
Diareea poate avea cauze multiple și nu trebuie ignorată
Dona10/09/2019O tulburare a aparatului digestiv, precum diareea, poate provoca deshidratare și poate perturba asimilarea de substanțe nutritive, periclitând bună funcționare a întregului organism.
Din păcate, mulți dintre cei afectați bagatelizează această problemă și abia atunci când simptomele se acutizează încep să se îngrijoreze. În cazul unor categorii de persoane poate fi, însă, prea târziu.
Cauzele apariției acestei stări în care scaunele își pierd consistența și devin apoase pot fi de natură bacteriană, virală sau fungică. Microbii ajung în organism și în intestine prin intermediul hranei – în special vegetale – care nu este spălată sau preparată corespunzător. De asemenea, există posibilitatea ca diareea acută să fie transmisă prin produse lactate, laptele fiind un foarte bun mediu pentru microbi iar infestarea este posibilă atunci când recoltarea nu se face în condiții igienice. Și carnea poate fi extrem de periculoasă. Aceasta poate fi infectată cu salmonella, bacil dizenteric și altele, ce produc diaree foarte puternică pentru că germenii respectivi trec de stomac, unde există o primă barieră acidă, și ajung în intestine, unde se multiplică. Ulterior, aceștia declanșează o secreție mai mare de lichide, sodiu și potasiu, conducând la febră și stări diareice multiple.
În afară de microbi, pot exista virusuri extrem de periculoase ce provoacă diaree.
Un alt tip de diaree este cea denumită popular „diareea turistului”. Aceasta apare atunci când persoane din țări dezvoltate, cu un grad ridicat de igienă, călătoresc în regiuni ale lumii în care curățenia este precară, cum ar fi Orientul Mijlociu sau Africa. Cauzele pot fi infestările cu giardia, cu microbi de salmonella, ori cu bacilul dizenteriei. Igiena este deosebit de importantă în astfel de situații pentru a se evita neplăcerile, iar mâncarea trebuie să fie consumată numai din surse bine controlate.
Diareea acută poate avea efecte grave asupra copiilor, bătrânilor și persoanelor care suferă de boli cronice, deoarece este provocată o deshidratare puternică, iar imunitatea este scăzută. De altfel, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anual mor câteva sute de mii de copii din cauza diareei.
Tratamentul contra diareei trebuie început chiar înainte de a se identifica motivul declanșării ei pentru a nu se ajunge la starea de deshidratare. În acest sens, remediile adminstrate contra diareei trebuie însoțite de o bună hidratare cu apă și prafuri de hidratare, ce se găsesc în farmacii, bogate în glucoză și săruri.
Printre alimentele care se recomandă în caz de diaree sunt orezul, piureul de morcovi și de banane și ovăzul. Produsele lactate și leguminoasele gen mazăre, fasole, linte sau năut e bine să fie evitate o perioadă.
Și ceaiul de mentă este foarte bun, la fel și zeama de orez (o lingură cu orez se fierbe într-o jumătate de litru de apă, cu două grame de sare), în special în prima și a doua zi de diaree. În următoarele zile se vor adăuga progresiv pâine prăjită, carne slabă bine fiartă, piureuri din legume, fructe coapte la cuptor, supe de carne și polen (două-trei lingurițe dimineața, pe nemâncate).
Copiilor sugari li se recomandă 500 g morcov fiert într-un litru de apă. Se pasează și se adaugă apă clocotită atât cât să se obțină un litru de lichid în care se pun circa trei grame de sare.
Totuși, țînând cont că aproximativ 65 la sută din organismul unui adult este format din apă și că este suficient să pierdem doar doi la sută din această cantitate pentru a ne deshidrata, este deosebit de important ca nici o stare diareică să nu fie trecută cu vederea. Copiii și bătrânii afectați trebuie duși de urgență la medic, iar în cazul adulților sănătoși,se apelează la ajutor specializat dacă starea se prelungește peste 24 de ore.