Deviația de sept

Dona26/08/2022

Ce este deviația de sept?

Deviația de sept este o afecțiune în care septul nazal (osul și cartilajul care împart cavitatea nazală în două) este descentrat sau strâmb. Această deviație face ca unul dintre pasajele nazale să fie mai mic și prin urmare îngreunează respirația prin nas. Majoritatea oamenilor au în mod natural o anumită deviație – doar persoanele cu forme severe au nevoie de tratament deoarece aceasta le poate provoca dificultăți respiratorii semnificative, congestie și dureri de cap. Estimările indică faptul că 80% dintre oameni, cei mai mulți fără să știe, au deviație nazală.

Cauzele apariției deviației de sept

Cei mai mulți oameni se nasc cu un sept nazal ușor strâmb, dar de multe ori acest lucru nu este observat. La unele persoane, deviația este vizibilă încă de la începutul vieții. Aceasta poate fi cauzată de o naștere dificilă sau de o boală a țesutului conjunctiv.
O altă cauză a deviației de sept o reprezintă leziunile nazale provocate de sport, căderi, lovituri, accidente etc. Aceste lovituri deplasează septul nazal în afara poziției sale normale.

Simptomele deviației de sept

Cei mai mulți oameni nu au niciun simptom și nici măcar nu știu că au septul deviat. În formele mai grave, cel mai frecvent simptom este dificultatea de a respira pe nas, care este de obicei mai accentuată pe o parte. Alte simptome comune includ:
– congestia nazală, o parte a nasului fiind mai congestionată decât cealaltă
– schimbare a formei nasului
– sângerări nazale
– infecții frecvente ale sinusurilor
– dureri de cap sau dureri faciale
– apnee în somn (afecțiune gravă în care o persoană nu mai respiră în timpul somnului)
– sforăit
– respirație zgomotoasă în timpul somnului

Factori de risc

Factorii de risc sunt reprezentați de orice activități fizice care pot provoca leziuni nazale: sport, lovituri, accidente.

Complicații ale deviației de sept

O deviație severă a septului nazal care cauzează blocaj nazal poate duce la:
– Din cauza congestiei nazale, persoanele cu deviație de sept tind să respire mai mult pe gură. Prin urmare, acest lucru va conduce la senzația de gură uscată, insuficiență a salivei.
– O altă complicație o repezintă sinuzitele. Persoanele cu deviație de sept au șanse mai mari să dezvolte infecții bacteriene la nivelul cavității nazale sau a sinusurilor.
– Probleme cu somnul – acestea apar din cauza dificultăților respiratorii în timpul somnului. Persoanele cu deviații de sept severe suferă de un somn perturbat și incapacitatea de a se odihni normal.

Tratamentul deviației de sept

Tratamentul medicamentos este folosit pentru a reduce simptomele deviației de sept și în special pentru a facilita respirația. Acestea nu tratează deviația în sine, adică nu reașează septul nazal în poziția lui corectă. Se pot recomanda următoarele medicamente:
Decongestionante. Aceste substanțe se găsesc în spray-uri și au efect vasoconstrictor local ce va reduce secrețiile nazale și va facilita respirația. Nu se recomanda utilizarea acestor mai mult de 7 zile consecutiv. Utilizarea frecventă și continuă poate crea dependență și poate determina agravarea simptomelor după încetarea utilizării.

Antihistaminice. Acestea sunt medicamente care ajută la prevenirea simptomelor de alergie, inclusiv a nasului înfundat. Unele antihistaminice pot cauza somnolență, de aceea se preferă administrarea acestora seara.

Spray-uri nazale cu antiinflamatoare corticosteroidiene. Spray-urile nazale cu corticosteroizi pot reduce inflamarea mucoasei nazale și ajuta drenajul pasajului nazal. De obicei, este nevoie de 1 până la 3 săptămâni pentru ca spray-urile cu corticosteroizi să își atingă efectul maxim. Acestea se vor administra doar la recomandarea medicului.

Dacă medicamentele nu ajută, poate fi necesară o intervenție chirurgicală (cunoscută sub numele de septoplastie) pentru a îndrepta septul nazal. În unele cazuri, pe lângă septoplastie, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru remodelarea nasului (rinoplastie). Deși aceste intervenții sunt în general sigure, există un mic risc de complicații, cum ar fi sângerări, infecții sau amorțeli în jurul nasului sau al dinților din față.

