
Durerile de articulații sau anumite accidentări pot fi cauzate și de hipermobilitate articulară
Dona31/01/2021Fiecare dintre noi se naște cu un anumit grad de mobilitate a articulațiilor. Însă unii au o flexibilitate mai mare decât alții putând face mișcări mai ample decât limita normală și adoptând poziții neobișnuite ale corpului. Adică au hipermobilitate articulară sau laxitatea ligamentară, care nu este considerată o boală și nu necesită intervenție medicală dacă nu este însoțită de alte simptome.
Unii copii au ligamentele foarte flexibile
La unii copii se observă din primele săptămâni de viață că sunt mai flexibili când părinții le fac masaj sau fac gimastica zilnică. Pediatrul sau medicul de familie le verifică la controalele de rutină și articulațiile membrelor, în special la nivelul șoldurilor, pentru a detecta eventuale probleme.
De asemenea, această hipermobilitate articulară poate fi o explicație când observăm că un copil se lovește mai des când aleargă sau face mișcare. De obicei articulațiile foarte flexibile devin mai rezistente în timp prin întărirea lor și antrenarea sistemului muscular prin sport, gimnastică și chiar kinetoterapie.
Cum se manifestă hipermobilitatea articulară la adulți
Dacă pentru un sportiv (gimnast, dansator, balerin) este de dorit să aibă articulațiile mai flexibile, în cazul ceilorlalți, fără un nivel de atenție crescut și un sistem muscular antrenat, crește riscul de accidentare.
Adulții, cei mai mulți dintre ei, nu au probleme de sănătate din această cauză. Ca și în cazul copiilor, diferitele tipuri de activități sportive, dar mai ales înotul și mersul pe bicicletă mențin corpul antrenat și capabil de control asupra mișcărilor pentru a evita accidentărilor.
Însă unii adulți cu laxitate ligamentară se confruntă cu probleme reale de sănătate, asociate în special sindromului de hipermobilității articulare (o tulburare ereditară a țesuturilor conjunctive).
Acești pacienți manifestă anumite simptome specifice:
- Au dureri sau redoare (senzație de înțepenire) la nivelul articulațiilor și mușchilor;
- Articulațiile “troznesc” atunci când sunt mișcate;
- Articulațiile se disclocă foarte ușor din poziția normală de aceea pot să apară accidentări dese și recurente (șold, umăr);
- Dureri în timpul nopții care afectează odihna;
- Oboseală extremă;
- Probleme de coordonare;
- Traumatisme recurente (luxații, în principal);
- Probleme ale tractului digestiv – constipație, sindromul intestinului iritabil (diaree, constipație, dureri abdominale), gastropareză, reflux gastroesofagian;
- Amețeli și leșin;
- Piele subțire și sensibilă.
Anumite simptome țin de sindromul tahicardiei ortostatice posturale
Tot din cauza hipermobilității articulare, apar disfuncții ale sistemului nervos în privința controlului și reglării anumitor funcții precum bătăile inimii. De aceea unii pacienți pot suferi de scăderi ale tensiunii arteriale atunci când își schimbă brusc poziția și resimt senzații de amețeală, leșin și transpirații. La alții apare sindromul tahicardiei ortostatice posturale care se manifestă prin creșterea rapidă a pulsului imediat după ce se ridică în picioare. Alte simptome pot fi: amețeală și/ sau leșin, dureri de cap, dureri abdominale, transpirații, anxietate, învinețirea degetelor și picioarelor și umflarea acestora, palpitații.
Care sunt cauzele?
Hipermobilitatea articulară poate avea una dintre următoarele patru cauze:
- Structura colagenului (de obicei din cauze ereditare)
- Forma oaselor (de obicei din cauze ereditare)
- Tonusul muscular (sau mai degrabă lipsa acestuia)
- Priocepție (adică percepția asupra mișcării unei articulații sau a poziției unei articulații)
Cele mai severe forme de hipermobilitate articulară țin, însă, de osteogenesis imperfecta (o boală rară care cauzează fragilitatea oaselor) și sindroamele Marfan și Ehlers–Danlos (un grup de afecțiuni mai puțin întâlnite care afectează țesuturile conective).
Poate fi prevenită?
Din păcate, nu. Hipermobilitatea articulară este considerată a fi mai degrabă moștenită și mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților. Alte cauze care pot contribui la apariția sau manifestarea ei ținând de sinteza colagenului de către organism, o proteină importantă pentru noi care se găsește în tendoane, ligamente și piele și al cărei nivel, de obicei, scade odată cu înaintarea în vârstă. Cel mai important este să te adresezi medicului și să urmezi indicațiile acestuia.
Despre ce poți face dacă ai hipermobilitate articulară află de aici.