
Flatulența, de la necesitate la disconfort
Dona10/09/2019Majoritatea oamenilor se confruntă cu flatulența – o acumulare excesivă a gazelor în stomac și în intestine – și cu evacuarea necontrolată a acestora. De altfel, o persoană obișnuită evacuează gazele intestinale între 10 și 18 ori pe zi, conform Medical News Today, de multe ori în mod inconștient, în timpul efectuării unor mișcări sau în somn, fără ca acest lucru să fie supărător.
Însă, flatulența poate provoca uneori apariția unor crampe abdominale, dar și neplăceri în mediul social.
Cauzele flatulenței
De obicei, această problemă apare ca urmare a consumului anumitor alimente, însă poate fi totodată un semn al unei probleme mai grave. Dar ce este, de fapt, gazul evacuat din corp? Atunci când mâncăm, bem sau înghițim saliva, introducem în organism și mici cantități de aer. Acesta se acumulează în intestine și reprezintă o cauză exogenă a flatulenței. În plus, în timpul digestiei se eliberează gaze, în principal sub formă de hidrogen, metan și dioxid de carbon, ceea ce constituie cauza endogenă a flatulenței.
În cazul în care organismul este sănătos, iar dieta este corepunzătoare, gazul evacuat este în cantități mici și nu are miros deranjant. Însă, dacă nu se respectă regulile de combinare corectă a alimentelor în timpul meselor sau dacă produsele ingerate nu sunt complet digerate acestea încep să se descompună în intestine și să elibereze sulf, motiv pentru care flatulența devine o problemă.
Pe măsură ce gazul se acumulează, corpul este nevoit să-l elimine, fie pe cale orală, prin eructație (râgâială), fie prin orificiul anal.
Din fericire, în majoritatea cazurilor, o schimbare a regimului alimentar și a stilului de viață poate ajuta la limitarea acumulării gazelor în stomac și intestine.Alimentele care favorizează flatulența tind să fie cele bogate în anumite polizaharide, în special oligozaharide. Iată câteva dintre acestea: anghinare, broccoli, praz, conopidă, varză, usturoi, ceapă, fasole, cartofi, porumb, germeni, varză de Bruxelles, ridichi, cereale, mazăre, linte, produse lactate nefermentate, produse de panificație, nuci, alune, caju, năut, îndulcitori artificiali, tărâțe, psyllium.
Principalele băuturi care stimulează flatulența sunt sucurile carbogazoase, berea și cidrul.
De asemenea, anumite afecțiuni cronice pot provoca flatulență; spre exemplu, boala Crohn, colita ulcerativă sau diverticulita. În plus, unele tipuri de cancer pot duce la o blocare în intestine.Alte cauze fizice pot fi: gastroenterita, probleme ale vezicii biliare – litiază și colecistită – infecții ale sistemului digestiv, intoxicație alimentară, diaree, sarcina, pancreatita, sindromul premenstrual și altele. În plus, este bine de știut că pe parcusul tratamentului cu antibiotice flora bacteriană normală poate fi afectată și acest lucru poate cauza gaze.
Ce poți face dacă ai flatulență
Alimentele care favorizează flatulența nu trebuie excluse din meniu, ci este indicat să fie consumate de sine stătător, evitându-se combinațiile cu alte alimente cu timpi de digestie diferiți.
În plus, se recomandă porții mici și dese în schimbul a două-trei mese pe zi, abundente.
Ceaiul de mentă consumat după masă are efecte benefice pentru prevenirea flatulenței.
De asemenea, hrana se mestecă foarte bine, lichidele se beau înainte de luarea mesei și nu în timpul acesteia și se evită vorbitul în paralel cu mestecatul.Se evită guma de mestecat deoarece favorizează înghițirea aerului.
Dacă este posibil, se face o mică plimbare după fiecare masă. De altfel, este bine de știut că exercițiile fizice zilnice reduc balonarea și flatulența prin îmbunătățirea activității sistemului digestiv.
Suplimentele cu probiotice reduc acumularea de gaze la unele persoane, iar comprimatele pe bază de cărbune au efect pozitiv contra simptomelor legate de aerofagie, meteorism și flatulență.În situația în care se acumulează sau se elimină cantități neobișnuite de gaze, dacă apar dureri abdominale, sânge în fecale, diaree și vomă persistente, pierderea din greutate inexplicabilă, stare de epuizare și alte simptome neplăcute care afectează calitatea vieții, iar mirosul eliminat este neplăcut și deranjant se recomandă un consult medical. Specialistul care efectuează consultul trebuie informat în legătură cu antecendetele familiale, frecvența simptomelor, alimentația și stilul de viață.