu inhibitori de protein kinaze (inhibitori ai receptorilor factorului de creștere epidermic) și terapia țintită pentru melanomul metastatic (vemurafenib, dabrafenib) conduc aproape întotdeauna la apariția foliculitei.

 

SIMPTOMELE FOLICULITEI

Simptomele foliculitei diferă în funcție de forma pe care o ia această afecțiune și de cât de gravă este. Totuși, printre cele mai comune manifestări ale foliculitei se numără:
– răni purulente;
– răni cu crustă;
– semne roșii cu puroi;
– senzația de mâncărime și iritație;
– eczeme;
– zone dureroase la atingere;
– sensibilitate;
– zone umflate;
– un număr mare de puncte roșii mici, în jurul firelor de păr;
– febră.

Dacă manifestările de mai sus se răspândesc și pe alte zone sau semnele și simptomele nu dispar în câteva zile, este indicat să-ți faci o programare la medicul specialist pentru că este posibil să ai nevoie de un antibiotic sau de un antifungic ca să controlezi evoluția foliculitei. Nu poți, însă, urma tratament fără recomandările medicului.

 

FACTORII DE RISC

Factorii predispozanți includ:
– expunerea la căzile cu hidromasaj sau piscine încălzite (foliculita cu Pseudomonas), ca urmare a unor nivele necorespunzătoare de clor, brom sau de Ph; hiperhidroza (transpirația excesivă) sau hipersecreția de sebum, climatul umed sau cald (foliculita micotică);
– terapia îndelungată cu antibiotice pe cale orală pentru afecțiuni precum acneea vulgară sau rozaceea determină foliculita cu germeni Gram negativi, iar imunosupresia și tratamentele cu corticoizi favorizează apariția foliculitei cu fungi, virusuri și paraziți de tipul Demodex foliculorum;
– purtătorii de stafilococi la nivel nazal (în special pacienții cu dermatită atopică sau rinită alergică);
– persoanele cu diabet zaharat;
– obezitatea.

 

DIAGNOSTICAREA FOLICULITEI

Diagnosticul este stabilit de medicul dermatolog pe baza manifestărilor clinice și confirmat prin investigații de laborator. De obicei examenele de laborator nu sunt necesare întrucât diagnosticul se stabilește frecvent doar pe baza istoricului și a constatărilor examenului clinic. În cazurile rezistente la terapia standard, culturile, colorațiile speciale și biopsia sunt examinările paraclinice de elecție în stabilirea diagnosticului.

În general, nu ai nevoie de teste și analize de sânge decât dacă tratamentele recomandate nu dau roade. În acest caz, medicul poate apela la metode de diagnosticare cum ar fi:
– microscopia directă, prin colorația Gram, permite vizualizarea fungilor și a bacteriilor (cocilor gram pozitivi). Preparatele cu KOH identifică numeroase forme fungice (dermatofiți și candida);
– culturile bacteriene identifică bacteriile gram-negative, cele fungice dermatofiții, iar cele virale virusul herpetic. Se recomandă efectuarea de culturi din cavitatea nazală și regiunea perianală pentru a putea identifica purtătorii de Stafilococ Auriu;
– examenul histopatologic identifică formele atipice de foliculită. Pentru evidențierea microorganismelor poate fi necesară realizarea de colorații Gram sau colorații pentru fungi;
– la pacienții cu foliculită eozinofilică, hemoleucograma identifică adesea leucocitoză și eozinofilie, la care se adaugă niveluri crescute de imunoglobuline E.

 

TRATAMENT

Nu toate tipurile de foliculită necesită tratament pe o perioadă lungă, dar este recomandat să folosești medicamente care ajută la tratarea bolilor dermatologice la recomandarea medicului. Iată cum poate fi tratată foliculita:
– curățarea cu atenție a zonei afectate și folosirea prosoapelor curate;
– aplicarea produselor special formulate pentru curățarea zonei afectate de foliculită, recomandate de medicul dermatolog;
– păstrarea igienei zonei afectate în mod constant și regulat;
– aplicarea compreselor pentru calmarea pruritului.

Tratament medicamentos trebuie să fie recomandat de către medicul specialist și, de obicei, constă în:
– creme antifungice, șampoane sau pastile dacă foliculita este cauzată de o ciupercă;
– creme cu corticosteroizi, care să reducă inflamațiile;
– creme antibiotice topice, dacă foliculita este cauzată de o bacterie. Pastile, numai în cazurile severe.

