Dermatita Seboreică

Dona20/07/2022

CE ESTE DERMATITA SEBOREICĂ

 

Specialiștii descriu dermatita seboreică ca fiind o afecțiune cronică, recurentă, inflamatorie a pielii, caracterizată prin eritem și descuamare a pielii. Este, de fapt, o formă de eczemă și este, de asemenea, cunoscută și sub denumirea de eczemă seboreică. Afecțiunea dermatologică nu este contagioasă, iar simptomele apar la nivelul scalpului, al feței (frunte, sprâncene, pleoape, laturile nasului), în spatele urechilor, în canalul auditiv extern, pe piept sau pe umeri.

Afecțiune inflamatorie cronică, dermatita seboreică se manifestă în mod special la nivelul scalpului, prin leziuni inflamate, roșii, acoperite de scuame (aspect de mătreață). Acestea pot să apară, însă, și la nivelul altor zone cu seboree crescută, cum sunt fruntea, sprâncenele, pleoapele, pielea din jurul nasului ori din spatele urechilor, pavilioanele urechilor sau pieptul.

Dermatita seboreică poate trece de la sine sau să fie nevoie de repetarea schemelor de tratament pentru ca simptomele să dispară complet. Sunt cazuri în care, chiar și așa, manifestările revin. Curățarea cu atenție a pielii cu un prosop moale și sampon poate ajuta la reducerea sebumului și a acumulării de piele moartă.

Potrivit National Institutes of Health SUA, dermatita seboreică apare în special în trei perioade: în primele trei luni de viață, în timpul adolescenței și la adulții care au vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani.

La copii, dermatita seboreică afectează scalpul, fața și zona în care este pus scutecul. Incidența poate fi de peste 42%. La adolescenți și adulți, afecțiunea se manifestă la nivelul scalpului și al altor zone seboreice, cum sunt fața, axilele, pieptul, partea superioară a umerilor. Incidența în cazul populației adulte este între 1 si 3%. Dermatita seboreică poate afecta ambele sexe, dar este mai întâlnită în cazul bărbaților.

 

CAUZELE DERMATITEI SEBOREICE

 

Dermatita seboreică este în continuare un subiect tabu în zona medicală pentru că nu se cunoaște cu exactitate cauzele și factorii declanșatori, mai ales că vorbim de un spectru larg de manifestare și acțiune. Prin urmare, este foarte important ca la primele semne ale bolii să apelezi la consultul unui medic specialist pentru că este singurul care poate pune un diagnostic corect și care îți poate recomanda un tratament adecvat.

Din fericire, chiar dacă afecțiunea dermatologică nu este contagioasă, poate provoca disconfort social, stres, anxietate pentru că lasă urme pe haine și creează un aspect neplăcut. În plus, simptomele nu apar doar la nivelul scalpului ci se extind și la nivelul feței (frunte, sprâncene, pleoape, laturile nasului), în spatele urechilor, în canalul auditiv extern, pe piept sau pe umeri.

Specialiștii atrag atenția că, în ciuda faptului că nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care apare dermatita seboreică, afecțiunea nu este cauzată de alergeni sau de lipsa igienei. O igienă precara poate fi un factor agravant al simptomelor, dar nu o cauza în sine. Practica medicală a demonstrat că printre cauzele care pot fi asociate apariției dermatitei seboreice se pot menționa:
-stresul;
-factorii genetici, predispoziție, nu moștenire genetică;
-reacția anormală a sistemului imunitar față de ciuperca Malassezia, care există în mod normal pe piele.

 

FACTORII DE RISC

 

Există mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea dermatitei seboreice, cum ar fi:
-afecțiuni neurologice sau psihiatrice, cum sunt Parkinsonul, depresia, epilepsia;
-un sistem imunitar slăbit, cum se întâmplă în cazul persoanelor care au suferit un transplant de organe, pacienților cu HIV/SIDA, în unele forme de cancer sau în situația pancreatitelor alcoolice;
-perioada de recuperare dupa o afecțiune medicală gravă și stresantă, cum este un atac de cord;
-alte afecțiuni dermatologice, cum sunt acneea, psoriazisul, rozaceea;
-anumite medicamente;
-temperaturile excesive – când e foarte cald și umed sau cand e foarte frig și aerul este uscat.

