
Endometrioza poate duce la cancer ovarian
Dona10/11/2021Endometrioza afectează circa 10% dintre femeile fertile și reprezintă dezvoltarea unor celule asemănătoare celor care se formează în interiorul uterului în alte zone precum trompele uterine sau ovare.
Simptomele endometriozei includ: dureri în zona pelviană şi lombară (pot apărea înainte de declanșarea menstruației şi pot continua câteva zile după terminarea acesteia, dar și în timpul ovulației, al actului sexual și pe parcursul evacuării urinei sau a scaunului), flux menstrual foarte abundent sau chiar sângerare între menstruații, stare de oboseală, tulburări de digestie (indigestie, diaree, constipație) și senzație de greața.
Persoanele afectate care nu se tratează pot ajunge la infertilitate și chiar la cancer ovarian.
Dezechilibrul hormonal
Oamenii de știință au identificat o legătură între endometrioză și cancerul ovarian. Conform unui studiu al oamenilor de știință de la Ovarian Cancer Association Consortium (OCAC), care a coroborat 13 studii clinice, femeile cu antecedente de endometrioză au o rată crescută de carcinom ovarian. Studiile în acest sens sunt în desfășurare acordându-se o atenție deosebită legăturii dintre endometrioză și cancer.
De asemenea, s-au observat și factori hormonali, direct implicați în această afecțiune, precum excesul de estrogen și deficitul de progesteron. De aceea, analizele hormonale, efectuate la apariția primelor simptome, sunt foarte importante.
Alte cauze pot fi: un nivel scăzut de magneziu și de acizi esențiali grași (dietă săracă în semințe proaspete, nuci și cereale), consumul excesiv de grăsime animală, stresul combinat deseori cu hipoglicemie, excesul de alcool și cofeină și moștenirea genetică.
Alimentele procesate ar trebui excluse
Pe lângă urmarea sfaturilor medicului de specialitate, primul lucru pe care trebuie să îl faceți, dacă sunteți afectate de endometrioză, este să reduceţi consumul de carne. Studiile au arătat că femeile care consumă mai ales carne roşie şi mezeluri prezintă un risc crescut de a face endometrioză. Consumați cât mai multe fructe şi legume proaspete și urmăriţi să aveţi o dietă cât mai echilibrată, din care să eliminaţi complet grăsimile hidrogenate, făina albă, alimentele prăjite, zahărul, carbohidraţii rafinaţi, ciocolata și ouăle.
Beți sucuri naturale, proaspăt stoarse, în special de struguri negri, mango, papaya şi ananas.
De asemenea, este bine să evitați plantele care conțin mulți fito-estrogeni, precum soia.
Yamul sălbatic conţine fito-progesteroni utili
Pe lângă tratamentul prescris, pentru a menţine echilibrul hormonal, se poate apela la remedii naturiste cu fito-progesteroni. Dintre acestea, yamul sălbatic conţine cea mai mare cantitate de fito-progesteroni – se urmează o cură de minimum trei luni. Indicate sunt și planta nu0109mită vitex – ce reface echilibrul hormonal în cazul în care există un deficit de progesteron – traista ciobanului, cunoscută pentru tratarea bolilor specific feminine, dar și zmeurul.
Foarte importantă este mişcarea realizată cu regularitate, ce reduce secreţia de hormoni estrogeni şi încetineşte astfel dezvoltarea endometriozei.0