Este țigara electronică sigură?

Dona04/11/2019

În cadrul eforturilor la nivel internațional de a veni în sprijinul fumătorilor și a-i ajuta să renunțe la fumat sau să reducă riscul apariției unor afecțiuni grave, țigara electronică a fost prezentă printre opțiuni/ alternative. De ce? Deoarece prezintă un risc mai mic de cancer pulmonar și sunt considerate mai sigure decât fumatul convențional.

Însă trebuie să ținem cont de faptul că țigările electronice sunt relativ recente și nu au existat și nici nu există suficiente date medicale privind efectele pe termen mediu și lung ale vapatului (inhalării amestecului lichid cu nicotină din țigara electronică); mai mult, nu există reglementări la fel de stricte privind țigările electronice și lichidele folosite (mai ales din perspectiva compușilor acestor lichide care să nu aibă efecte negative).

În ultimii ani au fost date publicității studii medicale au dezvăluit că țigara electronică nu este lipsită de riscuri pentru sănătate și, cel mai bine, ar fi să renunțăm de tot la fumat.

Psihologii și medicii avertizează că, în baza studiilor și a observării comportamentelor anumitor categorii de fumători de țigară electronică, din cauza varietății aromelor, vapatul întreține adicția și crește numărul de utilizatori în rândul adolescenților și tinerilor. Să ne reamintim că unul dintre motivele excluderii aromelor din țigările convenționale a fost că favorizează adicția.

Ce ne spun studiile despre vapat

Recent, studii medicale au comunicat creșterea incidenței anumitor leziuni pulmonare  și BPOC din cauza vapatului.  American Lung Association nu recomandă folosirea țigărilor electronice menționând o listă întreagă de argumente susținute de studii și cercetări medicale și științifice, despre efectele adverse.

Alt studiu, publicat în Americal Journal of Physiology (Cell Physiology, octombrie 2019) concluzionează că vapatul crește susceptibilitatea la infecții bacteriene prin afectarea negativă a mecanismului regulatoriu de răspuns al sistemului imunitar. Mai precis, cercetătorii ne spun că vapatul ne afectează neutrofilele, care au un rol important în combaterea infecțiilor.

În iunie 2019, un studiu (efectuat pe șoareci) publicat în American Journal of Physiology (Heart and Circuatory Physiology) a dat publicității faptul că fumatul electronic cronic intermitent induce disfuncție cardiacă și ateroscleroză, ridicând noi semne de întrebare asupra vapatului.

Așadar, recomandarea specialiștilor este că, deși vapatul pare să aibă efecte negative mai reduse asupra organismului, nu este în totalitate sigur și cel mai sănătos este să renunțăm complet la fumat.


Aboneaza-te la Newsletter