Cercetătorii susțin că fondul genetic și activitatea hormonală pot juca un rol în dezvoltarea dermatitei seboreice. Momentan, însă, nu au fost descoperite mutațiile genetice specifice care pot provoca apariția problemei.

 

SEMNE ȘI SIMPTOME

 

Ca idee, dermatita seboreică se manifestă prin episoade intercalate cu perioade de remisie completă sau relativă, este influențată de o mulțime de factori și chiar de carența unor vitamine. Anotimpurile și stresul pot interfera în ritmul puseurilor inflamatorii. Intensificarea manifestărilor clinice în perioada iernii este obișnuită. Simptomele pot varia, dar cel mai adesea simptomele sunt: mâncărime (prurit) sau o senzație de arsură. Până acum s-a căzut de acord asupra faptului că seboreea reprezintă un factor predispozant important, aflată sub influența hormonilor androgeni și probabil determinate genetic.

S-a constatat de altfel că dermatita seboreică este mai susceptibilă în cazul unor persoane care manifestă deficit de zinc, deficit de vitamina B, au un regim hipercaloric, alcoolism cronic, suferă de stres, locuiesc sau lucrează într-un mediu cu umiditate crescută sau suferă de hiperhidroză, au afecțiuni precum pancreatită sau suferă de obezitate.

Simptomele dermatitei seboreice sunt asemănătoare altor afecțiuni dermatologice, ca psoriazisul, eczema sau reacțiile alergice cutanate. De aceea, este foarte important să recurgi la un control al unui medic specialist, care să pună un diagnostic corect și să recomande schema de tratament potrivită. În plus, gravitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta. Formele blânde implică descuamări fine, care sunt cunoscute in limbajul comun sub numele de „mătreață” (coji ăn cap), în vreme ce formele acute sau severe se manifestă prin leziuni care se pot vindeca temporar și care pot să reapară. Nu întotdeauna, însă, se întâmplă acest lucru.

Printre cele mai întâlnite simptome ale dermatitei seboreice se numără:
-scuamele sau mătreața la nivelul scalpului, al sprancenelor, al mustății sau al bărbii;
-apariția unor cruste albe sau gălbui pe scalp, față, pe laturile nasului, la nivelul sprancenelor, al urechilor, pleoapelor, coatelor, pe piept;
-înroșirea pielii;
-pruritul (senzația de mâncărime).
-toate aceste manifestări pot să devină severe în momentul în care ești foarte stresat, în timpul anotimpurilor reci sau dacă aerul este foarte uscat.

Este recomandat să mergi la un consult de specialitate dacă:
-nu te poți odihni suficient și activitățile zilnice îți sunt afectate;
-ai un disconfort social accentuat – afecțiunea de care suferi te face sa te simți stânjenit;
-apar stări de anxietate;
-ai încercat toate metodele posibile pentru a ameliora simptomele, dar fără rezultat.

 

COMPLICAȚII CE POT SĂ APARĂ DACĂ NU TRATEZI DERMATITA SEBOREICĂ

 

În mod normal, dermatita seboreică nu este o afecțiune care să dezvolte complicații. Totuși, pot să apară unele probleme care sunt legate de o diagnosticare greșită sau de o schemă de tratament nepotrivită. De aceea, este esențial să apelezi la recomandările unui specialist. Iată care sunt câteva dintre complicațiile care pot să apară:
-infecții fungice în jurul zonelor afectate;
-infecții bacteriene;
-modificări ale texturii pielii (aspectul de piele subțiată);
-cădere a părului (asociată cu scărpinatul excesiv, mai ales în cazul dermatitei seboreice severe).

