Fibrilația atrială puls

Fibrilația atrială sau pulsul neregulat și de cele mai multe ori mărit

Dona05/03/2021

Inima trebuie aibă un puls regulat stabil de 60-100 de bătăi pe minut când ești în stare de repaos. Pulsul ți-l măsori cu aparatele de măsurat tensiunea arterială, dar și cu numite aplicații de telefon care îți cer să pui degetul pe camera.

Dacă bătăile inimii sunt neregulate și cel mai adesea peste limita de 100 pe minut în stare de repaos, atunci vorbim despre fibrilație atrială.

Care sunt semnalele că ai probleme cu pulsul

Unii pacienți nu au simptome evidente până nu devine o problemă severă. Dar alți pacienți resimt amețeală, au respirația întretăiată și se simt obosiți. Unele persoane simt că pulsul le-a luat-o razna, căci au o senzație de palpitații în zona inimii care persistă de la câteva secunde la câteva minute.

Care sunt cauzele fibrilației atriale

Fibrilația atrială sau pulsul neregulat apare când unele impulsuri electrice la nivelul inimii sunt anormale.

Cauzele nu sunt clar cunoscute, dar printre factorii de risc sunt: înaintarea în vârsta, anumite afecțiuni cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, afecțiuni cardiovasculare (ateroscleroză, problemele valvelor inimii), consumul de alcool și/sau tutun.

Când trebuie să mergi urgent la medic sau la spital
  • Dacă ai senzație de durere în piept care dispare și apoi revine
  • Resimți palpitații
  • Ți-ai măsurat pulsul și este fie sub 60 de bătăi pe minut, fie mai mare de 100 de bătăi pe minut și ești amețit/ă și respiri cu dificultate

Cheamă ambulanța căci ai putea face infarct dacă durerea din piept se deplasează către braț, ceafă, gât sau maxilar sau simți că ceva îți strânge inima, durerea în piept a venit cu probleme de respirație, transpirații sau stare bruscă de rău și orice simptom durează mai mult de un sfert de oră.

Fibrilația atrială se tratează

Da, prin tratament medicamentos menit să reducă riscul apariției atacului vascular cerebral, șoc electric controlat pentru restabilirea pulsului normal și intervenții chirurgicale minim invazive, inclusiv pentru instalarea unui peacemaker.


Aboneaza-te la Newsletter