inteligența emoțională

Despre inteligența emoțională

Dona02/05/2021

Inteligența emoțională este abilitatea de a identifica, înțelege și folosi emoțiile în mod pozitiv pentru a face față anxietății, în procesul de comunicare și relaționare cu cei din jur, de a empatiza, de a depăși și rezolva diferite probleme și de a rezolva conflicte. Așadar inteligența emoțională ajută persoana să se folosească ceea ce știe (cunoștințele) cu emoțiile resimțite sau percepute la cei din jur. Ajută atât în menținerea echilibrului propriu, dar are și o funcție socială deoarece o folosim pentru a percepe, o evalua și o administra mai bine emoțiilor proprii și emoțiile celor din jur.

Nu ți s-a întâmplat să observi la colegi sau șefi că unii sunt mai perceptivi și știu să relaționeze mai bine și să te ghideze sau să te motiveze pozitiv? Acest lucru se datorează unui nivel mai ridicat de inteligență emoțională, un indicator care a devenit important pentru societatea modernă, anumite poziții și anumite industrii.

În plus, inteligența emoțională ajută la fel de mult în a fi fericit/ă și a avea succes în viață, atât pe plan socio-profesional, cât și personal, la fel de mult ca abilitățile intelectuale.

Deoarece ne ajută să interacționăm pozitiv și să coexistăm mai armonios cu ceilalți și cu noi înșine, să ne adaptăm și dezvoltăm continuu putând controla impulsurile la apariția unor noi factori și unor noi dificultăți. În plus, implică și activează funcții superioare ale sistemului nervos central precum atenția, memoria, controlul și autocontrolul, raționarea, conștientizarea, monitorizarea și luarea-deciziilor. Studiile arată relația pozitivă dintre inteligența emoțională și procesele cognitive al adulți, inteligența emoțională fiind cea care motivează și îi ajută să se dezvolte și să se afirme.

Piramida inteligenței emoționale – cele nouă nivele

În 2018 specialiștii au analizat teoriile și modele teoretice existente despre inteligența emoțională și au realizat o nouă piramidă, organizată pe nouă nivele sau straturi bazate pe abilități și trăsături (de la vârful piramidei spre bază):

  • Unitate emoțională (conștientizare pură, împlinire, goliciune)
  • Transcendență (reflecție de sine, cunoaștere transcendentală)
  • Universalitatea emoțiilor, actualizarea de sine (auto-perfecționarea, auto-împlinirea)
  • Abilități sociale, expertiză în emoții (rezolvarea problemelor, raționament, administrarea relațiilor sociale)
  • Conștientizare socială, empatie, discriminarea emoțiilor (conștientizare, monitorizare, recunoaștere socială și flexibilitate)
  • Auto-administrare (auto-control, flexibilitate și autoreglare)
  • Conștientizarea sinelui (autopercepție, conștientizare, auto-observare)
  • Recunoașterea/ identificarea emoțiilor, percepția și exprimarea emoțiilor (memorie, percepție, recunoaștere, clasificarea emoțiilor)
  • Stimuli emoționali (codarea senzorială emoțională, atenția)
Inteligența emoțională se poate dezvolta

Da, se dezvoltă de la cea mai mică vârstă, iar noile curente în parenting lucrează explicit în direcția asta atât în beneficiul copilului, cât și al părinților. Deoarece copiii noștri au nevoie să învețe de mici să fie în echilibru cu ei înșiși și că relaționeze și coexiste armonios cu lumea din jur ca o condiție esențială pentru a fi fericiți și împliniți în plan personal și profesional pe durata întregii lor vieți.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter