
Diabetul crește predispoziția pentru infecții genito-urinare
Dona30/07/2019Predispoziția pentru infecții este mai crescută în rândul persoanelor cu diabet, în special la diabetul de tip 2. Un studiu efectuat în Marea Britanie arată o incidență a infecțiilro urinare de 46,9 la 1000 de persoane în rândul diabeticilor, comparativ cu numai 29.9 la pacienții nediabetici.
Specialiștii susținând că tractul urinar este cel mai vulnerabil, cu o sensibilitate mai crescută față de patogenii mai rezistenți.
Cauza este combinația dintre valorile mari ale glicemiei care afectează funcționarea întregului organism, dezechilibrează flora și scade rezistența sistemului imunitar. În plus, neuropatia autonomă împiedică evacuarea completă a vezicii urinare. La acești factori se mai adaugă și: înaintarea în vârstă, complicațiile apărute sau recurența crescută, nefropatia diabetică primară și cistopatia.
De aceea infecțiile urinare sunt mai greu vindecabile în cazul acestor pacienți, necesită atenție medicală sporită și chiar spitalizare, sunt recurente și se complică.
Diabetul în sine nu crește riscul infecțiilor genitale, precum vaginitele, de exemplu sau al bolilor cu transmitere sexuală (nici în cazul bărbaților, nici al femeilor). Dar, ținând cont că un diabetic cu complicații ia mai frecvent medicamente, inclusiv antibiotice, pentru diferite infecții respiratorii sau enterocolite, acestea produc dezechilibre la nivelul florei intestinale, dar și al celei vaginale.
Una dintre tipurile de infecții la care predispoziția diabeticilor este mult mai crescută decât în cazurile persoanelor fără diabet, este cistita, în special în rândul femeilor.
Aceasta se manifestă prin dureri în timpul urinării, creșterea frecvenței urinării, durere în abdomenul inferior. Menținerea sub control a glicemiei este foarte importantă. Pentru dureri și disconfort, medicii recomandă paracetamol sau ibuprofen (în cazul acestei substanțe cu o atenție sporită la diabeticii care au probleme renale). Ei mai recomandă și să bem multă apă și să mergem la baie ori de câte ori avem nevoie pentru a nu crește inutil senzația de presiune asupra vezicii urinare. Alte medicamente pot fi recomandate în urma analizelor de laborator și a istoricului medical al fiecărui pacient.
În cazul bărbaților…
infecțiile urinare se manifestă cu temperatură ridicată, stări de frig sau frisoane, durere se spate sau laterală, senzație de rău, senzație de confuzie sau agitație. Și în cazul pacienților de sex masculin, menținerea sub control a glicemiei este foarte importantă. Medicul va stabili tratamentul infecției urinare în funcție de cauza ei, sensibilitatea germenilor la anumite substanțe și istoricul pacientului.
Însă, vindecarea pacienților cu diabet este mai dificilă comparativ cu cei fără diabet.
Infecțiile au o recurență mai mare la diabetici, iar riscul apariției complicațiilor mai mare. Pot afecta și alte părți ale tractului urinar, iar în timp, pot cauza infecții ale rinichilor și boala cronică renală (o afecțiune silențioasă comparată de specialiști cu un iceberg, deoarece este descoperită, de obicei, în stadiu foarte avansat).
Alte afecțiuni și complicații menționate de specialiști sunt bacteriuria asimptomatică, pielonefrita sau abcesele renale.
Deci, ce este de făcut?
Controlul glicemiei contribuie la menținerea bunei funcționări a întregului organism. Astfel pot fi prevenite infecțiile de orice tip și/ sau complicațiile lor. Dacă aveți simptomele menționate mai sus, o senzație de jenă, sau observați schimbări când urinați, adresați-vă imediat medicului! Analizele periodice de screening vă pot ajuta să diagnosticați din timp existența unor infecții care pot fi asimptomatice. Așadar, nu omiteți consultațiile periodice și efectuați toate analizele recomandate de echipa medicală multidisciplinară.
Dacă urmați tratamentul corect, vă faceți igiena locală corectă, mergeți la consultații periodic și vă asigurați că v-ați vindecat complet, atunci scad șansele pentru recurențe și complicații.