În cazul în care infecția persistă pentru mult timp, în ciuda tuturor tratamentelor și a măsurilor de igienă luate, este posibil să fie vorba despre o infecție rezistentă la antibiotic. În acest caz, medicul poate recomanda o antibiogramă, un test de laborator, cu ajutorul căruia se stabilește exact la ce antibiotic este sensibilă bacteria care a cauzat foliculita.

Există și o serie de tratamente alternative pe care le poți încerca acasă, în special pentru a calma simptomele foliculitei. Printre acestea se numără:
– comprese cu apă cu sare – o linguriță cu sare plus două căni de apă se amestecă și se tamponează cu ajutorul unui prosop curat;
– comprese cu soluție de oțet – 15 mililitri de oțet cu 315 mililitri de apă se amestecă și se tamponează cu un prosop curat sau discuri din bumbac;
– baie călduță care poate ameliora pruritul și diferite iritații ale pielii.

 

COMPLICAȚII

Foliculita netratată corect și la timp se poate agrava, croniciza sau poate duce la apariția de complicații care vor îngreuna tratamentele pentru vindecare. Dacă factorii predispozanți nu sunt corectați, multe tipuri de foliculită infecțioasă reapar sau devin cronice. Apariția infecțiilor recurente se pot răspândi/extinde și pe alte zone ale corpului.

Foliculita bacteriană superficială poate progresa către infecție foliculară profundă, determinând apariția de celulită, abcese cutanate sau furunculi, cei din urmă ducând la apariția de daune permanente ale pielii precum cicatricile sau petele, foarte greu tratabile sau de neîndepărtat.

Foliculita infecțioasă poate progresa până la distrugerea foliculilor piloși și la pierderea permanentă a părului în ariile afectate.

Foliculita micotică conduce la apariția senzației de prurit pe zone extinse de tegument.

 

PREVENȚIE

Prevenţia constă în măsuri de igienă riguroasă (prosop propriu și din bumbac, folosirea de substanțe dezinfectante), evitarea tratamentelor ocluzive (pe bază de uleiuri), evitarea petrecerii unui timp îndelungat într-un climat umed și călduros, scăderea în greutate, evitarea folosirii hainelor strâmte și ocluzive.

Pentru a ne feri de apariţia foliculitei mecanice, se recomandă schimbarea lamei de epilare frecvent, după 5-7 folosiri, folosirea gelurilor de curățare antiseptice (pe baza de clorhexidina și peroxid de benzoil), raderea firelor de păr în sensul creșterii acestora şi epilare laser acolo unde este cazul. Nu se recomandă epilarea sau raderea firelor de păr atât timp cât sunt leziuni prezente pe piele. Este obligatorie curățarea aparatele de ras cu alcool sanitar înainte de folosire sau se recomandă utilizarea aparatelor de unică folosință. Nu se recomandă folosirea la comun a aparatelor de ras cu alți partenerii sau prieteni. După fiecare epilare se recomandă dezinfectarea zonei cu un antiseptic local. Totodată se recomandă folosirea pentru epilat numai de ceară de unică folosință sau a unor metode blânde de îndepărtare a părului, cum ar fi aparatul de ras electric pentru femei.

O bună igienă personală, spălarea mâinilor și menținerea unghiilor scurte și curate, reduce riscul de foliculită. Purtarea de haine largi mai degrabă decât confortabile ajută la reducerea frecării.

Pentru evitarea foliculitei infecțioase se recomandă purtarea de haine lejere, de bumbac, astfel încât să se evite pe cât de mult posibil transpirația și căldura locală excesivă. Se recomandă evitarea piscinelor încălzite, a saunei sau a bazinelor de înot dacă există cea mai mică bănuială că acestea ar provoca apariția leziunilor și se recomandă optarea pentru cele care respectă cu strictețe regulile de igienă. Căzile cu hidromasaj trebuie curățate în mod regulat și clorurate corespunzător.

Totodată se recomandă spălarea separată a prosoapelor de baie de restul hainelor şi folosirea exclusivă pentru a evita transmiterea infecției și altor persoane. Nu se recomandă folosirea la comun a prosoapelor. Se recomandă spălarea frecventă a prosoapelor și așternuturilor.

Dacă se echivalează episoadele de foliculită cu purtarea unui costum sau a altor echipamente sportive, aceste articole trebuie curățate cu săpunuri antimicrobiene și uscate bine.
Deoarece foliculita este mai frecventă la persoanele care sunt obeze, pierderea în greutate prin dietă și sport poate fi utilă.

 

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/folliculitis/symptoms-causes
ttps://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-folliculitis


Aboneaza-te la Newsletter