 

DIAGNOSTIC

 

În cazul în care diagnosticul de dermatită seboreică se confirmă, există mai multe scheme de tratament ce se pot adopta pentru a ameliora simptomele, însă dermatita seboreică se va manifesta pe toată durata vieții. De aceea tratamentul contra dermatitei seboreice trebuie sa fie non-agresiv în cazurile ușoare, iar tratamentul de bază recomandat constă în utilizarea șampoanelor speciale, creme și loțiuni ce ajută la calmarea simptomelor specifice dermatitei seboreice. În cazurile grave se recomandă un tratament mai îndelungat cu creme pe bază de corticosteroizi (hidrocortizon, clobetasol, desonide). În funcție de gravitatea simptomelor, medicul poate recomanda și un tratament medicamentos.

Odată ce boala este diagnosticată corect, ea trebuie ținută sub control pentru că nu se vindecă. În plus, dermatita seboreică este des asociată ca și diagnostic cu boli precum:
-psoriazis (uneori doar timpul clarifică tipul afecțiunii);
-dermatita de contact;
-otomicoza (când leziunile sunt intraauriculare);
-dermatita atopică;
-pitiriazis rozat (atunci când leziunile sunt extinse) sau sindrom Sézary. În caz de sindrom Sezary vorbim de o boală în cadrul căreia limfocitele (un tip de globule albe) devin maligne (canceroase) și afectează tegumentul.

 

TRATAMENT

 

În cele mai multe cazuri, abordarea terapeutică a medicului este de a prescrie tratamente adecvate, care sunt cel mai adesea antifungice. Pacientul cu dermatită seboreică ar trebui să utilizeze produse non-iritante și să ințeleagă caracterul cronic și recurent, prin urmare, să accepte necesitatea unui tratament de întreținere pe perioade lungi de timp, chiar ani.

Șampoanele medicinale, cremele și loțiunile sunt, în general, recomandate de medicul specialist pentru tratamentul dermatitei seboreice. Pe lângă acestea, însă, ți se mai pot indica și anumite metode pe care le poți aplica acasă, înainte de tratamentul propriu-zis. Nu încerca, însă, niciun produs în afara celor pe care ți le recomandă medicul pentru că acesta este singurul care îți poate pune un diagnostic corect și care îți prescrie medicația adecvată.

Odată pus diagnosticul de dermatită seboreică, medicul îți poate recomanda urmatoarele:
-creme, șampoane, unguente pentru controlul inflamațiilor – care conțin hidrocortizon, clobetasol, desonide, care sunt corticosteroizi; sunt eficiente și ușor de folosit, dar nu sunt indicate pentru perioade lungi pentru ca pot avea efecte secundare adverse, cum ar fi subțierea pielii, de pildă;
-geluri, creme, șampoane antifungice/antimicotice, în alternanță cu alte medicamente – în funcție de gravitatea simptomelor, medicul îți poate prescrie un produs cu 2% ketoconazol sau 1% ciclopirox; este posibil ca medicul să-ți recomande folosirea alternativă a ambelor;
-medicamente antimicotice sub formă de pastile – dacă simptomele nu se amelioreaza dupa folosirea altor metode de tratament, medicul îți poate indica medicamente antifungice sub formă de pastile; nu sunt prima opțiune de tratament pentru că pot avea efecte adverse și pot interacționa cu alte medicamente pe care le iei.

