febra

Febra trebuie controlată pentru a evita complicațiile

Dona27/10/2020

Febra, atât la copil, cât și la adult, trebuie controlată deoarece poate crea complicații. Creșterea temperaturii corpului, în general, cu excepția celei cauzate de insolație, este unul dintre semnalele de alarmă că organismul se luptă cu o infecție. Într-o anumită limită, nu trebuie să intervenim cu medicamente.

Dar febra înaltă care apare brusc și se menține mai mult timp poate amenința viața pacientului și chiar poate afecta sistemul nervos central, poate cauza comă sau deces. De aceea, mai ales la anumite categorii de pacienți mai ales cei cu sistemul imunitar slăbit, febra trebuie obligatoriu monitorizată, controlată atent și tratată.

Febra poate să aibă cauze cunoscute (fiind simptomul unei anumite afecțiuni respiratorii, de exemplu) sau necunoscute. În acest ultim caz poate apăre la pacienți care nu sunt cunoscuți cu o anumită afecțiune și trebuie investigați pentru anumite infecții precum (TBC, Lyme), inflamații (cauzate de afecțiuni precum lupus sau artrita reumatoidă), de un potențial cancer sau o serie de factori (hepatită, hipertiroidism). În funcție de cauza febrei, aceasta trebuie tratată, pe lângă antitermice, cu antihistaminice și/ sau antibiotice, doar la recomandarea medicului.

În cazul unui adult se consideră febră depășirea temperaturii corpului de 37 C (măsurată la subraț), iar la copii 38C, cu recomandarea ca, în cazul copiilor, să le administrăm antitermice de la 38,5C (măsurată rectal).

Cea mai comună complicație a febrei este deshidratarea

Organismul febril se deshidatează mai ușor, de aceea administrarea de lichide și de săruri de rehidratare este esențială la pacientul cu febră. Este nevoie de mai multă atenție în cazul copiilor, femeilor însărcinate și pacienților cronici cu diabet și afecțiuni cardiovasculare. Aceștia trebuie să se alimenteze și să fie hidratați și monitorizați. Trebuie să se adreseze imediat medicul în caz că febra nu cedează la antitermice sau simptomele se agravează.

Organismul este mai obosit după ce luptă câteva zile cu febra, chiar dacă administrăm antitermice (paracetamol sau ibuprofen) și are nevoie de o anumită perioadă pentru a se recupera. Cu cât pacientul are mai multe probleme de sănătate, cu atât sistemul imunitar este mai slăbit și va avea nevoie de îngrijire și protecție până la refacerea completă.

Trebuie subliniat că femeilor însărcinate le este recomandat să ia paracetamol în caz că fac febră și trebuie să fie foarte atente deoarece febră înaltă le poate pune sarcina în pericol!

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter