
Atenție la dermatita de contact cauzată de dezinfectante sau spălatul excesiv
Dona22/05/2020Ne dorim să respectăm regulile de prevenție a infecției cu noul coronavirus și să ne protejăm și pe noi și pe cei dragi. Așa că, folosim mai mult substanțe dezinfectante precum geluri, alcool medicinal, soluții speciale, săpunuri dure sau produse de curățenie.
Însă trebuie să avem grijă, deoarece aceste substanțe afectează echilibrul pielii și ne provoacă arsuri și leziuni, adică dermatită de contact.
Medicii dermatologi avertizează că numărul de cazurilor de dermatită a crescut alarmant de la declanșarea pandemiei, iar simptomatologia pacienților care aveau deja probleme dermatologice, s-a agravat din care acestor produse.
Cum se manifestă dermatita de contact
În cazul dermatitei de contact, pielea devine iritată, apare o inflamație locală, își schimbă culoarea (devine roșiatică sau maronie, vineție). Pot să apară bășici/ blistere sau, dimpotrivă, poate fi uscată; se întărește, face cruste și apar fisuri. Putem avea mâncărimi și/sau dureri sau senzație de arsură.
Mâinile și fața sunt cele mai afectate. Simptomele apar imediat sau într-un interval de cca 48 de ore de la contactul cu substanța iritantă. În cazul săpunurilor sau unor substanțe de curățare, simptomele apar după expunerea repetată la acestea.
Este importat să știm că zona respectivă se poate infecta ușor cu bacterii sau stafilococi. În cazul infecțiilor, simptomele se acutizează, durerile se agravează, apar scurgeri din leziunile respective care sunt mai inflamate. Pot să apară și febră sau frisoane. În acest caz, trebuie să vă adresați unui medic sau farmacist deoarece aveți nevoie de produse speciale de uz local și de antibiotic.
Ce este de făcut
Să nu uităm că cea mai bună metodă de a ne dezinfecta mâinile este să le spălăm cu apă caldă și săpun, timp de minim 20 de secunde.
Săpunurile nu trebuie musai să fie antibacteriene! Pot fi săpunuri simple, chiar pentru piele delicată, atâta vreme cât ne spălăm bine de tot.
Apa trebuie să fie rece sau caldă
Apa fierbinte cauzează alte probleme și dezechilibre la nivelul pielii. De aceea pacienților cu dermatită atopică nu le sunt recomandate băile sau dușurile cu apă fierbinte!
Folosim dezinfectanți și produse de curățenie, dar nu în exces
Orice produs de curățenie, oricât de eco ar fi, poate să ne afecteze negativ dacă îl folosim prea des și/ sau în cantitate prea mare! Cu atât mai mult ne afectează produsele de curățenie cu clor sau substanțe antibacteriene. De aceea, putem alterna folosirea lor, reduce timpul de expunere și să folosim protecție (mănuși și, eventual, mască) atunci când trebuie să le folosim pe suprafețe întinse și în spații mai greu de aerisit.
Ideal, facem curățenie cu geamurile larg deschise ca să se ventileze bine camera. Și ne asigurăm că în camera respectivă, nu sunt nici copii și nici animalele companie pentru a evita accidente nedorite.
Folosim periodic creme de rehidratare a pielii
Chiar dacă nu avem probleme de sensibilitate a pielii, în această perioadă când ne spălăm mai des, trebuie să folosim produse speciale dermato-cosmetice. Acestea au fost gândite să refacă bariera dermului și echilibrul hidrolipidic. Din păcate, multe din produsele obișnuite de îngrijire nu fac față nevoilor mâinilor noastre spălate foarte des sau agresate de gelurile dezinfectante!
Pacienții cu probleme de imunitate sau probleme dermatologice, trebuie să folosească dermato-cosmetice
Este vorba și de pacienții cu diabet, de exemplu, nu numai de cei cu afecțiuni dermato (precum alergii sau dermatită atopică).
După fiecare spălare mâinile vor fi uscate prin tamponare folosind un prosop de bumbac moale (nu prin frecare!). Vom aplica în cantitate suficientă un emolient imediat după fiecare spălare și între spălări având grijă să nu apărăsm/ frecăm leziunile.
Și nu numai atât. Trebuie să respecte toate indicațiile medicului privind administrarea unui tratament specific și evitarea anumitor alimente și tipuri de substanțe. Trebuie să aibă mănuși de protecție (menaj) atunci când folosesc produse de curățenie, dacă nu pot evita folosirea acestora.
În farmacii există multe tipuri de produse dermato-cosmetice adaptate tuturor nevoilor, indiferent de vârstă sau istoric medical. Farmaciștii noștri vă pot consilia nu doar ce să alegeți, ci și cum să le folosiți corect pentru a preveni sau a scăpa cât mai repede de simptomele neplăcute ale dermatitei de contact.