Multe dintre terapiile alternative pot să aibă efecte pozitive în tratamentul dermatitei seboreice.
Prin urmare, intotdeauna este mai bine să te consulți cu medicul specialist înainte de a apela la vreunul dintre tratamentele din medicina alternativă. Atenție! Indiferent ce astfel de metodă ai urma, ea nu reprezintă un remediu în sine, ci o modalitate suplimentară de tratament. Iată câteva exemple în acest sens:
-lămâia este bine cunoscută că omoară ciupercile, datorită acizilor și proprietăților antiinflamatoare. Stoarce zeama de la o lămâie, pune-o într-un recipient cu pulverizator și apoi aplică pe scalp. Lasă să acționeze 10 minute, apoi clătește bine.
-aloe Vera este considerată planta minune ce tratează multiple afecțiuni, datorită proprietaților antifungice. Se extrage gelul din frunzele de Aloe, se procesează cu ajutorul robotului de bucătărie și se aplică gelul pe zonele afectate. Se lasă 20 de minute să acționeze și apoi se clătește cu apă caldă.
-tea Tree. Arborele de ceai este folosit pentru a calma și a ajuta la vindecarea zonelor afectate de dermatită. Acesta are proprietați antibacteriene, anti-fungice și antiseptice.
-bicarbonatul de sodiu este arma perfectă în lupta împotriva ciupercilor și micro-organismelor. Se dizolvă în apă și se aplică direct pe piele masând zona.

 

CUM POȚI SĂ ȚII SUB CONTROL DERMATITA SEBOREICĂ

 

Poți să ții sub control dermatita seboreică și făcând anumite schimbări în stilul tău de viață sau aplicând metode de tratament din medicina alternativă. Ca să ai siguranța că produsele pe care le folosești sunt cele adecvate nevoilor tale este recomandat să recurgi la un consult de specialitate și să urmezi indicațiile medicului.

Rezultatele oricărui tratament depind de tipul de piele pe care îl ai, de cât de gravă este afecțiunea și de zona care este afectată: scalp, față, umeri, piept. Chiar dacă urmezi întocmai recomandările medicului, reține că este posibil ca dermatita seboreică să reapară pentru că, după cum menționam anterior, este o afecțiune care se manifestă, de obicei, pe toată durata vieții.

Experții precizează că este posibil să fie nevoie să utilizezi produse diferite sau o combinație de produse pentru ca simptomele sa se amelioreze. Printre metodele de tratament fără prescripție medicală ar putea fi recomandate urmatoarele:
-un șampon antimătreață – în cazul în care șamponul pe care îl folosești în mod normal nu te ajută; șampoanele antimătreață sunt clasificate în funcție de substanța activă pe care o conțin: zinc pirition, sulfură de seleniu, ketoconazol, acid salicilic, gudron; este recomandat să folosești șamponul în fiecare zi până ce simptomele dispar, iar apoi o dată până la de trei ori pe săptămână; reține că șampoanele care conțin gudron pot decolora părul care este de culoare deschisă; dacă observi că un șampon își pierde eficiența după câteva utilizări, încearcă să folosești alternativ 2-3 alte tipuri;
-înmoaie și îndepărtează scuamele de pe scalp – unge-ți părul cu ulei mineral sau de măsline; lasă-l să-și facă efectul cel puțin o oră; apoi, perie-l și spală-l;
-evită săpunurile dure – este recomandat să te speli frecvent, dar cu săpunuri care înmoaie pielea; ai grijă să te clătești foarte bine după fiecare duș;
-evită produsele de înfrumusețare – spray-urile pentru păr, gelurile, fixativele, spuma de păr, uleiurile și în general produsele cosmetice pe care le folosești pentru stilizare nu sunt recomandate în cazul în care suferi de dermatită seboreică;
-evită produsele care conțin alcool – acestea pot reactiva simptomele bolii, în cazul în care acestea au dispărut;
-poartă haine din bumbac și nu foarte stramte – acestea vor lăsa aerul să circule în jurul pielii și vei evita iritațiile;
-șamponează-ți frecvent mustața sau barba – este indicat să folosești un șampon cu 1% ketoconazol, în fiecare zi, până ce simptomele se ameliorează, după care utilizează-l o dată pe săptămână; poți chiar renunța o perioadă la mustață sau la barbă;
-curață-ți cu atenție pleoapele – dacă pe pleoape apar semne de roseață sau descuamări, spală-le ușor, în fiecare seară, cu șampon pentru copii și șterge-le cu un prosop moale din bumbac; compresele cu apă călduță sau fierbinte pot și ele să ajute la ameliorarea simptomelor;

Ai grijă de scalpul bebelușului – dacă bebelușul are dermatită seboreică în zona scalpului, folosește șampoane speciale pentru copii, o dată pe zi; îndepărtează ușor scuamele cu o perie moale inainte de clătire; dacă scuamele persistă, atunci înainte să-l speli pe cap, poți aplica ulei mineral și să-l lași să-și facă efectul cateva ore.

