
Diabetul se poate declanșa brusc
Dona03/11/2021Diabetul este o boală metabolică, o tulburare a metabolismului glucidic, cauzată de creșterea cantității de zahăr din sânge peste 1,10 grame la mie. Există două de diabet: cel insulino-dependent, în care pancreasul nu secretă suficientă insulină și cel zaharat, care este cauzat de un aport exagerat de dulciuri. Din păcate, acest ultim tip de diabet este într-un progres constant, iar cele mai predispuse sunt persoanele trecute de 50 de ani, cărora le plac peste măsură zahărul și grăsimile şi sunt sedentare.
În România sunt 1,7 milioane de suferinzi de diabet și peste trei milioane, de prediabet. Aproximativ 1,7 milioane de români (11,6%) suferă de diabet zaharat, adică dublu față de ceea ce se estima până acum, atestă PREDATORR, primul studiu realizat în țara noastră privind prevalența diabetului, prediabetului, supraponderii, obezității, dislipidemiei, hiperuricemiei și bolii cronice de rinichi.
Pe lângă aceste două tipuri principale de diabet există și cel gestațional. Acesta apare la unele femei gravide – în general în perioada săptămânilor 24 – 28 – din cauza incapacității organismului de a secreta suficientă insulină pentru a menține glicemia în limite normale. Din fericire, diabetul gestațional dispare după ce femeia naște.
Poate apărea la orice vârstă
Boala afectează toate categoriile, însă diabetul de tipul I, insulino-dependent, apare mai frecvent la copii și tineri, iar tipul II, noninsulino-dependent, afectează mai mult persoanele mature, de peste 40 de ani.
Diabetul juvenil poate debuta oricând după vârsta de 7-8 ani și înainte de 20 de ani. Apare brusc și poate varia în intensitate, fiind greu de controlat, din cauza fluctuațiilor zilnice a cerințelor metabolismului corpului în timpul creșterii.
Diabetul adultului se manifestă în orice moment înainte de 65-70 de ani. Poate demara lent, cu mult timp înaintea apariției primelor simptome, apoi se declanșează brusc din cauza unor evenimente precum tensiunea arterială mărită, gripă ori pneumonie.
Diabetul tardiv apare la persoane care au depășit 60 de ani și este, în general, moderat și ușor de controlat.
Diabetul zaharat poate debuta acut, direct prin comă diabetică sau, cel mai frecvent, prin simptome legate de hiperglicemie. Bolnavul mănâncă, bea și urinează mai mult decât de obicei. Diagnosticul este unul de laborator și se bazează pe dozarea glucozei în sânge, dimineața, pe nemâncate.
Diabetul se poate declanșa brusc și de multe ori este descoperit întâmplător, în cadrul unui examen medical de rutină, persoana afectată putând să nu aibă nici o manifestare a bolii.
Poate fi ereditar
Cauzele apariției sale nu sunt pe deplin cunoscute, însă sunt incriminate atât factorul genetic, dar și o alimentație haotică în care abundă glucidele cu zahăr suprarafinat, sedentarismul, obezitatea, insuficiența secreției de insulină, stresul, administrarea de hormoni steroizi, emoțiile puternice și viața dezordonată.
Diabetul este tratat prin medicamente specifice și prin regim alimentar. În lipsa unui tratament adecvat, bolnavul poate avea complicații – leziuni la nivelul aparatului cardio-vascular (cardiopatie ischemică severă, infract miocardic, ateroscleroză, impotență), al ochiului, al rinichilor (insuficiență renală), al tracului gastro-intestinal (dificultăți la înghițit, constipație, diaree) sau al tracului urinar. De asemenea, pacientul diabetic are o sensibilitate crescută la infecții, răspunzând mai greu tratamentului, iar rănile se vindecă mai greu.
Primul pas în tratament este revenirea la o greutate normală
Ținând cont de faptul că diabetul se poate declanșa brusc trebuie avută în vedere menținerea greutății normală – atât la copii cât și la adulți – acesta fiind, practic, primul pas în remedierea stării de sănătate. Este foarte important și ca regimul alimentar să fie unul simplu şi natural. Este permis consumul de pâine integrală, legume şi fructe de sezon în stare crudă, mai ales spanac, fasole verde, lămâi, mere și condimente precum coriandru, cardamon, schinduf și scorțișoara.
Sunt interzise produsele ce conțin zahăr, aluaturile, cafeaua, alcoolul, ciocolata, vinul rosu (în special cel dulce), smochinele, stafidele, caisele și prunele. De asemenea, trebuie să se evite, pe cât posibil, efortul intens, atât fizic cât şi intelectual, și stările conflictuale. Totodată este indicat să faceți exerciții fizice în fiecare zi, în special cele care solicită abdomenul, şi mergeți mult pe jos sau pe bicicletă.
Șase mese pe zi în loc de trei
Regimul diabeticului nu înseamnă cântărirea mâncării, ci împărțirea celor trei mese principale în șase, având aceeași cantitate de mâncare ca pentru cele trei. Cu alte cuvinte, se mănâncă puțin și des, astfel ca organismul să poată digera alimentele. Cea mai bună dietă pentru diabetici este un regim bazat pe legume nefăinoase și supe de legume. Scopul acestuia este acela de a ajuta pancreasul epuizat, al cărui principal element este un compus de potasiu. Legumele și fructe bogate în potasiu sunt, în mod special, recomandate. Acestea sunt: citricele, morcovii, roșiile, salata și castraveții.
Ca tratament naturist, în cazul celor care suferă de diabet sunt de ajutor curele cu macerat de dud, cu macerat de afin, cu ceai din teci de fasole, cu pulbere de scorțișoara, cu fructe de schinduf și cu ștevie.