
Dieta, cea mai bună cale de vindecare a ulcerului
Dona07/09/2021Astfel, ulcerul, fie cel gastric, fie cel duodenal, se caracterizează prin apariţia de mici eroziuni la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului. Prezenţa acestor mici răni se face simţită printr-o simptomatologie diversă, ce se concretizează în pusee acute ce alternează cu perioade de „linişte”.
Pentru a înțelege modul de apariție al ulcerului, este bine de știut că stomacul secretă acid clorhidric și pepsină și, în același timp, are un mecanism de apărare a mucoasei împotriva agresiunii acide. Problema survine în urma unui dezechilibru între agresiunea acidă și bariera antiacidă.
Printre cauzele acestui dezechilibru se numără: factorul ereditar (riscul de a dezvolta boala este de 2,5 ori mai mare la rudele de gradul I ale persoanelor care suferă de ulcer), refluxul conținutului duodenal în stomac, alcoolul, fumatul, stresul, unele medicamente (aspirină, diclofenac, ketoprofen, indometacin, prednison), dar și prezența bacteriei Helicobacter pylori.
Crizele se accentuează primăvara și toamna
Principalul simptom al ulcerului este senzaţia de arsură sau de durere surdă la nivelul abdomenului superior (în capul pieptului), ce apare atunci când stomacul este gol. Suferința poate să se întindă pe o perioadă de la câteva minute la câteva ore. Nu sunt excluse stările de greaţă, vărsăturile, scaunele ce pot fi închise la culoare și senzaţia de saţietate se instalează după doar câteva înghiţituri.
Studiile au scos la iveală că neplăcutele crize de ulcer sunt mai frecvente primăvara și toamna.
Diagnosticul este pus de medicul specialist prin examen radiologic cu bariu sau endoscopie digestivă.
Atenție! Cea mai frecventă complicație a ulcerului gastric sau duodenal este hemoragia digestivă, care se poate manifesta ca o sângerare masivă prin vărsături cu aspect de zaț de cafea sau sânge proaspăt), dar și scaun foarte negru. O altă complicație este perforația care generează peritonita acută și reprezintă o urgență chirurgcală.
Urmați un program strict al meselor
Ca recomandări generale, în cazul în care suferiți de ulcer, nu trebuie să folosiţi aspirină şi antiinflamatoare, alungați stresul care vă poate împiedica să aveți un program strict al meselor (mic dejun, prânz, cină și două gustări între acestea), mestecaţi foarte bine mâncarea și nu beți alcool, mai ales pe stomacul gol.
Dieta este cea mai bună cale de vindecare a ulcerului, aceasta contribuind la grăbirea cicatrizării leziunilor ulceroase şi la micşorarea riscului de reactivare a bolii.
În ceea ce privește interdicţiile, dacă suferiți de ulcer este bine să vă feriți de alimentele predominant cu produse animale și intens procesate, de dulciuri, produse de patiserie, prăjeli, produse fast-food, tocături (chiftele, sarmale, musaca) și pâine albă. Nu aveți voie să consumați nici conserve, fie de carne, fie de peşte. Condimentele (piper, boia, usturoi, ceapă) pot agrava boala ulceroasă, la fel și cafeaua, cacaua și apă minerală.
De asemenea, foarte important este ca mâncarea să nu fie nici fierbinte, dar nici prea rece.
Puteți consuma paste făinoase, brânză de vaci, fulgi de ovăz, piureuri de legume, supe strecurate și ouă fierte moi. La fel de important este și un aport mai mare de lichide (preferabil apă plată și ceaiuri).
Sucul de varză vă scapă de probleme
Sucul de varză, ce conţine vitamina U (factor antiulceros) şi vitamina K (are acţiune antihemoragică), poate să vă scape de probleme ajutând la vindecarea eroziunilor mucoasei gastrice sau duodenale. Se iau zilnic 100 ml înainte de fiecare masă, după care nu se mănâncă nimic o jumătate de oră.
Este bine să se consume și suc proaspăt de cartofi (câte 100 ml), suc de aloe – 30-40 ml și suc de morcovi – 50 ml, toate acestea înainte de fiecare masă, la alegere, după plac. Pe lângă acestea, beți câte 50 ml de suc de orz verde de trei ori pe zi.
Luați patru lingurițe cu polen pe zi
Una dintre cele mai bune cure este cea cu ouă de prepeliţă – 240 la adulți, astfel: în primele două zile câte trei pe zi, în a treia zi – patru ouă, începând cu ziua a patra până la a 48-a inclusiv – câte cinci ouă pe zi, în a 49-a zi – trei pe zi, iar în a 50-a zi – două ouă pe zi.
Foarte bune sunt și patru lingurițe cu polen pe zi, mestecat foarte bine.
Și laptele de capră este benefic pentru persoanele cu această afecțiune, dacă este consumat cu două ore înainte de masă (100-150 ml). Puteți încerca și o cură cu chefir, în care se consumă un litru în fiecare zi până la încetarea simptomelor.
Benefică în ulcer este și infuzia de gălbenele în amestec cu cea de flori de muşeţel, sunătoare și flori de salcâm, toate în părţi egale. Se beau trei căni pe zi după o jumătate de oră de la terminarea mesei.