Există superalimente?

Dona30/12/2019

Da și ne sunt mereu la îndemână, doar trebuie să devenim conștienți de beneficiile lor și să le includem în alimentație. Le numim superalimente, deoarece au proprietăți nutriționale mai ridicate decât altele, însă, realist vorbind, nu fac minuni și nici nu funcționează prin magie să compenseze alegerile greșite din stilul  nostru de viață.

Cu alte cuvinte, aceste alimente, fără respectarea orelor minime de somn și fără să facem mișcare, nu ne ajută

Secretul constă în felul în care combinăm zi de zi aceste alimente star cu grupele de alimente recomandate în piramida alimentației pentru a ne crea niște obiceiuri alimentare sănătoase. Specialiștii au studiat felul în care diferitele combinații de alimente contribuie la menținerea sănătății sistemului cardio-vascular și la reducerea riscului unor afecțiuni cronice. De aceea alimentația este unul dintre pilonii principali în tratarea nenumăratelor boli, inclusiv a infecțiilor respiratorii.

Să vedem care sunt alimentele star, sau superalimentele pe care trebuie să le combinăm și consumăm
Fructele de pădure

sunt bogate în vitamine, fibre și, mai ales, antioxidanți. Conțin fructoză, așadar sunt o gustare dulce perfectă! Pot fi consumate și în afara sezonului, fructele de pădure congelate fiind astăzi la îndemâna oricui și având aceleași proprietăți nutriționale precum cele proaspete. Pentru copiii mici și mari sunt o alegerea foarte bună să fie servite cu cereale sau cu iaurt și o linguriță de miere.

Vegetalele

în special cele cu frunză verde! Conțin pe lângă vitamine și antioxidanți, fitochimicale, acid folic, clorofila. Au puține calorii și sunt versatile din punct de vedere culinar. Sunt o excelentă sursă de fibre (deci ne ajută să combatem foamea cu puține calorii și să avem un tranzit intestinal normal). Ideal trebuie consumate proaspete sau la abur pentru a nu-și pierde proprietățile.

Peștele

este principala sursă de acizi grași Omega-3, de care sistemul nostru cardio-vascular are mare nevoie zi de zi. Sortimentele de pește gras conțin cele mai mari cantități de Omega-3 (ton, somon, macrou, hering, sardine, anșoa). În plus, peștele este delicios în orice formă.

Nucile, alune, alune de pădure, migdale, nuci Pekan

sunt o sursă minunată de proteine, dar și de grăsimi monosaturate, contribuind astfel nu doar la o bună funcționare a sistemului nervos, ci și a celui cardiovascular. Se completează nutrițional și din punct de vedere al gustului cu vegetalele (salate), cu iaurt și miere sau cereale și iaurt, furnizându-ne nutrienții de care avem nevoie pentru activitate fizică și mentală. Atenție însă că unele tipuri de nuci și alune au un conținut ridicat de lipide (deci sunt hipercalorice)

Uleiul de măsline

este cea mai sănătoasă opțiune atât pentru gătit, cât și pentru salate! Ne aduce vitamina E, polifenoli și acizi grași monosaturați, care trebuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Cerealele

cea mai sănătoasă sursă de fibre solubile și insolubile, așadar ne ajută tranzitul intestinal. În plus, conțin vitamine din complexul B, minerale, fitochimicale. Ne ajută să absorbim mai lent carbohidrații (deci ne controlăm mai ușor nivelul de zaharul din sânge).

Anumite lactate

este vorba despre iaurt, kefir, sana, produse tradiționale deja. Sunt o sursă de proteine de calitate și, în același timp de, minerale esențiale (unii electroliți) pentru funcționarea organismului. În plus, conțin culturi lactice ajutându-ne să ne refacem flora microbiană necesară nu doar procesului de digestie, ci și de apărare a organismului.

Legumele de tipul cruciferelor

precum broccoli, varză, varză de Bruxelles, ridichi, conopidă. Sunt gustoase, conțin antioxidanți, fibre, vitamine și fitonutrienți care contribuie la prevenția anumitor tipuri de cancer.

Fasolea boabe, soya, mazărea, năutul

Conțin fibre, proteine, folați și ne ajută să reducem riscul bolilor cardiovasculare

Roșiile

au un conținut ridicat de antioxidanți, licopen, și de vitamina C.

Mierea

conține 95-99% zaharuri (fructoză), 14-25% apă, acizi grași, aminoacizi liberi, proteine, lipide, săruri minerale, enzime și vitamine (cele din grupul B și vitamina C), pigmenți, substanțe aromatice, uleiuri esențiale ș.a. Are proprietăți antibacteriene, anestezice și cicatrizate (în ulcere varicoase, arsuri, alte leziuni); ne hrănește celulele ficatului și celulele musculare, ne ajută miocardul, contribuie la fixarea calciului, în combaterea anemiei și a constipației (având un efect laxativ).


Aboneaza-te la Newsletter