hipertensiune coapsă

Diabet: pacienții supraponderali și obezi cu circumferința coapsei mai mare au un risc mai mic de hipertensiune

Dona15/02/2021

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) 1 in 4 bărbați și 1 din 5 femei au hipertensiune. Mulți dintre acești pacienți se luptă cu probleme de greutate, fiind supraponderali sau obezi.

Conform unor studii, este preferabil la persoanele supraponderale și obeze să aibă o circumferință mai mare a coapsei decât grăsime viscerală (depozitată în cavitatea abdominală), deoarece aceste persoane au un risc mai mic de hipertensiune arterială. Un studiu efectuat în China despre factorii de risc pentru cancer în rândul pacienților cu diabet care a implicat 9520 de persoane cu vârsta de peste 40 de ani, 3095 bărbați și 6425 femei. Nu aceeași relația a fost evidențiată și la participanții normoponderali, cercetătorii ne putând să explice care este legătura de cauzalitate.

Atenție la semnalele de hipertensiune

Hipertensiunea este o afecțiune cardiovasculară cu consecințe asupra întregului organism, care, de multe ori se asociază cu alte afecțiuni cronice sau complicații, precum diabetul, afecțiunile renale sau glaucomul. În asociere cu obezitatea sau diabetul, riscul pentru starea de sănătate a pacientului crește semnificativ.

Vorbim despre hipertensiune când avem o tensiune arterială măsurată ≥140/90mmHg sau ≥150/90mmHg pentru persoanele trecute de 80 de ani. Dacă valorile măsurate ale tensiunii se situează între 120/90mmHg și 140/90mmHg, atunci pacientul respectiv are risc de a deveni hipertensiv și trebuie evaluat medical și monitorizat.

Din păcate, mulți dintre noi nu știm că avem hipertensiune decât când ajungem într-un stadiu mai avansat, mai ales dacă nu mergem periodic la medic pentru screening și nu ne monitorizăm acasă tensiunea și pulsul. O altă cauză este faptul că la început, hipertensiunea este o afecțiune silențioasă, fără simptome proprii, organismul netransmițându-ne semnale clare că avem o problemă de sănătate.

Care sunt factorii de risc pentru hipertensiune

Mai mulți factori contribuie la creșterea tensiunii arteriale peste valorile normale și anume:

  • istoric familial de afecțiuni cardiovasculare
  • anumite afecțiuni sau anumite tratamente medicamentoase (de exemplu, renale, diabet, suprapondere și obezitate, boli endocrinologice, apnee, lupus, sclerodermă)
  • vârsta (>65 de ani)
  • sarcina
  • stilul de viață (alimentație dezechilibrată cu consum ridicat de sare și insuficient de legume și fructe, stres, fumat, consum ridicat de alcool și cafeină, sedentarism, somn de noapte insuficient)
  • factori ambientali.

Dintre aceștia, principalii factori de risc sunt cei care țin de stilul nostru de viață și alegerile pe care le facem. Doar 1 din 20 de cazuri de hipertensiune sunt cauzate de anumite afecțiuni sau de medicamente. Așadar, ține foarte mult de fiecare dintre noi să ne păstrăm inima sănătoasă.

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter