
Dieta Intermittent fasting 10:14 ajută pacienții cu sindrom metabolic
Dona03/01/2020Un nou studiu publicat la începutului lunii decembrie a acestui an în Cell Metabolism arată că dieta Intermittent fasting ajută pacienții cu sindrom metabolic. Despre intermittent fasting am publicat mai multe articole, deoarece împreună cu dieta South Beach este considerată una dintre cele mai eficace și mai sigure diete argumentate științific.
Ce spune cel mai recent studiu despre beneficiile dietei intermittent fasting
Echipa de cercetători a studiat opțiunea 10:14, adică un interval de 14 ore de pauză alimentară versus un interval de 10 ore la alegere în care subiecții se pot hrăni (cu anumite restricții), timp de 12 săptămâni. În urma studiului au demonstrat că această opțiune de intermittent fasting contribuie la scăderea în greutate, la reducerea circumferinței abdominale (deci la scăderea țesutului adipos visceral), la reducerea procentului țesutului adipos la nivelul întregului organism, deci și am indicelui de masă corporală și la scăderea tensiunii arteriale, nivelului lipidelor aterogenice (care se depun pe artere) și a hemoglobinei glicate. Cu alte cuvinte, rezultatele sunt foarte bune și de mare ajutor pentru pacienții cu diabet și sindrom metabolic, acționând complementar tratamentului farmacologic.
Să ne reamintim câteva lucruri esențiale despre dieta intermittent fasting
Intermittent fasting este dieta cu cicluri hipocalorice sau 5:2, deoarece cinci zile mănânci normal, două zile ai o alimentație restrictivă din punct de vedere caloric, cu numai 500 de calorii pentru femei și 600 pentru bărbați, adică un sfert din necesarul zilnic normal pentru un adult.
Beneficiile acestei diete sunt studiate și demonstrate de mai mulți ani, printre acestea regăsindu-se:
- Schimbări metabolice care contribuie la scăderea riscurilor pentru bolile cardio-vasculare, la regenerarea celulară (de exemplu, prin reducerea nivelului factorului de creștere insulin-like IGF1) și, implicit, creșterea duratei de viață.
- Îmbunătățirea funcției cognitive și protecție împotriva unor afecțiuni precum demența sau Alzheimer.
- Protecție față de anumite afecțiuni, printre care și mai multe tipuri de cancer, precum cel mamar (tot legat de nivelul scăzut de IGF-1).
Anul trecut, în decembrie 2018, un alt studiu efectuat pe șoareci a fost publicat, demonstrând beneficii la nivelul ficatului și sistemului muscular, dezvăluind schimbările produse la nivel celular pe parcursul a 24 de ore.
În contextul în care prevalența sindromului metabolic este în creștere alarmantă la nivel mondial, considerată una dintre epidemiile globale, acest nou studiu aduce un plus de speranță pacienților. Mai ales că versiunea 10:14 este mult mai permisivă și ușor de urmat de către pacienții cu sindrom metabolic.
Conform definiției OMS, sindromul metabolic este afecțiunea caracterizată prin obezitate abdominală, rezistență la insulină, hipertensiune și hiperlipidemie, cu nenumărate complicații majore, sistemice și un risc de morbiditate foarte ridicat. Conform statisticilor și studiilor, componenta genetică joacă un rol minor în cazul sindromului metabolic și obezității. Însă specialiștii atrag atenția că riscul este mai ridicat în cazul copiilor care au fost concepuți de către părinți cu obezitate.