
Eritemul fesier la bebeluși
Dona15/09/2021Una dintre marile provocări pentru mămici este de a păstra pielea sugarului mereu curată și uscată în condițiile în care fesele micuțului sunt acoperite în cea mai mare parte a timpului de scutec. Atunci când apar iritațiile, numite în popor „opărire”, bebelușii resimt un disconfort pronunțat, fapt ce le stârnește o stare accentuată de neliniște. Această crește proporțional cu gradul de eritem fesier, problema ce poate lua diverse forme, de la o ușoară roșeață până la răni infectate și inflamații grave.
Iritațiile se pot extinde în zona genitală și inghinală dar și pe abdomen și coapse.
Principala cauză a iritațiilor feselor sugarilor este amoniacul, un iritant ce rezultă în urma acțiunii bacteriilor intestinale asupra urinei. Acesta agravează orice mică iritație existența din cauza contactului prelungit al scutecelor cu derma sensibilă.
Însă, problema poate fi cauzată uneori și de alergii ori de infecții bacteriene, virale ori micotice, sau de psoriazis ori dermatita seboreică.
Ștergerea se face numai prin tamponare
Tratamentul diferă în funcție de cauza iritațiilor fesiere. Dacă este vorba despre o infecție, această trebuie tratată de urgență. Se folosesc și unguente pe baza de oxid de zinc, la indicația medicului, sau cu antibiotic ori antimicotice.
Pe lângă aceste remedii, se fac spălături locale cu infuzie concentrată de mușețel și puțin bicarbonat și se pot folosi creme de gălbenele sau de mușețel, însă numai în strat foarte subțire, în care se pot pune câteva picături de ulei esențial de levănțică (calmează și stimulează regenerarea dermei).
Cea mai importantă regulă pentru a preveni eritemul fesier este că pielea bebelușului să fie cât mai mult timp descoperită. Ea trebuie menținută uscată, altfel orice zona care stă umedă se poate irită. Copilul trebuie îmbrăcat adecvat încât să nu transpire, iar scutecul se schimbă imediat ce se murdărește. Înainte de acest lucru, fesele se spală cu apă și se usucă complet. Că regulă generală, ștergerea pielii nu se face prin frecare ci numai prin tamponare, iar șervețelele umede este bine să nu fie folosite în exces.
Se folosesc produse speciale de spălare
Hăinuțele copilului trebuie spălate, clătite și călcate foarte bine, iar atât săpunul cât și detergentul utilizat este preferabil să fie special create pentru bebeluși și pentru persoanele cu pielea sensibilă.
Dacă se folosesc scutece textile, acestea trebuie igienizate des, însă sunt mai indicate cele de unică folosită, de bună calitate.
Dacă neplăcerea persistă timp de câteva zile este necesar să se ceară ajutorul medicului pediatru pentru aflarea cauzei exacte a iritației.