râsul

Doctorul îți recomandă râsul pentru o sănătate mai bună

Dona26/05/2021

Dacă râzi mai mult ai o sănătate mai bună, conform studiilor. Nu degeaba medicii insistă asupra importanței unei atitudini și gândiri pozitive și optimiste și a terapiei prin râs. Umorul este considerat unul dintre cele mai bune și mai eficace medicamente, așadar ar trebui, așa cum bem apă în fiecare zi, să ne luăm și pilula zilnică de râs. Mai ales că nu are nicio contraindicație și nici efecte secundare, dimpotrivă!

Râsul ne aduce nenumărate beneficii fizice pe termen scurt și lung

Râsul antrenează o mulțime de procese în organism și ne antrenează o mulțime de mușchi. Ai observat că atunci când râzi din tot sufletul o resimți fizic nu doar la nivelul feței, ci și la nivelul trunchiului? Ți se schimbă respirația, organismul se oxigenează mai bine și circulația ți se îmbunătățește. Plusul de oxigen este binevenit pentru fiecare celulă din organismul tău, dar mai ales pentru plămâni, inimă, mușchi și creier.

Descoperi mușchi pe care parcă i-ai ignorat. Organismul îți este mai relaxat și mai energic, chiar dacă ai avut până atunci senzație de oboseală sau ai trecut prin situații de stres.

Râsul combate stresul, deoarece combate eficient hormonii pe care îi declanșează (de exemplu, cortizolul, epinefrina) inversând efectele negative ale acestuia. În plus, stimulează secreția de endorfină (hormonul fericirii) ajutând astfel sănătatea mentală și întărește sistemul imunitar.

Datorită acestor schimbări în organism, pulsul și tensiunea arterială se normalizează, procesele inflamatorii se reduc, iar eventuala durere fizică resimțită scade din intensitate.

Să nu uiți de beneficiile psihologice și de cele emoționale

Râsul este unul dintre cei mai importanți lianți în relaționarea socială și în relațiile personale, inclusiv cu partenerul de viață. Întotdeauna vei prefera prezența unei persoane alături de care poți să râzi din suflet și te relaxezi, nu? Sau să lucrezi într-un mediu în care oamenii știu să și zâmbească și să râdă chiar dacă au proiecte în derulare și termene limită de respectat.

Unul dintre secretele celor mai trainice relații de prietenie și chiar de viață este prezența umorului și a stării de bine cauzate de râs. Iar mediul de lucru  plăcut alături de oameni veseli este unul dintre motivele pentru care mulți dintre noi se gândesc înainte de a schimba locul de muncă.

Din fericire, creierul nu face diferența între râsul provocat de stimuli externi sau de episoadele de râs cauzate de stimuli interni (din propria voință). Așadar ne putem bucura de efectele pozitive ale râsului fără să fim musai condiționați de prezența unei alte persoane sau stimuli externi. Aceeași emoție și aceeași bucurie le resimțim și când citim o glumă bună sau ne aducem aminte de ceva amuzant.

Dacă treci printr-o perioadă mai stresantă și simți că îți scade nivelul de optimism, alocă mai mult timp în a selecta cu atenție ceea ce faci, cu cine îți petreci timpul și felul în care faci asta! Alege o carte cu umor, un show umoristic de calitate sau un serial sau film TV care să te relaxeze! Dă-i un telefon cuiva sau ieși la o cafea sau un ceai cu cineva care știi că este pozitiv și te va face să zâmbești și să râzi!

Alege o infuzie de optimism și râzi în fiecare zi! Vei vedea că te vei simți mai bine și ți se va și schimba perspectiva asupra vieții.


Aboneaza-te la Newsletter