Dismenoreea poate dispărea cu ajutorul exercițiilor fizice

Dona26/09/2021

Dismenoreea, sau menstruația dureroasă, își face simțită prezența în zona lombo-abdominală, iar neplăcerile pot apărea înaintea menstruației. Durerile pot ceda odată cu instalarea menstruației, sau devin şi mai persistente pe întreagă durata a sa.

Principalele simptome ale dismenoreei sunt: dureri suportabile sau foarte violente, inclusiv de cap, senzația de copleșeală din cauza neplăcerilor resimțite, stări de iritare, de vomă și de greață. Există situații, în special la tinerele fete, în care acestea nu pot face absolut nimic timp de două-trei zile, nici măcar nu se pot ridica din pat.

Cauzele apariției acestei probleme sunt: factorul genetic, anumite inflamații ale uterului şi a anexelor acestuia, hipotrofia sau subdezvoltarea acestuia, existența unor fibroame uterine congenitale și unele tulburări hormonale.

Faceți cât mai multă mișcare

Persoanele care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să apeleze la ajutorul medicului specialist pentru un control amănunțit și tratament.

Pentru a se diminua aceste dureri lunare este indicat a se începe practicarea regulată a exercițiilor fizice, fără întrerupere deoarece exercițiile fizice duc la creșterea producției de progesteron și de endorfină, două elemente ce pot atenua durerea menstruală.  Unul dintre exercițiile cele mai bune este mersul mult pe jos, în ritm alert.

La fel de importantă este hrană, în special în perioada premergătoare menstruației. Trebuie să se reducă la minimum consumul de carne, chiar să se ajungă la renunțarea unor produse precum: lapte, cafea, alcool, zahăr și ceai negru. În acest caz durerile se vor diminua, având șansa chiar să dispară definitiv.

Beți ceai de cimbru în fiecare zi

Dintre leacurile naturale puteți face cure cu ceai de cimbru, intern (două căni pe zi), cu ceai de conuri hamei (două căni pe zi), în perioada premergătoare menstruației, cu ceai de angelică (are efect calmant și alungă durerile menstruale), cu ceai de salvie (diminuează durerile menstruale) sau cu argilă – aplicată pe zona lombo-abdominală, dar niciodată pe perioada ciclului menstrual. De asemenea, este indicată aplicarea, pe zona lombo-abdominală, a unei pernuțe încălzite, umplută cu cimbru. Și presupunctură s-a dovedit benefică în dismenoree.


Aboneaza-te la Newsletter