cancer pulmonar

Fără fumat reduci riscul de cancer pulmonar

Dona16/09/2020

Dacă poți controla anumiți factori ca să reduci riscul de a face cancer, ce alegi? Unul dintre tipurile de cancer puternic influențat de alegerile tale de viață este cel pulmonar. Această boală, în majoritatea cazurilor, este descoperită în stadiu avansat, la vârsta medie de 39 de ani, fiind printre primele cauze de deces. Diagnosticul tardiv reduce la sub 15% rata supraviețuirii timp de 5 ani la pacienți care sunt de-abia trec de prima jumătate a vieții.

Așadar, dacă există un istoric familial sau ești fumător pasiv sau activ, trebuie să urmărești anumite simptome și să incluzi printre analizele și investigațiile anuale și cele pulmonare.

Dacă ai o tuse persistentă (2-3 săptămâni), care se agravează, îți provoacă dureri, elimini secreții modificate (sau cu sânge) și ai dificultăți de respirație, mergi la medic. Te mai poți simți fără vlagă și fără poftă de mâncare. În cazuri grave apar și alte simptome (precum febră, dificultăți de înghițire, respirație șuierătoare, dureri în piept, senzații de înțepătură în degetele de la mâini sau de la picioare, stări de amețeală, confuzie, cheaguri de sânge).

Ia decizia! Prețuiește-ți viața și renunță la fumat!

Renunțarea la fumat este un proces complex care poate fi exclusiv psihologic prin terapie, tratament medicamentos sau combinat. Țigara electronică nu este o soluție pe termen mediu și lung și are efecte adverse.

Renunță nu doar pentru că nu vrei să faci cancer pulmonar, ci și pentru că fumatul produce modificări în organism și complicații nedorite, mai ales în combinație cu alți factori de risc (precum atac cerebral, probleme cardiovasculare, îmbătrânire, infertilitate, disfuncții erectile, complicații în timpul sarcinii, inclusiv deces, și afecțiuni respiratorii la nou-născut).

Poți cere ajutor!

În România există programe special create în clinici medicale private pentru sprijinirea renunțării la fumat, dar și un program național. Te poți înscrie în programul național StopFumat despre care poți afla mai multe informații fie vizitând site-ul, fie sunând la 0800 878 673 (TelVerde).

Cei care doresc să renunțe primesc medicamente care diminuează simptomele de sevraj și suprimă la nivelul sistemului nervos central nevoia de a fuma, respectiv dependența de nicotină.

O altă opțiune alternativă sau complementară este folosirea produselor cu nicotină (terapia de înlocuire a nicotinei din țigară).

Mult succes!


Aboneaza-te la Newsletter