Durerile de urechi pot avea diverse cauze, de la alergii la infecții

Dona28/09/2021

Durerile de urechi apar, de cele mai multe ori, că urmare a unor afecțiuni ale urechii externe sau medii și se pot manifestă atât la copii, cât și la adulți. Neplăcerile resimțite sunt mai intense noaptea deoarece în timpul somnului urechile nu se drenează la fel de bine că în timpul zilei, iar înghițitul, care contribuie la deschiderea trompei lui Eustache, este aproape absent.

Dacă neplăcerea apare ca urmare a unei afecțiuni ale urechii externe, durerea poate fi provocată de o infecție sau de o inflamație ce pot avea diverse cauze, de la furuncul, alergii ori corpuri străine instalate pe canal, până la binecunoscută problema numită în popor „urechea înotătorului”, cauzată de scufundarea frecventă a capului în apă.

În ceea ce privește afecțiunea apărută la nivelul urechii medii, această determina dureri mai însemnate. Cea mai cunoscută în acest sens este otita medie, de cele mai multe ori o complicație a răcelilor, a gripei sau a altor infecții ale nasului și ale gâtului, în special la cei mici. De asemenea, o senzație de disconfort poate surveni și că efect al rinitelor alergice. Inflamația căilor nazale blochează trompa lui Eustache, ceea ce face că lichidul să se acumuleze, iar virusurile și bacteriile se înmulțesc în acest mediu propice, fapt ce crește presiunea asupra timpanului. Astfel, apare durerea din ce în ce mai mare, iar auzul este afectat.

Trei tipuri de otite

Există trei tipuri de otite, în funcție de localizarea lor – externă, medie și internă.

Otita externă este o inflamație a pavilionului auricular ori a canalului auditiv extern.

Otita medie reprezintă inflamația timpanului și a zonei din preajma acestuia care se umple cu lichid constând în ser, mucozități ori puroi.

Otita internă este inflamația labirintului cohlear și vestibular.

Încă de la primele semne că una dintre urechi sau ambele, au o problema este indicat să se apeleze la medic astfel încât să se înceapă cât mai curând un tratament. Altfel, problema se poate agrava, iar durerile pot deveni acute.

În funcție de cauza și gravitate, medicul specialist va opta pentru aplicarea tratamentului local, aspirarea eventualelor secreții din ureche, administrarea antiinflamatoarelor orale și, în cazul otitei bacteriene, antibiotice orale.

Igienă este esențială

Pentru a preveni apariția unor astfel de neplăceri, este indicat să se respecte câteva măsuri. În primul rând, igienă este deosebit de importantă. Nu se introduc degetele murdare în urechi și nici alte obiecte care nu sunt sterile. Persoanele care înoată des trebuie să poarte cască specială care să acopere urechile astfel încât apă să nu poată pătrunde în acestea. Creșterea imunității este și ea deosebit de importantă, astfel încât corpul să poată lupta cu virusurile și bacteriile. Cele mai importante în acest sens sunt suplimentele cu vitaminele C și E, dar și alimentația bogată în sucuri naturale, legume și fructe proaspete.

În cazul în care durerile apar că urmare a unui alergen alimentar, trebuie identificat alimentul responsabil.

Dacă de vină este un corp străin prezent în urechea externă, acesta nu trebuie înlăturat decât de medic, în regim de urgență.

Există și persoane care manifestă dureri acute de ureche atunci când zboară cu avionul din cauza schimbării bruște de presiune. În timpul decolării și aterizării acestea trebuie să caște frecvent, să înghită în sec în mod repetat, să mestece gură sau să soarbă apă și să își astupe nările cu degetele, să închidă gură și să sufle în spatele nărilor și a gâtului (numai dacă nu au o infecție).


Aboneaza-te la Newsletter