
Cinci lucruri de știut despre epilepsie și tulburări convulsive
Dona30/05/2020-
Epilepsia este o tulburare convulsivă
În creierul pacientului apare o descărcare electrică anormală, neregulată din cauza căreia se întrerupe temporar funcționarea normală a sistemului nervos central. Așadar, în acele momente, pacientul, de obicei, este afectat, nu mai este conștient de sine și de ce se petrece în jurul lui și se mișcă involuntar (are convulsii).
Aceste tulburări apar în principal, fie în copilărie, fie după vârsta de 60 de ani.
-
Cauzele tulburărilor convulsive sunt de mai multe categorii
Cauzele nu sunt mereu foarte clare în cazul epilepsiei, dar la 1 din 3 pacienți există un istoric familial.
Pot fi cauzate de anumite afecțiuni autoimune (precum vasculite cerebrale și, rar, scleroza multiplă) sau alte boli grave care afectează direct creierul și au cauzat edem cerebral (eclampsie) sau ischemie cerebrală (tromboză venoasă cerebrală, vasculite, infarct cerebral embolic, sindromul Adams-Stokes).
Poate fi vorba de infecții care afectează sistemul nervos central (SIDA; meningită, rabie, toxoplasmoză, encefalită virală) sau de anomalii congenitale sau de dezvoltare.
Alte cauze sunt traumatismele cranio-cerebrale și leziunile cerebrale expansive (tumori, hemoragii intracraniene).
Anumite medicamente și substanțe cauzează tulburări convulsive. Este vorba de droguri care stimulează sistemul nervos central (cocaina), dar și categorii de substanțe medicamentoase precum ciclosporinele, tacrolimus, pentilentetrazol, picrotoxin). Același efect negativ asupra creierului îl au sindroamele de sevraj (alcool, anestezice, barbiturice).
Mai pot cauza convulsii: febra înaltă (în cazul unor infecții sau insolației), tulburările metabolice (care sunt destul de frecvente – hipocalcemie, hipoglicemie, hiponatremie sau mai puțin frecvente – hiperglicemie, hipomagneziemie și hipernatremie) și probleme legate de presiune (boala de decompresiune, tratamente cu O2 hiperbar) sau lipsa oxigenului la nou-născut în timpul travaliului.
-
Convulsiile febrile afectează în mod diferit pacientul în funcție de zona creierului implicată
Așadar se manifestă diferit de la un pacient la altul. Printre posibilele simptome se pot regăsi:
- tremur necontrolat al corpului și zvâcniri
- pierderea conștienței sau privire fixă în gol
- înțepenire corpului,
- senzații ciudate în corp, mirosuri sau gust neobișnuite și o senzație de furnicpturi în membre
- leșin, cădere din picioare.
-
Pacientul cu tulburări convulsive are nevoie de un mediu cât mai sigur
Având în vedere toate simptomele descrise mai sus, în cazul declanșării unei tuburări convulsive pacientul se poate accidenta grav. Crizele pot apărea oriunde și oricând, pot fi singurale sau mai multe consecutive așadar, pentru siguranța pacientului acesta nu ar trebui să fie singur.
-
Tulburările convulsive se tratează
Există tratamente cu eficacitate ridicată care reduc la minim sau chiar de tot apariția convulsiilor. Poate fi vorba de tratament medicamentos (uneori pe viață) și/ sau intervenții chirurgicale pentru rezecția anuimitor părți din creier care cauzează convulsiile. Poate fi vorba și de introducerea unor mici aparate electrice în corp pentru a controla convulsiile. În plus, la acești pacienți ajută adoptarea dietei ketogenice.
Cu tratament și alimentație adecvată, tulburările convulsive sunt controlate și majoritatea pacienților pot avea o viață normală. Astfel, majoritatea copiilor cu epilepsie merg la școală și pot se pot bucura de copilărie. Iar cei mai mulți adulți pot trăi viața ca și până la apariția crizelor, cu anumite ajustări ale stilului de viață.