
Tu ți-ai luat doza zilnică de magneziu?
Dona08/07/2019Magneziul este foarte important pentru organismul nostru deoarece activează peste 300 de enzime din întregul organism, iar cca 60% din magneziul din corp este stocat în oase și dinți; restul este în sânge, mușchi și țesuturile moi.
Fără magneziu organismul nostru colapsează deoarece este implicat în reacțiile dependente de energie în organism și este esențial pentru metabolizarea glucozei, acizilor grași și aminoacizilor. Ajută în transmiterea impulsurilor nervoase și menține ritmul cardiac normal zi de zi. Ne relaxează mușchii pe care îi contractăm cu ajutorul calciului și influențează metabolismul altor nutrienți esențiali precum calciul, vitamina D, potasiul.
Beneficiile magneziului
Pe lângă cele enumerate mai sus, magneziu administrat în combinație cu vitamina B6 ne ajută sistemul nervos, mai ales în perioadele de stres mare.
Rolul esențial pentru buna activitate a mușchiului inimii nu trebuie explicat. În plus, există studii care evidențiază reducerea riscului afecțiunilor cardio-vasculare și a hipertensiunii arteriale. Suplimentele cu magneziu îi ajută pe pacienții care au boli cardio-vasculare să se recupereze, de exemplu în cazul infarctului miocardic.
Menținerea tonusului muscular al vaselor de sânge contribuie sistemic la menținerea unui nivel mai bun al sănătății corpului nostru.
Care sunt simptomele unui deficit de magneziu?
Deficitul de magneziu este destul de rar deoarece ni-l procurăm cu ușurință din apă și alimentație. Însă poate să apară la persoane cu anumite afecțiuni, precum cele de malabsorbție, tulburări ale glandelor paratiroide, diabet zaharat, diaree cu sau fără vărsături. Dar nivelul de magneziu poate să scadă la cei care consumă alcool în cantități mari, iau anumite medicamente (de exemplu, diuretice) sau au un stil alimentar foarte dezechilibrat. În perioada alăptării sau în timpul sarcinii mai poate să apară nevoia de suplimentare nu numai pentru a susține creșterea fătului, ci și pentru nevoile organismului mamei care muncește mai mult, mai ales la mamele care iau peste 15 kg în greutate.
Dar greața, starea de slăbiciune musculară sau tremorul, starea de iritabilitate, nervozitate, pierderea poftei de mâncare, tahicardia sunt simptome care pot indica un nivel mai scăzut de magneziu. Deficitul sever, în schimb, va cauza modificări ale stării psihice greu de neremarcat precum anxietatea, nervozitate, confuzie, dezorientare, depresie.
De unde ne luăm magneziul zilnic?
Prima sursă de magneziu este alimentația. Cele mai bune surse (cu cea mai mare concentrație de magneziu) sunt lactatele, carnea, fructele de mare, orez brun, nuci (primele pe listă sunt migdalele), legumele, soia, legumele cu frunze verzi, pâine integrală și cerealele neprocesate. Dintre fructe, bananele sunt prima și cea mai bogată sursă de magneziu.
Suplimentarea este recomandată pe perioade scurte, în mod controlat, deoarece există riscul apariției unor efecte secundare. De exemplu, la pacienții cu boala renală cronică apare o acumulare excesivă de magneziu în sânge care poate cauza slăbiciune musculară.
Excesul de magneziu poate cauza greață, vărsături și hipotensiune arterială. Iar în situații serioase, toxicitatea magneziului cauzează probleme de respirație, dar poate cauza comă sau deces.
Dozele recomandate zilnic din alimentație și suplimentare diferă la adulții cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani, la bărbați fiind de 300 mg, iar la femei de 270mg. Cu mențiunea că în perioada sarcinii și alăptării nevoia de magneziu crește.
Așadar, tu ce ai mâncat astăzi ca să ai suficient magneziu?