Corectarea deviației de sept prin metode chirurgicale

Septoplastia

Septoplastia este o procedură chirurgicală efectuată pentru a îndrepta osul și cartilajul care separă spațiul dintre cele două nări. În timpul acesteia, septul nazal este repoziționat în mijlocul nasului. Medicul chirurg va face o mică incizie în sept și apoi va îndepărta excesul de os sau cartilaj necesar pentru a uniformiza spațiul respirator al nărilor. Intervenția se efectuează sub anestezie locală sau generală și durează în jur de 1 oră. Se recomandă efectuarea acesteia după vârsta de 15 ani când nasul încetează să crească. După operație pot rămâne puține umflături sau vânătăi. După perioada de recuperare, pacienții constată o îmbunătățire semnificativă a respirației prin căile nazale.

Rinoseptoplastia

Uneori, o rinoplastie este combinată cu septoplastia pentru a îmbunătăți aspectul nasului. Această procedură se numește rinoseptoplastie. Intervenția este recomandată pacienților a căror deviație de sept a schimbat considerabil aspectul nasului. După rinoseptoplastie vor rămâne umflături, sângerări și vânătăi mai mari decât cele după o simplă septoplastie. Acestea se reduc în câteva săptămâni.

Recuperarea după operația de deviație de sept

Sângerările ușoare și secreția de mucus și sânge vechi sunt manifestări normale după operație sau după îndepărtarea pansamentului. În cele mai multe cazuri, pansamentele interne rămân la locul lor timp de una până la șapte zile după operație. De asemenea, medicul va lipi o atelă pe nas pentru protecție și susținere. De obicei, aceasta rămâne la locul ei timp de aproximativ o săptămână.

Pentru a reduce și mai mult șansele de sângerare și umflături, medicul va cere să urmați măsuri de precauție timp de câteva săptămâni după operație:
– Dormiți cu capul ușor ridicat
– Nu vă suflați nasul timp de câteva săptămâni
– Evitați activitățile obositoare
– Faceți băi în loc de dușuri cât timp aveți bandaje pe nas
– Mâncați alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume, pentru a evita constipația. Constipația vă poate face să vă încordați, punând presiune pe locul operației
– Limitați consumul de sare pentru a grăbi procesul de reducere a umflăturilor
– Evitați expresiile faciale exagerate
– Spălați-vă ușor pe dinți pentru a limita mișcarea buzei superioare
– Purtați haine care se închid în față
– Nu vă sprijiniți ochelarii de vedere sau de soare pe nas timp de cel puțin patru săptămâni după operație, pentru a preveni presiunea asupra nasului
– Folosiți o cremă de protecție solară atunci când sunteți afară, în special pe nas
– Nu puneți gheață sau comprese reci pe nas după operație

Riscurile operației

Nicio intervenție chirurgicală nu este complet lipsită de riscuri, iar beneficiile unei intervenții chirurgicale – în acest caz, posibilitatea de a respira mai bine – trebuie să fie mai mari decât riscurile. Septoplastia și rinoseptoplastia sunt proceduri comune și sigure, iar efectele secundare sunt rare.

Deși rare, riscurile septoplastiei și/sau rinoseptoplastiei pot include:
– Anestezie: În funcție de tipul de anestezie administrată, pacienții pot avea o reacție alergică. Acest lucru este extrem de rar și este important să discutați riscul personal cu medicul anestezist. De asemenea, după anestezie unele persoane pot avea greață, vărsături, dureri de cap.
– Infecții locale: Uneori, pacienții pot dezvolta o infecție în urma procedurilor de septoplastie. Acestea sunt gestionate cu antibiotice.
– Sângerări: Deși rare, pacienții pot avea episoade de sângerare în urma unei intervenții chirurgicale. Înaintea intervenției medicul va solicita să efectuați analize de sânge pentru a vedea capacitatea de coagulare a acestuia.
– Perforarea septului nazal: Se poate forma o gaură în septul nazal. Adesea, acestea nu cauzează nicio problemă. Mai rar, pot provoca cruste, sângerări și dificultăți de respirație.
– Pierderea temporară a mirosului
– Necesitatea unor intervenții chirurgicale secundare și de revizuire: În funcție de complexitatea operației, uneori sunt necesare mai multe intervenții chirurgicale pentru a asigura cele mai bune rezultate estetice și funcționale.

Prevenție

Unii oameni se nasc cu o deviație de sept. Acest lucru nu poate fi prevenit. Dacă nu aveți o deviație de sept la naștere vă proteja nasul prin:
– Folosiți o mască facială specială sau o cască în timpul practicării sporturilor.
– Cuplați centura de siguranță cânt vă deplasați în autovehicule.
– Evitați sporturile de contact ridicat.

 

Surse:
https://www.webmd.com/allergies/deviated-septum
https://www.healthdirect.gov.au/deviated-septum
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16924-deviated-septum
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/septoplasty/about/pac-20384670
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/symptoms-causes/syc-20351710

Deviated Septum and Septoplasty


Aboneaza-te la Newsletter