 

DERMATITA SEBOREICĂ LA BEBELUȘI

 

Dermatita seboreică a noului născut sau “crusta de lapte” este o afecțiune cutanată prezentă la o mare parte dintre bebeluși. Este printre primele afecțiuni dermatologice ale noului născut, fiind sursa majoră de anxietate și stres pentru proaspeții părinți. Dermatita seboreică a noului născut nu este dată de igiena defectuoasă și nici de greșelile părinților în îngrijirea bebelușului.

Cauzele apariției sale nu sunt complet elucidate.Cauza principală este reprezentată de un exces de sebum (grăsimea pielii), secundar hormonilor androgeni transmiși de la mamă la făt înainte de naștere sau prin laptele matern. A doua cauză este dată de un agent fungic. Excesul de sebum de la nivelul pielii favorizează dezvoltarea unei ciuperci saprofite, prezentă în mod normal pe pielea noastră, numita Malassezia. Această teorie este susținută și de răspunsul favorabil la tratamentul cu antimicotice locale.

Alte cauze: condițiile meteorologice, utilizarea loțiunilor pe bază de alcool, obezitatea.
Cel mai frecvent afectează sugarii cu vârste cuprinse între 3 săptămâni și 12 luni, cu un vârf în jurul vârstei de 3 luni.
Dermatita seboreică a noului născut se manifestă diferit de la un copil la altul, afectând una sau mai multe zone ale corpului:
-cruste sau coji de culoare galbenă, groase și grăsoase, aderențe localizate cu predilecție la nivelul scalpului (în special varful capului). Poate fi afectată și zona urechilor, sprâncenelor, nasului, gâtului sau zona scutecului.
-pielea este grasă sau uleioasă
-eritem (roșeață) în special pe zonele în care crustele se desprind.

 

Cum se tratează dermatita seboreică a noului născut?

 

Evoluția dermatitei seboreice a noului născut este autolimitată, vindecându-se de la sine în cateva săptămâni/luni. Formele comune nu necesită tratament de specialitate, ci doar respectarea unor reguli simple de igienă:
-în formele ușoare crustele se pot înlătura prin aplicarea unui șampon de bebeluși, urmată de masarea delicată a scalpului bebelușului .
-în cazul crustelor aderente se recomandă aplicarea unor emoliente timp de 15-30 de minute, urmată de îndepărtarea acestora cu o perie specială, moale, ce nu traumatizează scalpul bebelușului.
Pentru cazurile mai severe se recomandă consult dermatologic.

 

Când trebuie sa mergem la medicul dermatolog?

 

-Când ești la primul copil și te lovești pentru prima dată de problema dermatitei seboreice a noului născut. Medicul îți poate da cele mai bune recomandări și soluții și te va învăța cum să-ți îngrijești bebelușul.
-Când sunt afectate mai multe zone ale corpului
-Când dermatita nu se ameliorează sau se agravează sub măsurile simple de îngrijire
-Când pielea bebelușului devine eritematoasă (roșie), dureroasă, caldă la palpare sau supurează
-În cazul bebelușilor cu deficit imun (sistem imunitar scăzut)

 

Bibliografie:
https ://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/seborrheic-dermatitis-medref
https://www.medicinenet.com/seborrheic_dermatitis/article.htm
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/seborrheic-dermatitis-a-to-z
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319113
https://www.healthline.com/health/skin/seborrheic-dermatitis


Aboneaza-te la Newsletter