Fasciita plantară

Dona04/09/2019

Una dintre afecțiunile dureroase ale piciorului este fasciita plantară. Este vorba de  inflamația fasciei plantare, adică a ligamentului care asigură conexiunea dintre osul călcâiului și degete, pe toată laba piciorului și preia șocurile produse de mers și de alergare.

Cum se manifestă fasciita plantară

Fiind vorba de o inflamație, primul simptom va fi durerea la nivelul labei piciorului, aceasta fiind mai acută după perioade de repaos când piciorul ne stă mai mult timp în aceeași poziție (de exemplu peste noapte sau după menținerea aceleiași poziții în mașină sau într-o sală de conferințe).

Care sunt principalele cauze ale acestei afecțiuni

Nu este o afecțiune comună, deoarece apare preponderent la persoanele care aleargă mult  sau la atleții de performanță. Însă, poate să ne afecteze dacă avem anumite modificări ale piciorului fiziologice (precum platfusul, pronația sau înclinația piciorului spre interior, arcuirea excesivă a tălpii), avem anumite afecțiuni (precum tendon achilean rigid), suntem obezi sau luăm brusc mult în greutate sau purtăm o încălțăminte nepotrivită, dură la interior sau cu talpă foarte rigidă și/ sau încălțăminte cu tocuri când facem un efort (alergă, ridicăm o greutate mare, sărim).  Fascia plantară mai poate suferi modificări care să determine inflamația în cazul în care facem brusc un efort fizic (și nu creștem treptat intensitatea pentru a-i permite organismului să se facă ajustările necesare), ne forțăm talpa piciorului (traumatizând-o), ne antrenăm și/ sau alergăm pe suprafețe dure, denivelate, mai ales pe nisip) sau avem anumite activități care ne forțează piciorul să stea pe perioade lungi în poziții nefirești.

Cu excepția cazurilor modificărilor cauzate de îmbătrânire, în funcție de cauzele de mai sus identificăm ușor măsurile de prevenție. Chiar și în cazul atleților, această afecțiunile reprezintă doar 8% din cazurile de îmbolnăviri, deoarece și sportivii au posibilitatea de a o preveni sua de a preveni agravarea simptomelor.

Cum se tratează fasciita plantară

Fiind vorba de o inflamație locală, atunci tratamentul constă în medicamente cu acțiune antiinflamatorie și analgezică. Pentru reducerea temporară a durerii se pot administra și steroizi. Complementar sau chiar alternativ în cazurile în care simptomele sunt suportabile, balneo-fizio-terapia îi ajută pe pacienți, împreună cu masajul. Purtarea unor orteze este benefică în perioadele de criză (cu dureri severe). Terapia laser poate vindeca inflamația locală și să vindece eventualele leziuni apărute la nivelul țesuturilor. În cazuri extreme, cu modificări serioase ale fasciei, atunci medicul poate decide intervenția chirurgicală pentru eliminarea fasciei.

Acasă, trebuie să avem grijă la poziția piciorului, să o ținem în poziție ridicată fără a uita să o mișcăm din când în când cu grijă. Vom purta încălțăminte ultracomodă, cu toc jos, cu o talpă foarte bună, moale la interior, curbată adecvat, o încălțăminte închisă care ne susține bine călcâiul și laba (deci nu papuci sau sandale).  De ce? O mișcare greșită riscă să ne agraveze simptomele.

Dintre analgezicele recomandate, paracetamolul este cel preferat pentru automedicație, ibuprofenul nefiind recomandat în primele 48 de ore. Inflamația o putem reduce prin aplicarea unor comprese reci, cu gheață la nivel local, de câteva ori pe zi, cu pauză.

În mod normal ne recuperăm în cca 2 săptămâni dacă am oprit activitatea fizică, ne corectăm poziția și eliminăm dintre ceilalți factori care predispun la apariția acestei boli. Dacă după această perioadă nu constatăm ameliorarea stării noastre, sau apar alte simptome (furnicături, pierderea sensibilității sau a capacității de a mișcare zona respectivă) atunci trebuie să mergem urgent la medic. În cazul pacienților cu picior diabetic situația se poate agrava rapid.


Aboneaza-te la Newsletter