
Despre copilul cu ADHD
Dona09/03/2021ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurocomportamentale diagnosticate în copilărie care, de obicei cu terapie, durează o perioadă până copilul se maturizează. Dar poate fi diagnosticată și la adulți.
Care sunt semnele pe care trebuie să le urmărești la copil
În general, copiii nu se concentrează sau nu acordă lucrurilor atenție precum un adult și este absolut normal deoarece sunt în faza în care descoperă și învață despre lume. Dar copiii cu ADHD, sunt diferiți.
(indicatori ai problemelor de atenție)
- Este mai uituc și rătăcește lucrurile în mod frecvent
- Face greșeli frecvente din neatenție
- Nu este atent la detalii, deci nu poate efectua în mod frecvent sarcini sau să urmeze regulile unui joc și face greșeli frecvente și are dificultăți la grădiniță, școală, acasă
- Adesea nu este atent când cineva i se adresează direct
- Este adesea distrat deci nu poate finaliza sarcini începute
- Adesea evită să facă lucruri care necesită efort și concentrare pe perioade mai lungi de timp
(indicatori ai problemelor de hiperactivitate)
- Vorbește prea mult
- Nu poate sta locului o clipă (se fâțâie, bâțâie inclusiv când stă pe scaun sau în pat, bate din degete, își mișcă mâinile, se joacă cu ceva)
- Pare în permanență mișcare, data să o zbughească din loc
- Frecvent nu poate derula activități în liniște, nici acasă, nici la școală
- Adesea dă un răspuns înainte ca interlocutorul să termine o întrebare
- Nu are răbdare să își aștepte rândul
- Are dificultăți de socializare și de relaționare cu alți copii
Dacă observi constant aceste trăsături al copilul tău, trebuie să cauți ajutor de specialitate.
Formele și cauzele ADHD
Există trei tipuri de ADHD. După cum spune și numele tulburării, sunt copii la care predomină deficitul de atenție. Alții la care predomină hiperactivitatea și care sunt mai impulsivi, și o a treia categorie care sunt deopotrivă și neatenți și hiperactivi – impulsivi și care nu pot fi integrați într-o categorie dominantă în urma testelor. Copilul este evaluat în baza unor criterii clare dacă le prezintă în două sau mai multe medii (de exemplu, și acasă și la școală sau la grădiniță).
Fiind de cauză neurobiologică, este dificil de spus ce anume cauzează această tulburare pentru a o putea trata și preveni. Dar studii au evidențiat faptul că are o componentă genetică. În plus cercetătorii studiază relația dintre ADHD și anumiți factori de risc precum: leziuni ale creierului, expunerea la anumiți factori de mediu în perioada sarcinii sau în primii ani de viață (ex., plumb), consum de alcool și fumat în timpul sarcinii, naștere prematură, greutate mică la naștere.
ADHD se tratează și starea copilului se va îmbunătăți
Copilul va beneficia în urma unei terapii comportamentale combinată sau nu cu tratament pe o perioadă de timp. Părinții au nevoie să înțeleagă prin ce le trece copilul și cum trebuie să se comporte pentru a-l sprijini.
Cu cât intervenția terapeutică începe mai devreme, cu atât va fi mai eficientă și vei constata îmbunătățiri în comportamentul copilului și ale rezultatelor lui (la grădiniță, la școală, în relaționarea cu cei din jur). Așadar mergi la pediatru și la psiholog de la primele semne de întrebare. Din cauza problemelor de atenție și de hiperactivitate copilul poate să piardă ani importanți pentru formarea lui ca viitor adult din punct de vedere cognitiv și emoțional.